07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdersang røg ind på Dansktoppen

Nordjysk band finder nye veje

Arbejdersang røg ind på Dansktoppen

Kejser Larsen Band spiller kopirock men lægger sig snart i overhalingsbanen med deres egne samfundskritiske sange om folk og livet i Nordjylland.

- Jeg vil gerne stå på mål for mine holdninger og mine værdier, siger Christoffer Kejser Larsen, forsanger i Kejser Larsen Band.
FOTO: NOC
Kejser Larsen Band.
FOTO: Nadja Tulli Zakariasen

Det kom fuldstændig bag på Christoffer Kejser Larsen og hans band, at de røg ind på Dansktoppen i P5 her i foråret. Især da deres sang, "Velkommen i de arbejdsløses endeløse rækker", ikke er en typisk dansktop-slager, men nærmere en arbejdersang om udkantsdanmark, om Nordjylland.

Vi er afhængige af hinanden i bandet. Det er noget helt specielt, vi får sammen.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at den sang skulle blive noget særligt, siger Christoffer Kejser Larsen og tager smilende imod foran sit hus i Sindal. Men sangen blev af lytterne stemt ind på førstepladsen i 10 ud af 15 mulige uger og omkvædet lyder:

Velkommen i de lediges kø
de arbejdsløses endeløse rækker
Udkants Danmark lukkes ned
og stolte mænd de knækker

Sangen er fra albummet "Barmhjertige Søster", som Kejser Larsen Band udgav i efteråret 2015. Bandet består af tre spilleglade gutter. Christoffer Kejser Larsen, Mikkel Zakariasen og Jens Ettrup. Desuden bidrager bassisterne Ronny Caspersen og Kristian Grundtvig Larsen. Bandet spiller kopirock med alt fra Kim Larsen og Bruce Springsteen til Allan Olsen.

En sand hule af inspiration

Bandet spiller både til halballer, festivaler og på værtshuse i Nordjylland. Efter turen på dansktoppen trækker det meget i Kejser Larsen Band efter at komme ud at spille egne sange.

Det stod klart her til morgen
byens fabrik den lukkes
Arbejderne sendes hjem
transportbåndet slukkes

Klar til at fortælle historien om mysteriet bag "Velkommen i de arbejdsløses endeløse rækker", viser Christoffer  Kejser Larsen hen til en lille træhytte, hvor hans sang og musik bliver til. En sand hule af inspiration.

Adskillige musikinstrumenter pryder den ene væg. Han viser et par af instrumenterne frem. Bag cafébordet er et helt galleri med fotos af kendte sangere og musikere. På hylderne nodehæfter og sangbøger.

- Og så er jeg medlem af Danske Ølentusiaster!, udbryder Christoffer Kejser Larsen og læner sig frem over bordet med et stort smil:

- Paradoksalt nok, når jeg samtidig sidder som rusmiddel-konsulent i Hjørring Kommune, griner han, drejer rundt på stolen og slår stolt hånden ud mod sin samling.

- Men alt med måde, siger han og drejer stolen frem til bordet i komponisthytten.

Mødet med Nordjylland

Det er ikke herinde, at Christoffers sang om de arbejdsløse er blevet til, men i hans møde med Nordjylland:

Jeg kom til Hjørring omkring år 2000 og oplevede den krisestemning, der bredte sig efter at kiksefabrikken Bisca havde lukket, samt slagteriet Danish Crown og chokoladefabrikken Nestlé. Rigtig mange blev arbejdsløse.

De store maskiner
afbrydes for sidste gang
I den tomme kantine
spiller radioen sidste sang

Som ny i byen kom Christoffer Kejser Larsen under en løbetur forbi et skilt med navnet "Hjørring Bjerge", men han kunne hverken se bjerge eller skibakke. Bjergene viste sig at være en lille forhøjning, man kunne kigge længe efter, ligesom man skulle kigge langt efter arbejdspladser.

- Min nabo dengang blev fyret fra chokoladefabrikken, og han var ikke stolt. Det snakkede vi meget om, for det gjorde man jo i Hjørring på det tidspunkt, husker Christoffer Kejser Larsen tydeligt.

Snakken gav ham skrivekløe til sangen "Solen hænger lavt over Hjørring Bjerge". Sangen blev "hængende" i denne titel i de næste 14 år, indtil Kejser Larsen Band manglede sange til deres nye cd i 2015. Og da Nordjylland stadig bløder efter lukninger af de store arbejdspladser, var sangen helt aktuel.

