27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Target Folder blev hemmeligholdt i retssag

Vigtigt dokument i fangesag

Target Folder blev hemmeligholdt i retssag

Hærens Operative Kommando forsøgte i 16 måneder at undgå at Target Folderen fra operation Green Desert kunne indgå i retssagen om de irakere, der blev anholdt. Nu er dokumentet offentliggjort.

Forsvarsministeriets forsvarer, kammeradvokat Peter Biering (øverst), har ingen kommentarer til den hemmeligholdte Target Folder. - Jeg har bare videregivet Forsvarskommandoens budskab om, at dokumentet er undtaget fra aktindsigt, siger han.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I går valgte Hærens Operative Kommando på baggrund af Arbejderens afsløringer at offentliggøre den Target Folder fra operation Green Desert i Irak i 2004, der beskriver, at hæren allerede før operationen var advaret om, at efterretningerne bag operationen ikke holdt stik, og at der sandsynligvis ville være civile der ikke gjorde modstand på målene.

Offentliggørelsen kommer efter, at HOK i 16 måneder har forsøgt at hemmeligholde folderen, som ifølge irakernes forsvarer er et vigtigt dokument i retssagen om de 23 civile irakere, der blev anholdt og mishandlet på operationen, og som efterfølgende har lagt sag an mod den danske stat for medvirken til tortur.

Der er tale om oplysninger, som er næsten ti år gamle. Det her handler ikke om hensynet til rigets forsvar, men om at skjule et dokument, som er vigtig for sagens opklaring. Det er dybt alvorligt.
Christian Harlang, advokat

Advokat Christian Harlang forsøgte i februar sidste år at få udleveret Target Folderen. Han blev afvist med begrundelsen, at dokumentet "indeholder efterretningsmæssige oplysninger, der må beskyttes af hensyn til rigets forsvar" og en henvisning til §13 stk. 1 i Offentlighedsloven.

- Der er tale om oplysninger, som er næsten ti år gamle. Det her handler ikke om hensynet til rigets forsvar, men om at skjule et dokument, som er vigtig for sagens opklaring. Det er dybt alvorligt, at myndighederne i en vigtig sag om tortur og mulige krigsforbrydelser, modarbejder at de irakiske torturofre kan opnå retfærdighed.

Rigets forsvar

Forsvarsministeriets forsvarer, kammeradvokat Peter Biering, har ingen kommentarer til, at Target Folderen fra operation Green Desert hidtil har været hemmeligholdt.

- Jeg har bare videregivet Forsvarskommandoens budskab om, at dokumentet er undtaget fra aktindsigt, siger Peter Biering til Arbejderen.

Advokaten for de 23 irakiske torturofre forsøgte i februar sidste år at få udleveret Target Folderen fra operation Green Desert i Irak 2004. Han blev afvist med begrundelsen, at dokumentet "indeholder efterretningsmæssige oplysninger, der må beskyttes af hensyn til rigets forsvar" og en henvisning til §13 stk. 1 i Offentlighedsloven.

Men det er dybt alvorligt, at myndighederne har forsøgt at skjule et vigtigt bevis i en sag om tortur, understreger advokat Christian Harlang.

- Det er en del af et mørklægningssystem, at Forsvarskommandoen ikke ønsker at frigive dokumentet. Dokumentet er ikke i nærheden af, at være en trussel mod rigets forsvar. Det indeholder ikke skyggen af militære hemmeligheder, der kan true rigets forsvar i dag, siger Christian Harlang.

"Jeg vil ikke se dokumentet"

Kammeradvokat Peter Biering, som vi talte med inden HOK's offentliggørelse, vil heller ikke udtale sig om dokumentet.

- Jeg vil ikke udtale mig om et dokument, som jeg ikke har set. Og jeg vil ikke se dokumentet. Jeg vil kun se dokumenter, som er fremkommet på officiel vis. Jeg er advokat for Forsvarsministeriet. Jeg er ikke advokat for de 23 irakere. Så jeg vil ikke blande mig i, hvad Christian Harlang mener om dokumentet, og hvordan han vil forsøge at bruge det i retssagen, siger han.

Mørklægningen af Target Folderen får Christian Harlang til at stille spørgsmålstegn ved den række af andre dokumenter, som Forsvaret har afvist at frigive af hensyn til rigets sikkerhed.

- Forsvaret, Kammeradvokaten og Forsvarsministeriet må gennemgå alt det materiale, vi har fået afvist. De må overveje, om deres hemmeligheds-stemplinger holder vand - eller om jeg i virkeligheden kan få dokumenterne at se. Det er vigtigt at udfordre og afprøve forsvarsledelsens krav om at vigtige dokumenter, der kan oplyse sagen hemmeligholdes, mener han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2013 - 12:00   19. mar. 2015 - 21:36

Green Desert

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her