For kort tid siden kontaktede en nybagt mor Mødrehjælpens rådgivning. Hendes barn var født for tidligt. Kvinden, der er på kontanthjælp, havde været indlagt nogle uger efter fødslen og havde fået besked af lægen om, at barnet havde nogle særlige behov.
Det er helt basale ting som mad, medicin og tøj, der ikke er penge til.
Der skulle købes specielt tøj, særlige cremer og en bestemt slags modermælkserstatning.
– Men kvinden har ikke penge til at købe de ting. Hun kan ikke give sit barn, det som det har brug for. Det stresser hende og gør barnet mere uroligt. Hele barselsperioden bliver præget af det, og barnet får en endnu dårligere start på livet, siger Pernille Kristoffersen, rådgivningschef i Mødrehjælpen.
Er ikke jobparate
Hun mener, at det er absurd, at kvinder på barsel bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Regeringen argumenterer med, at loftet skal få kontanthjælpsmodtagere ud i arbejde, men kvinder på barsel kan jo ikke arbejde.
– I det hele taget er kontanthjælpsloftet skruet sådan sammen, at det rammer mange, der ikke er jobparate. Tre ud af fire har andre problemer end ledighed, og er ikke i stand til at tage et arbejde. De bliver bare endnu mere fattige og bliver ramt på deres forældreevne, understreger Pernille Kristoffersen.
I Mødrehjælpen kommer også kvinder, der er brudt ud af et voldeligt ægteskab, og nu skal skabe et liv for sig selv og deres børn, der er traumatiserede af volden. Når de bliver skåret i indtægt, bliver det endnu sværere at komme på fode igen
I Mødrehjælpen bruger man begrebet "den nye fattigdom" om den situation, der er opstået efter, at regeringen har indført kontanthjælpsloft, 225-timers-regel og integrationsydelse.
En stor mængde familier er ramt af reel fattigdom, som har store konsekvenser for børnenes opvækst og deres voksenliv. Fattigdomsydelserne er med til at skabe næste generation af fattige, advarer Mødrehjælpen.
Det er helt basale ting, der ikke er penge til.
– I løbet af vinteren har vi haft mange henvendelser fra kvinder, der ikke har råd til vintertøj og støvler til børnene. Nogle springer måltider over og spiser kun to gange om dagen. Og rigtig mange er ramt af, at de ikke har råd til at blive boende i deres lejlighed, fortæller Pernille Kristoffersen.
Må flytte
Hun understreger, at der er et reelt boligproblem, selvom der endnu ikke kan ses et større antal udsættelser.
– Nogle tager lån for at kunne betale huslejen. Det bliver en bundløs spiral for dem. Andre siger lejligheden op og flytter ind hos familien eller ud på landet i en billig bolig, siger Pernille Kristoffersen.
– Både børn og voksne mister sociale relationer, når de flytter. Skilsmissebørn risikerer også at skulle flytte langt væk fra den ene forældre. Når der samtidig ikke er penge til fritidsaktiviteter og andre ting, bliver børnene ensomme og fattige på netværk, tilføjer hun.
Det er en af Mødrehjælpens pointer, at fattigdom har konsekvenser for langt mere end økonomien. Det skaber for eksempel social isolation, og har sundhedsmæssige konsekvenser, fordi mange sparer på nødvendig medicin til både sig selv og børnene.
Det er mange børn, der mærker den øgede fattigdom. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at 43.500 børn er ramt af kontanthjælpsloftet, mens 21.800 børn har forældre, der er på integrationsydelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278