06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

TV2 dokumentar udløser forældreprotest

Rystende billeder om børn

TV2 dokumentar udløser forældreprotest

Politikerne skal investere i børnehaver og vuggestuer, og behovet er akut, lyder det fra forældre og faglige organisationer, der har set endnu et dokumentarprogram om forholdene i landets daginstitutioner.

Da DR i marts måned viste dokumentaren 'Hvem passer vores børn', opstod forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen, der siden har kæmpet for bedre normeringer i daginstitutionerne.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

En flok forældre i Viborg kalder til samling foran Viborg Rådhus den 4. november, når byrådet skal andenbehandle forslaget til næste års budget.

14 ekstra pædagoger batter ikke ret meget, når der er over 40 daginstitutioner i Viborg Kommune.
Marianne Gaardsdal, Viborg Forældre Organisation

Det sker i kølvandet på TV2-dokumentaren 'Eksperimentet med vores børn’, som i første del stiller skarpt på børnenes hverdag i to jyske daginstitutioner – i henholdsvis Himmerland Kommune og Viborg Kommune.

– I dokumentaren ser vi pædagogisk personale samt ledelse, som virkelig gør deres bedste og tydeligt brænder for deres arbejde. Det er bare slet ikke nok, når normeringen i længere perioder hedder 1:18, siger en rystet Marianne Gaarsdal, der er formand for Viborg Forældre Organisation (VFO).

Vi kan ikke vente på Christiansborg

Udsendelsen efterlader forældrene med en følelse af afmagt og vrede, og derfor gennemfører de en "stille markering" for at opfordre byrådspolitikerne til at investere mere end de 5,9 millioner kroner, de lægger op til.

– 5,9 millioner er alt for lidt. Hvis alle pengene bliver brugt på personale, giver det kun omkring 14 ekstra pædagoger til hele kommunen. Det siger sig selv, at det ikke batter ret meget, når der er over 40 daginstitutioner i Viborg, siger Marianne Gaardsdal til Arbejderen.

Ganske vist varsler Viborg Kommune ikke – i modsætning til mange andre kommuner – nedskæringer på området. Men i lyset af, at Viborg "investerer i rigtig meget", så mener VFO, det er på tide at investere i børnene, så det kan mærkes.

– Det er ikke godt nok, at det pædagogiske personale ikke har tid til vores børn. Barnet i dokumentaren blev set i seks minutter på syv timer. Det er jo rystende, mener Marianne Gaardsdal.
Michael Klodos

– Lokalpolitikerne venter på, at pengene bliver leveret fra Christiansborg, men vores mindste borgere i kommunen har brug for flere voksne nu og har ikke tid til at vente. Børnene er vores fremtid, og området er bare så hårdt presset. Det er ikke godt nok, at det pædagogiske personale ikke har tid til vores børn. Barnet i dokumentaren blev set i seks minutter på syv timer. Det er jo rystende, mener Marianne Gaardsdal.

Taberne er – børnene

Første del af dokumentaren ryster også Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforbund BUPL:

– Det er stærke billeder, og det gør ondt at se på. Men det er desværre ikke spor overraskende. Det er jo præcis den virkelighed, vores pædagoger i daginstitutioner over hele landet fortæller om. Og de virkelige tabere er børnene, der ikke får den omsorg og nærværende voksenkontakt, de har brug for.

Kommunerne har fået penge til at dække det stigende børnetal og 500 millioner kroner til flere pædagoger. Alligevel sparede hver fjerde kommune på området i år. Nu lægger de altså op til nye besparelser i 2021.
Ulrik Jantzen/BUPL

Elisa Rimpler benytter anledningen til at gentage BUPL’s krav om lovbundne minimumsnormeringer og et milliardløft til daginstitutionsområdet allerede på næste års finanslov:

– Vi skal have den lov hurtigst muligt, så vi kan få sat en prop i besparelserne og lagt en bund, der garanterer et minimum af pædagoger til børnene, uanset hvilket postnummer de vokser op i.

Oversete børn

TV2-dokumentaren gør også indtryk på Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA. Han mener, udsendelsen viser et råt indblik i, hvordan hverdagen tager sig ud i helt almindelige daginstitutioner. En hverdag hvor børn bliver overset og ikke får den nødvendige opmærksomhed. Og hvor voksenkontakten indskrænkes til ganske få minutter af den simple grund, at der er for mange børn til for få voksne.

– Udsendelsen er én lang dokumentation af, hvorfor det er nødvendigt at få minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Behovet for øget og udviklende voksenkontakt er alarmerende. Det er på tide, vi som samfund vågner op til dåd og tager ansvar. Ellers svigter vi med pivåbne øjne hele generationer af børn, udtaler Kim Henriksen i en pressemeddelelse.

Sektorformanden peger på, at der er et skærende misforhold mellem de officielle opgørelser, der viser, at der er én voksen til i gennemsnit 6,2 børn, mens virkeligheden fortæller, at tallet er næsten dobbelt så højt ude i daginstitutionen.

Respekt for personalet

Ifølge TV2 er dokumentaren fra to daginstitutioner, der regnes for at være blandt de bedste i deres respektive kommuner, med en god ledelse og dygtige og engagerede pædagoger.

Det gør ikke bekymringen blandt forældre og fagpersonalet mindre. Dog udtrykker både Elisa Rimpler og Kim Henriksen kun respekt over det pædagogiske personale, der optræder i udsendelsen.

– Dokumentaren viser, hvordan selv dygtige pædagoger kommer til kort, når de står alene med børnegrupper med 18 børn og kun har tid til ren brandslukning. Ressourcerne er simpelthen blevet for små, og det haster med at få gjort noget ved det, så vi ikke taber for mange børn, siger Elisa Rimpler.

Finanslov 2020

Normeringerne indgår i de igangværende forhandlinger om næste års finanslov, men regeringen og støttepartierne lægger op til, at de lovbundne minimumsnormeringer først skal være fuldt indfaset i 2025. Det er meget lang tid at vente, når situationen er så akut, som den er i daginstitutionerne, mener BUPL-formanden.

Ifølge BUPL er der i dag 4.000 færre pædagoger i landets daginstitutioner i forhold til niveauet før finanskrisen i 2008. Og der kommer 60.000 flere småbørn til i løbet af de kommende 10 år. Alligevel planlægger en tredjedel af landets kommuner nye besparelser på børnene på næste års budget.

Ifølge BUPL’s beregninger vil minimumsnormeringer alene kræve mindst to milliarder kroner, i hvert fald hvis det skal garantere mindst én pædagog til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven, som BUPL mener bør være et absolut minimum.

Hvem passer vores børn?

Det er ikke første gang, en TV-dokumentar ryster seerne hjemme i stuerne. Da DR i marts måned viste dokumentaren ‘Hvem passer vores børn’, rejste der sig på rekordtid en landsdækkende forældrebevægelse med krav om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

>>LÆS OGSÅ: Forældre kræver bedre omsorg for deres børn

Forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen har siden været aktiv rundt om i kommunerne og også markeret sig i forbindelse med finanslovsforhandlingerne på Christiansborg.

>>LÆS OGSÅ: Forældre deler huskekager ud til politikere 

Arbejderen har spurgt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), om TV2-dokumentaren giver regeringen anledning til at fremrykke tidspunktet for, hvornår de lovede minimumsnormeringer skal være fuldt indfaset. 

Ministeren havde ikke svaret inden deadline på denne artikel.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. nov. 2019 - 08:29   04. nov. 2019 - 10:58

Børn

noc@arbejderen.dk