14 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uvildig kontrol med PET mangler stadig

Enhedslisten og Amnesty kritiserer

Uvildig kontrol med PET mangler stadig

PET har fået mere mandskab, flere penge og flere magtmidler siden 11. september 2001 - men kontrollen med efterretningstjenesten har ikke ændret sig.

- PET er den myndighed i Danmark, som kan foretage de mest vidtrækkende indgreb over for borgerne. Derfor er et helt uafhængigt tilsyn nødvendigt. I øjeblikket kontrollerer Folketingets Kontroludvalg kun de ting, som justitsministeren og PET selv lægger frem. Det har intet med reel kontrol at gøre, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.
FOTO: www.folketinget.dk
1 af 1

Selvom antallet af PET-ansatte ervokset eksplosivt siden 2001, og efterretningstjenesten har fået flere beføjelser og større budgetter, mangler et centralt element stadig i kontrollen med tjenestens virke: Den uvildige kontrol.

Ingen af de fem instanser, der skal kontrollerer PET, er uafhængige. Det er dybt problematisk, mener Amnesty. For at sikre uafhængighed skal de medlemmer, der skal føre kontrol med PET, udpeges direkte af Folketinget, ligesom det er tilfældet i Storbritannien og Norge, mener Amnesty:

- Det skal være Folketinget og ikke den til enhver til siddende justitsminister, der udpeger de personer, der skal kontrollere PET. Det er helt afgørende, at de folk, der skal kontrollere PET bliver uafhængige af justitsministeren, som jo er øverste chef for PET. Ellers får vi jo ikke en reel, uvildig kontrol, siger Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty,  til Arbejderen.

Justitsminister Morten Bødskov skabte store overskrifter som "Øget kontrol med PET", da han i sidste uge foreslog, at Folketingets Kontroludvalg kan få en underretning om PET's brug af civile agenter.

Men det vil langt fra imødekommet behovet for mere kontrol med PET, siger Amnesty.

- Justitsministerens forslag er en gratis omgang. Det giver hverken de folkevalgte eller befolkningen bedre mulighed for at kontrollere PET's virke. Der er behov for langt stærkere mekanismer, hvis vi som samfund vil sikre, at vi ikke ender med endnu en sag, som rejser tvivl om PET's dømmekraft og lovligheden af de metoder, som PET anvender, siger Claus Juul.

Menneskeretsorganisationen mener i stedet at ministeren bør arbejde for at sikre en mere uafhængig og mere effektiv kontrol med PET's overvågning. Uvildigheden giver nemlig kun mening, hvis dem der skal kontrollere PET samtidig får flere tænder - eksempelvis foreslår Amnesty, at de uafhængige kontrollanter får mulighed for at kræve indsigt i PET's dokumenter og får mulighed for at debattere tjenesternes arbejde og rejse en debat i Folketinget.- I dag har vi en retstilstand, hvor PET kan slippe afsted med at meddele Folketingets retsudvalg, at man ikke ønsker at svare på, om hvor mange aflytninger og hemmelige ransagninger og hemmelige snifferprogrammer man har installeret på folks computere. Det skal vi have lavet om på, mener Claus Juul.

På Christiansborg bliver Amnestys krav bakket op af Enhedslisten:

- PET er den myndighed i Danmark, som kan foretage de mest vidtrækkende indgreb over for borgerne. Derfor er et helt uafhængigt tilsyn nødvendigt, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, og uddyber:

- Som befolkning har vi brug for at få indsigt i, hvad der ligges til grund for beslutninger om overvågninger og aflytninger. Vi har brug for at vide, hvor ofte det sker. Og vi har brug for at kende grundlaget sikkerhedsgodkendelser. I øjeblikket kontrollerer Folketingets Kontroludvalg kun de ting, som justitsministeren og PET selv lægger frem. Det har intet med reel kontrol at gøre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. nov. 2012 - 15:22   06. dec. 2012 - 19:02

overvågning

ml@arbejderen.dk
FAKTA: PET
  • PET har til opgave at “identificere, forebygge og imødegå trusler mod friheden, demokratiet og sikkerheden i det danske samfund.”
  • Siden den 11. september 2001 er antallet af PET-ansatte vokset eksplosivt:  I 2001 var der 282 ansatte i PET. I dag er der 780.
  • Samtidig har PET fået flere magtmidler og flere penge. I juni 2010, godkendte Folketingets Finansudvalg en bevilling på 70 millioner kroner, der skal gøre det nemmere for PET direkte at hente personlige oplysninger i offentlige registre – som eksempelvis uddannelsesinstitutioner, SKAT og sociale myndigheder.
  • PET’s årlige budget på cirka 800 millioner kroner. 400 millioner går til lønudgifter og 400 millioner til drift.