Den 20. februar begynder 20.000 amerikanske soldater med tanks, pansrede mandskabsvogne, artilleri og andet militært udstyr at gå i land i havne i Tyskland, Holland, Belgien og Estland.
Her skal de deltage i den største militærøvelse med europæiske soldater i Europa i 25 år: Defender Europe 20-øvelsen.
Defender Europe 20 er en enestående lejlighed til at demonstrere USA's hærs uovertrufne evne til hurtigt at indsætte styrker rundt om på kloden.
Charles Flynn USA's hær
De 20.000 amerikanske soldater vil blive taget imod af 8000 soldater fra 18 forskellige lande i Europa samt af 9.000 amerikanske soldater, der allerede er udstationeret i Europa. I alt deltager 37.000 soldater i øvelsen.
Øvelsen er kulminationen på længere tids amerikansk oprustning i Europa. USA har oprettet flere enheder, der skal kunne rykke hurtigt ind i Europa. Herudover har USA opbygget lagre med militært udstyr i en række lande i Europa.
– Vi har øvet denne magtprojektionsstrategi i tre år. Nu er det tid til at afprøve den, fortæller generalløjtnant og øverstbefalende for USA's hær Christopher Cavoli på hærens hjemmeside.
Vil vinde over enhver modstander
– Defender Europe 20 er en enestående lejlighed til at demonstrere USA's hærs uovertrufne evne til hurtigt at indsætte styrker rundt om på kloden, udtaler generalløjtnant Charles Flynn fra USA's hær.
Målet med øvelsen er at "demonstrere USA's militærs evne til hurtigt at indsætte en stor styrke til at understøtte NATO og reagere på enhver krise", skriver USA's militær blandt andet på den officielle hjemmeside om øvelsen.
"I fremtiden må det amerikanske militær være klar til beslutsomt at indsætte, kæmpe og vinde over enhver modstander", hedder det videre på øvelsens side.
Øst spiller central rolle
Som en del af øvelsen sender USA's militær til marts 1500 specialsoldater til Polen. Soldaterne er del af en særlig panserudrykningsenhed, der er i stand til at være i Europa og klar til kamp på to dage.
Øvelsen strækker sig over 4000 kilometer i ti forskellige lande – lige fra Tyskland, Belgien og Italien og breder sig langt østpå til Polen, Estland, Letland og Litauen – og endda helt til Georgien, der grænser op til Rusland. Østeuropa spiller en central rolle i øvelsen.
– Øvelsen er ikke bare symbolsk. Den handler om kernen i, hvad vi mener, når vi taler om kollektiv europæisk sikkerhed, siger USA's ambassadør i Polen Georgette Mosbacher ovenpå et netop overstået fælles koordineringsmøde om øvelsen.
Danmark er også med
I alt deltager soldater fra 18 lande i øvelsen. Danmark deltager med cirka 350 danske soldater. Det koster Danmark omkring 12 millioner kroner at deltage i øvelsen, oplyser Forsvarskommandoens presseenhed til Arbejderen.
"Danmark deltager i øvelsen, fordi den giver mulighed for over en længere periode at træne og øve indsættelsen af danske militære enheder i en større multinational ramme sammen med vigtige strategiske samarbejdspartnere. Øvelsen er en unik ramme for at opnå vigtigt træningsudbytte for de deltagende danske enheder og soldater i tæt samarbejde med allierede enheder. Derudover bidrager deltagelsen til at demonstrere dansk vilje og evne til, sammen med vores allierede, at indgå i et kollektivt forsvar af alliancelandenes territorier og interesser", skriver Forsvarskommandoen om den danske deltagelse.
Danmark deltager med stabsmedarbejdere, der skal være med til at planlægge og styre, hvor og hvordan styrker skal indsættes. Derudover deltager Danmark med styrker, der blandt andet skal træne infanteriopgaver og militære ingeniøropgaver.
Også på USA's ambassade i Danmark glæder man sig på egne og Danmarks vegne og ser frem til øvelsen:
"Det er over 25 år siden, der har været så mange amerikanske styrker deployeret til en øvelse i Europa. Øvelsen, hvor Danmark også deltager, vil forøge strategisk parathed og interoperabilitet ved at øve USA's militærs evne til hurtigt at udsende en stor, kampklar styrke fra USA til Europa og side om side med vores allierede hurtigt at imødegå en potentiel krise", skriver USA's ambassade på Facebook.
Skal træne krig mod Rusland
Ifølge NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg er øvelsen ikke rettet mod et bestemt land. Men på USA's militærs hjemmeside bliver Rusland og Kina udråbt til at være USA's nærmeste modstandere – og mål for øvelsen.
"Øvelserne sigter mod at operationalisere den nationale forsvarsstrategi, der fremhæver Rusland og Kina som næsten ligestillede modstandere", står der blandt andet om øvelsen på USA's hærs hjemmeside.
Hverken dansk eller amerikansk militær ønsker at udlevere selve scenariet for øvelsen, hvor der står, hvem der er "fjenden", der skal nedkæmpes i øvelsen.
Forsvarskommandoen ønsker kun at løfte sløret for det overordnede mål med øvelsen: "Det overordnede scenarie for øvelsen er flytningen af amerikanske styrker fra USA til Europa, hvor disse skal modtages, integreres med allierede europæiske styrker og træne gennemførelse af militære operationer".
NATO's musketéred
Herudover kan man på øvelsens hjemmeside læse, at scenariet finder sted i år 2028, efter at et NATO-land er blevet angrebet. NATO's artikel 5 (den såkaldte musketéred) slår fast, at et angreb på ét medlem af NATO er et angreb på hele NATO, som alle NATO-lande skal reagere på.
Øvelsen – der varer helt frem til juni – er delt op i fem faser, hvor USA's og europæisk militær blandt andet skal øve at tage imod de amerikanske soldater og integrere dem i de europæiske styrker og derefter rykke fremad mod "fjenden" og oprette forsyningslinjer.
Der skal også trænes fælles indtrængen i Georgien – der grænser helt op til Rusland – med faldskærmssoldater og støtte fra det amerikanske luftvåben.
Ikke alle NATO-lande deltager, eksempelvis deltager Norge ikke i øvelsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278