Det tog i sidste uge kun godt et døgn for de sociale modstandsbevægelser at samle penge ind til at betale de dagbøder, som whistleblower Bitten Vivi Jensen er blevet idømt.
Pengene væltede bare ind fra hele landet. Folk står bare sammen, når de oplever et angreb som det her på en af vores frontkæmpere.
Ulla Curdt, Frikend Bitten
– Donationerne kom først og fremmest fra syge og fattige danskere med små beløb helt ned til 20 kroner, siger Ulla Curdt, der er en af initiativtagerne til indsamlingen.
Byretten på Frederiksberg dømte den 5. februar Bitten Vivi Jensen skyldig i at overtræde sin tavshedspligt ved at tage 90 sager om meget syge borgere med hjem og viste dem til en journalist fra Information. Formålet var at dokumentere ulovlig og umenneskelig sagsbehandling i jobcentret, hvor hun havde været ansat.
>> LÆS OGSÅ: Advokat: En dårligt dag for offentligt ansattes ytringsfrihed
Bitten Vivi Jensen blev dømt til at betale 10 dagbøder a 500 kroner samt sagsomkostningerne. Samlet set var der tale om et beløb på 48.750 kroner.
70.000 kroner på 36 timer
Om aftenen den 24. februar blev indsamlingen til at betale både bøder og sagsomkostninger sat i gang. Mindre end 36 timer senere blev den stoppet igen. Her var der samlet næsten 70.000 kroner sammen.
– Pengene væltede bare ind fra hele landet. De fleste støttebeløb kommer fra folk, der selv sidder i klemme i systemet. Folk står bare sammen, når de oplever et angreb som det her på en af vores frontkæmpere, siger Ulla Curdt.
Hun understreger, at der også kom større støttebeløb fra for eksempel fagforeningen LFS, Næstehjælperne og flere privatpersoner.
Anker ikke dom
Beslutningen om at samle penge ind blev taget, efter at Bitten Vivi Jensen i sidste uge meddelte, at hun har ombestemt sig og alligevel ikke vil anke dommen til landsretten.
>> LÆS OGSÅ: Vidner gav støtte til whistleblower på retsmøde
Det er i høj grad hensyn til eget helbred, der har fået Bitten Vivi Jensen til at ombestemme sig.
– Jeg har været hos lægen på grund af problemer med hjertet, blodtrykket og synsforstyrrelser. Alt sammen belastningssymptomer. Lægen sagde meget klart, at jeg skal tage den med ro, siger Bitten Vivi Jensen.
– Derudover tror jeg også, at min chance for at vinde i landsretten er meget lille. Og uvisheden og ventetiden er meget belastende. Der kan gå et år, før sagen kommer op. Det har været hårdt med sagen i byretten. Jeg er nødt til at passe på mig selv, jeg er jo heller ikke ung længere, tilføjer hun.
Bitten Vivi Jensen er dybt rørt over den massive støtte, hun har fået, og lettet over, at alle udgifter nu er betalt.
Det overskydende beløb går til foreningen ForRetssikkerhed, der også stod for at gennemføre selve indsamlingen.
– Foreningen kæmper for præcis det samme som Bitten. At få retssikkerheden og menneskeligheden tilbage i landets kommunale jobcentre, hvor syge mennesker fastholdes i årevis i udsigtsløse arbejdsprøvninger på de allerlaveste ydelser – alt for ofte med forværring af deres helbred til følge, siger Ulla Curdt.
>> LÆS OGSÅ: Forening kører retssager for syge, der er klemt af systemet
En gruppe aktivister med tilknytning til facebookgruppen Frikend Bitten arbejder lige nu på at arrangere en fest for at fejre den fantastiske indsamling, som netværket har gennemført. Oprindelig var det tænkt som en støttefest, der skulle hjælpe med at få indsamlingen i hus, men det viste sig altså at være helt unødvendigt.
Hjælper stadig mennesker
Nu, hvor Bitten Vivi Jensen er færdig med alt det juristeri, som hun kalder det, vil hun koncentrere sig om det, hun finder vigtigst, at hjælpe det enkelte menneske.
Hun fungerer stadig som partsrepræsentant for en lille gruppe mennesker, som hun hjælper i deres kamp mod systemet.
– Jeg hører ofte folk sige, at de ikke orker at leve længere og ikke kan klare kampen med jobcentret, der mistror, at de fejler noget. Det er forfærdeligt, at folk bliver behandlet så dårligt. Jeg forstår ikke, at samfundet tillader det, siger Bitten Vivi Jensen.
Hun møder en gang om måneden op i byrådet på Frederiksberg som led i kampen for at få gjort op med kommunens mishandling af syge borgere.
– Næste gang kommer jeg sammen med flere borgere, der selv vil fortælle deres historier til politikerne. Den ene er en tjener, der er totalt nedslidt, har dårlige knæ og ryg og kroniske smerter. Sagsbehandleren mener, at hun skal tilbage i ordinært arbejde, fortæller Bitten Vivi Jensen.
Hun har sendt 40 eksempler på sagsmishandling til alle medlemmer af byrådet. Nu er de også sendt afsted til den nye kommunaldirektør.
– Vi må blive ved med at presse på og håbe, at det kan være med til at sætte en proces i gang, hvor det vender en dag. Det kan ikke blive ved med at gå, det her, siger Bitten Vivi Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278