I sidste uge gik det private plejefirma Hjemmeplejen Limfjord konkurs. Fagforbundet FOA indgav konkursbegæring før jul, fordi firmaet skyldte over 800.000 kroner i feriepenge til tidligere ansatte.
Vi møder personalet hver dag og kan høre, hvor hårdt det er at være underlagt det her minut-tyranni.
Mette Fuglsig Shcjødt, FOA Aarhus
Det er den tredje konkurs blandt private plejefirmaer i løbet af den sidste måned. Den 29. januar kom konkursmeldingen fra Aalborg Pleje og Rengøring, og den 18. januar gjaldt det Spar 2 Rengøring & Pleje.
>> LÆS OGSÅ: Plejefirma nummer 50 er ved at gå konkurs
I alt er 52 private plejefirmaer gået konkurs, siden FOA i 2006 begyndte at føre statistik over konkurserne. Hver gang skal kommunen med kort varsel ind og sikre pleje og pasning af de ældre borgere, der har valgt firmaet.
Tilbage i 2003 blev kommunerne pålagt at give de ældre frit valg mellem privat eller offentlig hjælp. I 2013 blev det lettere for kommunerne at sende større dele af ældreplejen i udbud.
Lave priser
Folketinget er på vej med forskellige tiltag, der skal forebygge konkurser i ældreplejen. Blandt andet skal der indføres et krav om, at virksomheder, der leverer hjemmehjælp, skal stille en bankgaranti, som kan dække kommunens ekstra udgifter ved en konkurs.
>> LÆS OGSÅ: Privat plejefirma konkurs – nu i Herning
Men på trods af det har vi ikke set den sidste konkurs, mener FOA-formand Dennis Kristensen.
– Så længe, kommunerne vælger virksomheder til urealistisk lave priser, sker der enten det, at virksomhederne slækker på kvaliteten, fusker med faktureringen eller må dreje nøglen om, siger han.
Privat firma siger fra
At kommunerne presser priserne i bund, er det private plejefirma Aleris enige i. De leverer hjemmehjælp til borgere i Aarhus Kommune, men har valgt ikke at søge om at forny kontrakten, når den udløber den 31. marts.
– Vi har efter grundige overvejelser måtte konstatere, at de aktuelle, udbudte priser i godkendelsesmodellen ikke er tilstrækkelige til at levere pleje og omsorg på et kvalitativt tilfredsstillende niveau og samtidig sikre en sund drift, siger Miriam Toft, direktør for Aleris Omsorg i en pressemeddelelse.
Aleris Hjemmepleje vandt udbuddet i 2015 af privat hjemmepleje i Aarhus sammen med to andre private plejefirmaer, BR Service og Hjemmehjælpen A/S. De er begge gået konkurs i henholdsvis 2016 og 2017.
Minut-tyranni
Problemet er, at prisen på hjemmepleje er presset helt i bund, mener FOA Aarhus. Afdelingens næstformand Mette Fuglsig Shcjødt understreger i en artikel på afdelingens hjemmeside, at uanset, om det er et privat plejefirma eller den kommunale hjemmepleje, er prisen den samme, og efterlyser flere penge til området.
– Vi møder jo personalet hver dag, og kan høre, hvor pressede de er, hvor travlt de har, og hvor hårdt det er for dem at være underlagt det minut-tyranni, som er nødvendigt for at få pengene til at række, siger Mette Fuglsig Shcjødt.
Hun henviser til et eksempel med Gerda på 86 år, der dagligt har syv minutters hjælp til personlig hygiejne, tre minutter til toilethjælp og tre minutters hjælp til at spise færdiglavet mad. Derudover 10 minutters hjælp til indkøb via computer hver 14 dag og 32 minutter til støvsugning og anden rengøring hver anden uge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278