Så er vi allerede godt i gang med 2015. Jeg forstår virkelig ikke, hvor tiden bliver af, men når december for mit vedkommende fløj afsted, skyldtes det ikke mindst, at jeg havde taget arbejde i en af boderne på juletorvet på Gammel Torv i Aalborg.
Tillid giver arbejdslyst
Her bagte og solgte jeg vafler og æbleskiver, og der blev også solgt litervis af gløgg samt kilovis af brændte mandler og gammeldags bolcher. Selv om der til tider var meget travlt, var der en god stemning i boden. Folk flest var i godt humør og det var umådelig sjældent, at der var en kunde, der brokkede sig over, at vi vist havde glemt ham eller hende i køen af folk, der ventede på af få det, de havde bestilt.
Tilliden gav sig udslag i, at vi alle voksede med opgaven og blev mere og mere sikre i at udføre arbejdet bedst muligt.
Jeg ved godt mit arbejde på juletorvet på ingen måde kan sammenlignes med de statsansattes, men havde min chef tænkt som Bjarne Corydon, så havde hun måske trukket os i løn, hver gang vi lavede en fejl ved måske at brænde æbleskiverne på eller hælde for meget dej i vaffeljernet, så det løb udover det hele.
Vi snakkede løbende om, hvordan det gik, men der var på ingen måde tvivl om, at arbejdet byggede på tillid. En tillid der gav sig udslag i, at vi alle voksede med opgaven og blev mere og mere sikre i at udføre arbejdet bedst muligt.
Faktisk blev jeg en smule overrasket over, hvor hurtigt jeg fik en fornemmelse for, hvornår der var 130 gram bolcher i kræmmerhuset. Jeg brugte naturligvis vægten, men som oftest var jeg mere end tæt på de 130 gram. Et er at veje bolcher af. Noget helt andet er i arbejdsmæssig sammenhæng at blive målt og vejet. Det som Corydon nu mener at også de statsansatte skal, så vi ved, at de leverer varen…
Herhjemme blev der kun bagt æbleskiver og lavet gløgg en enkelt gang i december. Af julebag blev det til en enkelt portion vanillekranse, mens den hjemmelavede konfekt udeblev fuldstændig. Jeg havde godt nok indkøbt mange forskellige slags Valrhona-chokolader på tilbud samt økologisk marcipan og nougat og massevis af mandler. På torvet havde jeg købt en god portion valnødder, og hasselnødder havde jeg som altid bragt med hjem fra mit barndomshjem.
Det var min plan i det mindste at lave en smule konfekt den 23., men vores veninde Maria, der bor i Lund, men altid holder jul hos os, havde igen i år en stor bøtte løs godis med surt slik med, og hun havde tilmed medbragt juleskum og karameller med perbernøddesmag.
De mange indkøbte ingredienser skal ikke ligge ubrugte hen, så jeg er så småt begyndt at bage igen. Ikke blot til os selv, men også til dem i antikvariatet samt til frisøren på 1 sal. Med udgangspunkt i de mange chokolader og nødderne, bagte jeg derfor i aftes brownies. Den blev dog primært bagt med henblik på, at vi i aften sammen med en god ven skal se et par afsnit af Matador, hvor vi nu er kommet til krigsårene.
Både krigen og Matador, der som bekendt også er et spil, vender jeg tilbage til i næste uge, hvor jeg så småt vil løfte sløret for min samlerpassion.
Brownies
Nu til kagen, der er en tung størrelse, og derfor også giver dig anledning til at banke på hos naboen eller glæde en kollega eller andre med et stykke.
Nu mit fadebur er fyldt med mange slags chokolader og flere slags sukker, valgte jeg at blande en hel masse sammen, men du kan sagtens forenkle opskriften og blot bruge én slags sukker og én slags chokolade. Du kan selvfølgelig også nøjes med at bruge én slags nødder.
Jeg overvejede også at tilsætte nogen brombær, jeg har liggende i fryseren, men jeg besluttede mig for, at det var bedre at servere dem til sammen med en fed cremefraiche rørt op med vanille eller sammen med en god vanilleis.
Brownies
125g økologisk usaltet smør
325g økologisk sukker – jeg brugte 150g almindelig lyst rørsukker, 100 g kokospalmesukker samt 75g mørk muscuvado sukker
3 æg
325g smeltet chokolade – her brugte jeg både 85%, 70%, 66% samt 32% (3 slags mørk og en karamelliseret hvid)
175g økologisk ølandshvedemel
75g ristede valnødder
75g ristede hasselnødder hvor hinderne er nulret af enten mellem fingrene eller i et rent viskestykke
75g grofthakket chokolade – jeg brugte flere slags hvid og lys
Et par drys økologisk Mill & Mortar-vanillepulver - jeg ville normalt bruge korn af en ½ stang Tahiti-vanille, men i aftes sprang jeg over, hvor gærdet var lavest og tog i stedet pulveret i brug.
Sådan gør du
Rør smør, sukker og æg sammen til en cremet masse. Vend på skift mel og smeltet chokolade i og tilsæt til sidst hassel- og valnødder samt den grofthakkede chokolade. Bred dejen ud i en smørsmurt form der måler 25x25 cm. Den skal bages ved 170 grader i ca. 30 minutter. Uhmm…
God fornøjelse og godt nytår til jer alle.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278