19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil sælge våben i USA

Dødens købmænd på eksportfremstød

Vil sælge våben i USA

I næste uge tager danske våbenfirmaer på eksportfremstød hos amerikanske våbenfirmaer, som banker og pensionsselskaber ikke vil investere i, fordi de er involveret i produktion af atomvåben og klyngebomber.

Det er ikke første gang, at det danske militær stiller et krigsskib til rådighed for våbenindustrien. Faktisk har dansk militær mindst 30 gange udlånt udstyr og personel til våbenindustrien, så de kunne markedsføre deres produkter.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

På onsdag vil det danske krigsskib Ejnar Mikkelsen befinde sig i havnen Washington. Her skal det stå til rådighed for det eksportfremstød, som 15 danske våbenfirmaer og våbenindustriens lobbyorganisation FAD indleder på mandag i USA.

 Det er lettere at få adgang til USA's marked, hvis du har en mand i uniform ved din side, der kan skaffe adgang til de rette beslutningstagere.
Frank Bill, direktør i FAD

Søværnet sørger for, at krigsskibet kommer frem til tiden. Og både forsvarsattachéen fra den danske ambassade i Washington og flådeadmiral Niels A.K. Olsen holder taler for industriens folk.

– Det er lettere at få adgang til USA's marked, hvis du har en mand i uniform ved din side, der kan skaffe adgang til de rette beslutningstagere, siger Frank Bill til Arbejderen.

Han er direktør i brancheorganisationen Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, FAD, og understreger, at den danske ambassade i USA spiller en vigtig rolle i at hjælpe den dansk våbenindustri

– I dagligdagen er forsvarsattachéernes opgave at skabe kontakter og hjælpe danske virksomheder med at få fat i de rigtige samarbejdspartnere. Forsvarsattacheerne er i USA og har adgang til USA's forsvar, siger han.

Verdens største våbenmesse

I USA skal den danske våbenindustri blandt andet deltage i verdens største våbenmesse Sea Air Space 2018 og mødes med firmaer som Boeing, Raytheon og Lockheed Martin, der er nogle af verdens største producenter af missiler, kampfly og bevæbnede droner.

– Forretning handler om at skabe relationer og opbygge tillid til hinanden. USA er ubetinget verdens største militære magt. Derfor er USA også verdens største marked for forsvarsmateriel. Det gør selvfølgelig landet interessant for den danske forsvarsindustri, der ser store muligheder som underleverandører for store amerikanske firmaer i især kampfly- og droneindustrien, fortæller Frank Bill.

– De væsentligste, vi skal snakke med, er Lockheed Martin, Boeing og Raytheon. De har store aktiviteter i Danmark, så dem vil vi gerne øge samarbejdet med. Det kan være alt fra dele til kampfly og droner, men det er lidt en blandet landhandel.

FAD ønsker ikke, at offentliggøre programmet eller hvilke danske firmaer, der deltager i eksportfremstødet. Men flere danske virksomheder, som Terma og Systematic, har allerede åbnet afdelinger i USA.

Firmaer er sortlistet

Flere af de amerikanske virksomheder, som de danske våbenfirmaer skal mødes med, er sortlistet af danske banker og pensionsfonde, fordi de er involveret i produktion af atomvåben eller klyngebomber.

Det gælder firmaer som General Dynamics, BAE Systems, Boeing og Lockheed Martin. Netop disse firmaer er opført på danske bankers og pensionsselskabers lister over firmaer, der ikke skal investeres i.

Både Boeing og BAE Systems er involveret i atomvåben. Boeing er i gang med et nyt atomprogram, der skal erstatte de såkaldte Trident-atomraketter, der affyres fra ubåde.

Og sidste år fik også Raytheon en kontrakt på 900 millioner dollar til at udvikle USA's næste generation af atommissiler til fly.

Militæret bakker op

Det er ikke første gang, at det danske militær stiller et krigsskib til rådighed for våbenindustrien. Faktisk har dansk militær mindst 30 gange udlånt udstyr og personel til våbenindustrien, så de kunne markedsføre deres produkter.

Det er et led i den såkaldte Open for Business-strategi, som et flertal på Christiansborg vedtog i 2013. Strategien pålægger dansk militær at hjælpe våbenindustrien med at markedsføre deres produkter over for andre landes militær – eksempelvis ved at stille materiel og personale til rådighed for virksomhederne. 

Strategien pålægger også danske ambassader at arbejde for at fremme den danske våbenindustris omsætning. Derfor har ambassaderne ansat såkaldte forsvarsattachéer til at hjælpe dansk våbenindustri i udlandet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. apr. 2018 - 21:10   19. apr. 2018 - 17:16

Våbenindustri

ml@arbejderen.dk
Våbenindustrien i Danmark
  • FAD, Forsvars- & Aerospaceindustrien i Danmark, er brancheorganisation for den industri, som producerer våben og andet materiel til militæret. Cirka 80 procent går til eksport.

  • Organisationen er voksende og har 91 medlemmer (2018-tal). Medlemsvirksomhederne har knap 4000 ansatte. Hertil kommer de job, som skabes hos underleverandører.

  • Blandt de største firmaer er: Terma, Weibel, Systematic, Falck Schmidt Defense Systems, Hydrema

  • Branchens omsætning var i 2017 på cirka tre milliarder kroner - mod 1,5 milliarder i 2006.

  • Arbejderen har løbende dækket udviklingen i den danske våbenindustri. Læs alle vores artikler her.