23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Oxfam IBIS kræver stop for salg af militært udstyr

Terma-dele i bombefly over Yemen

Oxfam IBIS kræver stop for salg af militært udstyr

Tusindvis af civile dør i den saudiarabiske bombekrig mod Yemen. Ulandsorganisationen Oxfam IBIS kræver et stop for al dansk salg af militært udstyr til krigen i Yemen.

Store dele af Yemen er sønderbombet af missiler fra den saudiarabiske koalitions F-16 kampfly.
FOTO: Oxfam
1 af 1

Ulandsorganisationen Oxfam IBIS har iværksat en kampagne, der skal sætte en stopper for al dansk salg af militært udstyr til krigen i Yemen.

Vi kan ikke acceptere, at en dansk virksomhed er involveret i Saudi-Arabiens krig i Yemen.
Per Bjerre, Oxfam IBIS

Kampagnen kommer, fordi den danske våbenproducent Terma producerer selvbeskyttelsesudstyr til de F-16 kampfly, som den saudiarabiske koalition bruger til sine bombetogter i Yemen. Selvbeskyttelsesudstyret betyder, at kampflyene stort set risikofrit kan tage på bombetogter over Yemen. 

– Vi kan ikke acceptere, at en dansk virksomhed er involveret i Saudi-Arabiens krig i Yemen. Den danske regering må sikre, at danske våbendele ikke i fremtiden ender i dræbermaskiner, der bliver brugt af diktatorer til koldt og kynisk at slå uskyldige civile ihjel, siger Oxfam IBIS' engagementchef Per Bjerre.

Ingen mad og medicin

Næsten dagligt regner det med bomber over civile i Yemen, som F-16 kampfly fra den saudiarabisk ledede koalition står bag. Bombekampagnen og Saudi Arabiens blokade af Yemen har store konsekvenser for civilbefolkningen.

– Mad og medicin kan ikke komme ind i landet, fordi Saudi-Arabien har isoleret Yemen ved at lukke landets luftrum og vigtigste havn. Det er skammeligt og umenneskeligt. Og det er imod konventioner og internationale regler. Med den ene hånd hjælper de europæiske regeringer organisationer som Oxfam med at redde liv i Yemen. Med den anden smider regeringerne benzin på bålet, når de tillader europæiske firmaer at tjene milliarder på at sælge våben til Saudi-Arabien og dets allierede, forklarer Per Bjerre.

– Våbenhandlen holder krigen i gang. Den skal stoppes, så parterne kan nå til en våbenhvile – for selvfølgelig er der flere parter i sådan en krig, og alle har et ansvar for uhyrlighederne. Men vi er nødt til at finde en politisk løsning. Det vil gøre det muligt at få åbnet havne og luftrum igen, så yemenitterne kan få den hjælp, de så desperat har brug for.

Terma, som omsatte for næsten 1,8 milliarder kroner i regnskabsåret 2017-2018, har hovedkvarter i Lystrup ved Aarhus og åbnede i 2014 et kontor i De Forenede Arabiske Emirater, der udgør en central del af den saudiarabiske koalitions bombekrig mod Yemen. Terma laver også dele til det nye Joint Strike Fighter (F-35) kampfly, som Lockheed Martin står bag. Dette fly vil Saudi-Arabien gerne købe.

Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Terma til Oxfams krav om stop for salg af våben til krigen i Yemen.

Både Norge og Tyskland har sagt stop for våbenhandel med Saudi-Arabien. 

>> LÆS OGSÅ: Danske våbenproducenter er storleverandører til israelske krigsfly

Bomber civile

FN har kortlagt krigens konsekvenser for civilbefolkningen i Yemen. I august offentliggjorde FN en 41 sider lang rapport, der blandt andet konstaterer, at størstedelen af de civile tab i konflikten skyldes luftangreb fra den saudiarabiske koalition. Ifølge FN har luftangrebene ramt "… beboelsesområder, markeder, begravelser, bryllupper, fængsler, civile både og sygehuse".

Og i september var næsten halvdelen af alle angreb rettet mod civile mål som hospitaler, skolebusser og markeder, oplyser Yemen Data Project, der er et uafhængigt projekt, der indsamler data om krigens konsekvenser for civilbefolkningen i Yemen.

Amnesty International har også kortlagt, hvordan den saudisk ledede militære koalition har brugt klyngebomber og dræbt omkring hundrede civile – heriblandt 59 børn – i en række luftangreb.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2018 - 08:06   20. nov. 2018 - 14:24

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Fakta om krigen i Yemen
  • Den USA-støttede præsident Ali Abdullah Saleh (1999-2012) må trække sig efter uroligheder i 2011-12.
  • Den lige så USA-venlige præsident Abdo Rabbo Mansour Hadi overtager posten den 25. februar 2012.
  • I januar 2015 tager Houthi-gruppen fra Nord-Yemen imidlertid kontrollen over det meste af Yemens hovedstad Sanaa og tvinger Hadi og hans regering til at flygte til Saudi-Arabien.
  • 26. marts 2015 begynder 150.000 soldater fra Saudi-Arabien i ledtog med styrker fra ni andre arabiske lande at bombe Houthi-gruppen for at hjælpe den flygtede præsident Abdo Rabbo Mansour Hadi.
  • Hadi og hans regering vender tilbage til Yemen.
  • Houthierne nægter beskyldninger om at være politisk styret af Iran.