Hele orkestret arbejdede på at trimme den første udgave:

- Min gode ven, Ronny Caspersen, ændrede titlen til "Velkommen i de arbejdsløses endeløse rækker". Mikkel Zachariasen, vores guitarist, støvede den lidt af og fik lavet det catchy riff, og da produceren Dennis O. Nielsen hørte sangen, udbrød han: "Den skal I have med! Det er hittet! Den kan fænge!"

Kort tid efter udgivelsen strøg sangen ind på Dansktoppen:

- Vi var lige ved at tro, at der var sket en fejl, kommer det undrende fra Christoffer Kejser Larsen. Han ved stadig ikke, hvem der anbefalede eller tippede sangen til Dansktoppens jury.

Det faktum, at vi blev udvalgt til Dansktoppen, blandt mange andres musik, gør os ydmyge og stolte. Idag kan alle jo lave en sang og lægge den ud på Youtube, siger Christoffer.

Lærer på den lokale skole

Oprindeligt kommer Christoffer Kejser Larsen fra Vejle og ville have været psykolog, men i stedet begyndte han på læreruddannelsen efter at have været pædagogmedhjælper i Skagen. Senere uddannede han sig til brandmand. Lærerpraktikken foregik i Grønland. Dernæst uddannede han sig til coach. Nu træner han marathon, og imens trænger musikken sig mere og mere på. Han smiler og erkender, at der er gang i mange ting:

- Garantien ligger i, at jeg er sindsygt godt gift!

Da han kom til Hjørring, mødte han Maja, som han i dag har to børn sammen med. Desuden bruger han også sin uddannelse som coach i arbejdet med de unge på den lokale skole, hvor han er ansat som lærer og underviser i musik. Så tingene hænger sammen.

Sange som bidrag i debatten

Gennem sine elever i skolen, vennerne og musikken møder Christoffer Kejser Larsen mange forskellige mennesker og deres skæbner:

- Jeg er jo ikke arbejder, jeg er skolelærer, og dermed en del af den arbejdende befolkning. Jeg er ikke i produktionen. Jeg producerer viden, så fabrikslukningerne er lidt uden for mit felt.

De ufaglærte folk
sendes ud i frit fald
En voksen mand græder fortvivlet
bag den mørke hal

- Jeg kan godt lide at bidrage til debatten med mine sange, jeg vil gerne stå på mål for mine holdninger og mine værdier, siger Christoffer Kejser Larsen og giver udtryk for, at det er fint nok med hjerte-smerte-rim, men at han hellere vil fortælle en god historie sammen med sin guitar. Sammen med Kejser Larsen Band.

Det store fabriksur
er strandet lidt før 10
Nu står tiden stille
Venner, alt er forbi

Velkommen i de lediges kø
de arbejdsløses endeløse rækker
Udkants Danmark lukkes ned
og stolte mænd de knækker

- Jeg vil rigtig gerne sige "vi", for der er ingen, der kan gøre sådan her alene. Vi er afhængige af hinanden i bandet. Det er noget helt specielt, vi får sammen. En slags broderskab. Det er meget intenst og et godt netværk, gør Christoffer Kejser Larsen opmærksom på, mens vi går ud af hytten, ud i sommersolen.

Hårdt arbejde, vedholdenhed og lidt held

Kejser Larsen Band er klar til at udfordre Dansktoppen og landets spillesteder med nye sange fra egen hånd. Således er de inviteret til at spille ved Arbejderens indsamlingsfest i lokalerne hos 3F i Ålborg, lørdag den 10.september.

Konkurrencen er hård i musikbranchen, men han kender opskriften:

- Hårdt arbejde, hårdt arbejde og vedholdenhed - og så lidt held, siger Christoffer Kejser Larsen med et glimt i øjet og vinker farvel foran hytten, hvor fremtidige sange kan blive til.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2016 - 17:25   18. okt. 2016 - 07:42

Interview

kb@arbejderen.dk
Kejser Larsen Band

Christoffer Kejser Larsen: Lead vokal, akustisk guitar & mundharpe.

Mikkel Zakariasen: Lead guitar, slide & kor.

Jens Ettrup: Trommer.

Kristian Grundvig Larsen: Bas

Facebook.com/www.christofferlarsen.dk

Info: mail@christofferlarsen.dk / Tlf. 26465262