Der vil sikkert være nogen, der spærrer øjnene op, hvis de tirsdag i næste kommer i nærheden af Vor Frue Plads i København midt på eftermiddagen.
Da vil de uanset vejret kunne se en flok "nøgne" unge mennesker.
De unge er under uddannelse, og de vil klædt i nøgenkostyme gøre opmærksom på, hvordan de føler sig behandlet af politikerne.
- Vi føler os klædt af til skindet, siger Martin Alexandersen til Arbejderen.
Før var det Venstre-regeringen, der sparede på uddannelserne. Nu er det den socialdemokratiske. Det må have en ende.
Martin Alexandersen, PLS
Han er faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, og har igennem et par måneder arbejdet med at stable tirsdagens markering på benene.
- For fjerde år i træk lægger regeringen op til store besparelser på vores uddannelser. Før var det Venstre-regeringen, nu er det den socialdemokratisk ledede. Det er fatalt, og det må have en ende. Fagligheden skal tilbage i uddannelserne, og kvaliteten skal sikres nu, lyder det fra Martin Alexandersen.
På professionshøjskolerne, som pædagoguddannelsen hører under, lægger regeringen op til besparelser på cirka 1000 kroner per studerende. På universiteter, erhvervsskoler og gymnasier truer sparekniven også.
Ud over PLS står fire andre studie- og elevorganisationer står bag markeringen. Det drejer sig om: HK Ungdom Hovedstaden, Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende - København, Erhvervsskolernes Elev-Organisation og Landssammenslutning af Handelsskoleelever. Der ud over anbefaler Sygeplejerstuderendes Landsammenslutning og Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende tirsdagens protest.
Faglig demo
De unge står ikke alene med kritikken af nedskæringer.
Samtidig med at der bliver festet og lyttet til talere for bedre uddannelse på Vor Frue Plads, står fagforeninger, klimagrupper og velfærdsforeninger for tilsvarende arrangementer på tre andre pladser i hovedstaden.
Fælles for arrangørerne er ønsket om, at regeringen skal føre den politik, som den gik til valg på.
Alle fire markeringer indgår som en del af den demonstration, der slutter af på Christiansborg Slotsplads under det fælles slogan: Ja til fællesskab – Nej forringelser. For bedre uddannelse, job, velfærd og grøn omstilling.
>> TJEK INITIATIVETS HJEMMESIDE HER
Kræver job
Ved 16 tiden sætter de unge sig i bevægelse.
De gør først stop ved den faglige markering på Nytorv, hvor fokus er på job og social dumping.
Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, er tovholder på den faglige blok. Han mener, det er vigtigt, at fagbevægelsen står fast på de krav og forventninger, den havde under valgkampen i 2011.
- Vi vil minde regeringen om de krav, som fagbevægelsen stillede op til folketingsvalget, og som i hvert fald to af regeringspartierne gik til valg på, siger han til Arbejderen.
Næste stop på vejen til slotspladsen bliver Vandkunsten, hvor velfærdsblokken gennemfører for-demonstration.
Her bliver der slået til lyd for ,at der skal være ro i den offentlige sektor, og at omsorgen skal i centrum.
Ment som en hjælp
- Det skal være sådan, at alle, der har brug for omsorg og hjælp, også får det, hvad enten man er handicappet, syg, nedslidt, arbejdsskadet, gammel eller ung, siger John Læssøe til Arbejderen.
Han tilhører selv den sidste gruppe og er formand for pensionister og efterlønnere i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening. Mange af dem er nedslidte efter et langt og fysisk krævende arbejdsliv.
Han ser tirsdagens demonstration som et forsøg på at hjæpe regeringen. - I starten troede mange, at det her var et angreb på regeringen. Nok er vi kritiske, men vi er det ud fra ønsket om at hjælpe den. Vi vil prøve at forklare, at hvis regeringen ikke gør noget, så risikerer den ikke at blive genvalgt, lyder det fra John Læssøe.
Den fjerde og sidste før-markering foregår på Christianshavns Torv. Temaet for den er grøn omstilling.
Alle de fire fordemonstrationer samles på Christiansborg Slotsplads til stor fælles demonstration klokken 16.30.
Omring Christiansborg
Tidligere på dagen er der flere andre protester. Allerede klokken 10 den 1. oktober er den første markering i forbindelse med Folketingets åbning. Initiativet "Aktion hånd i hånd" mødes ved Fredsvagten og danner en menneskekæde rundt om Christiansborg.
Det er en aktion mod de overgreb, som mange bliver udsat med den politik, som føres i øjeblikket.
Aktionen vender sig imod, at det er samfundets svageste, som betaler regningen for krisen, mens storkapitalen går fri.
Aktion hånd i hånd støtter op om den store demonstration på Slotspladsen 16.30 og deltager også i demonstrationen på Rådshuspladsen klokken 15.
Demo på Rådhuspladsen
Klokken 15 arrangerer initiativet "Vi tager Danmark tilbage" demonstration på Københavns Rådhusplads i protest mod SSFR. Kravet er magten tilbage til folket.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278