23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Voldsom stigning i økonomisk ulighed

Danmark sakker agterud

Voldsom stigning i økonomisk ulighed

Danmark er et af de EU-lande, der har haft den største stigning i uligheden det seneste årti. Den nye regering vil øge uligheden yderligere.

De fattigste sakker mere og mere bagud.
FOTO: Jens Astrup/Scanpix
1 af 1

Uligheden i indkomster er steget markant i Danmark gennem de seneste 15 år.

Analysen understreger, at politikerne bliver nødt til at ændre kurs.
Lizette Risgaard, LO-formand 

Siden starten af 00'erne er den såkaldte gini-koefficient, der bruges til at måle udvikling i ulighed, steget med knap fem procentpoint. Det er betydeligt mere end i de fleste andre EU-lande, konkluderer LO i en ny analyse.

– Indkomstulighed påvirker både folks uddannelsesvalg, deres sundhedstilstand og tilknytningen til arbejdsmarkedet. Så den stigende ulighed og fattigdom er skyld i et gigantisk spild af menneskelige ressourcer, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Væk fra top ti

"Det er tvivlsomt, om vi fortsat kan opfatte Danmark som et af de absolut mest lige lande i Europa", konstaterer LO i analysen.

Ifølge beregninger fra EU's statiske organisation Eurostat er Danmark ikke længere blandt de 10 mest lige lande i EU, når det gælder indkomstfordelingen. 

Elleve lande kommer før Danmark. Øverst ligger Island og Norge. Men også lande som Slovenien og Slovakiet ligger over Danmark. 

I OECD's opgørelse over gini-koefficienten ligger Danmark bedre. Her er vi nummer tre på listen. 

Når Eurostat og OECD når frem til så forskellige resultater skyldes det forskellige opgørelsesmetoder.

Eurostats målinger ligger relativt tæt på Danmarks Statistiks opgørelser over gini-koefficienten. Sidste år målte Danmarks Statistik gini-koefficienten i Danmark til 28,8. Det er det højeste niveau af indkomstulighed målt i nyere tid. 

Vil øge ulighed

LO advarer om, at den nye VLAK-regering vil hive Danmark i en endnu mere ulige retning med topskattelettelser, lettelser i beskatningen af kapitalindkomst og fastfrysning af boligskatterne.

– Analysen understreger, at politikerne bliver nødt til at ændre kurs. Kontanthjælpsloftet skal fjernes, der bør ikke indføres flere skattesænkninger, og flere skal have en uddannelse, siger Lizette Risgaard.

>> LÆS HELE ANALYSEN HER

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. dec. 2016 - 08:48   21. dec. 2016 - 08:50

Fordeling

ur@arbejderen.dk