23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil være bedre til at sætte dagsorden

Årsmøde i Enhedslisten

Vil være bedre til at sætte dagsorden

Hvordan får vi opbygget en stærk venstrefløj, der kan sætte dagsorden både på parlamentarisk plan og i bevægelserne? Den debat er central på Enhedslistens årsmøde i den kommende weekend.

Fra sidste årsmøde.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Aldrig har Enhedslisten stået så stærkt som nu. Ved valget i juni gik partiet frem fra 12 til 14 medlemmer i Folketinget. Samtidig har det 119 medlemmer i 76 byråd og er repræsenteret i alle fem regionsråd.

"Ikke siden befrielsesvalget i 1945 har den antikapitalistiske venstrefløj stået så stærkt", konstaterer Enhedslistens hovedbestyrelse i et af de dokumenter, der er til debat på partiets årsmøde i den kommende weekend.

Ikke siden befrielsesvalget i 1945 har den antikapitalistiske venstrefløj stået så stærkt.
Enhedslistens hovedbestyrelse

De delegerede skal diskutere, hvordan partiet kan bruge sin øgede styrke til at sætte politisk dagsorden i en svær politisk situation, hvor SR-regeringsprojektet har spillet fallit, og Socialdemokraterne på centrale områder er enige med Lars Løkkes kurs.

"Venstrefløjen må styrke og udvikle sig selv i politisk modsætning til både højrefløjen og Socialdemokraterne", hedder det i forslaget til politisk udtalelse fra årsmødet. 

Udfordringer i byrådsarbejde

Som det største parti på venstrefløjen må Enhedslisten påtage sig et ansvar for at opbygge fremtidens stærke venstrefløj og styrke de folkelige bevægelser, understreger Line Barfod, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse. 

- Det vigtigste på årsmødet bliver en diskussion af den nye politiske situation og hvordan vi får opbygget stærke partiorganisationer, der kan kæmpe for en anden politik og selv sætte dagsorden, i stedet for at prøve at trække Socialdemokraterne i en mere fornuftig retning, siger hun.

Samtidig med at Enhedslisten glæder sig over sine markant forbedrede parlamentariske positioner, erkender partiet åbent, at det også er en meget krævende opgave pludselig at være repræsenteret i så mange kommuner og regioner. 

Mange nyvalgte Enhedslistemedlemmer sidder som partiets eneste repræsentant i et byråd og skal finde sine ben i en hverdag, hvor man bliver overdænget med papirer, der skal tages stilling til. 

- Det er ikke nemme vilkår. Vi arbejder med hvordan vi undgår at de valgte drukner i embedsmændenes dagsorden og bliver i stand til at prioriteret og vælge de vigtigste sager ud, som der skal gås i dybden med, fortæller Line Barfod.

Flere gange i det forgangne år har Enhedslisten arbejdet med at få byrådsmedlemmer over hele landet til at gribe fat i den samme politiske sag. For eksempel i forhold til at foreslå en beslutning i byrådet om at lade være med at flyve med Ryanair. 

Det er en af vejene frem til at få bedre samspil mellem Enhedslistens valgte medlemmer i Folketinget og på lokalt plan, mener Line Barfod.

Mange passive medlemmer

Mange steder har de lokale partiafdelinger lavet baggrundsgrupper for at støtte deres valgte medlemmer. Der er gjort en kæmpeindsats i det kommunalpolitiske arbejde, konstaterer hovedbestyrelsen i beretningen til årsmødet.

"Men dette har desværre også medført, at balancen/vægtningen mellem det parlamentariske arbejde og det udenomsparlamentariske fokus forskubbes", står der i beretningen.

Op til sidste årsmøde have partier ellers fokus på at styrke medlemmernes indsats i fagbevægelsen og andre folkelige bevægelser. På det tidspunkt stod Enhedslisten med en kraftig vækst i sit medlemstal, der var blevet fordoblet i løbet af fire år. Men samtidig kunne man konstatere, at et stort flertal af medlemmerne ikke var aktive i partiarbejdet.

Det problem slås partiet stadig med. I løbet af det sidste år er der lavet en medlemsundersøgelse og en rapport om Enhedslistens tilstand, der begge tegner et billede af, at en lang række partiafdelinger lider under mangel på aktive medlemmer. 

Efter sidste årsmøde og frem til valget i juni i år faldt medlemstallet fra knap 10.000 til godt 8700. Men under valgkampen og efter valget er der strømmet nye medlemmer til, og Enhedslisten har nu igen knap 10.000 medlemmer.

- Det var mange af de nye medlemmer, vi mistede igen. Vi var ikke gode nok til at få dem inddraget og nogle ville nok også bare udtrykke deres støtte, siger Line Barfod.

Årsmødet skal diskutere en organisatorisk plan for, hvordan partiets skal indrettes, så der kan skabes en sammenhængende politik på nationalt og lokalt niveau og samtidig sikres, at alle kræfter bliver brugt, og der bliver en bedre balance mellem det parlamentariske og det udenomparlamentariske arbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2015 - 15:36   27. sep. 2015 - 16:36

Ø-årsmøde

ur@arbejderen.dk
Fakta om Enhedslisten
  • 9350 medlemmer fordelt på 100 afdelinger over hele landet.
  • 13 medlemmer af Folketinget (2019). Partiet mistede et mandat ved folketingsvalget i maj 2019.
  • Fik 244.664 stemmer ved folketingsvalget i 2019 (mod 274.444 stemmer ved valget i 2015).
  • 101 medlemmer af byråd i 68 kommuner.
  • 13 medlemmer af regionsrådene – fire medlemmer i Region Hovedstaden, tre i Region Sjælland og to i hver af de øvrige tre regioner.