07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Chili con dådyr

Madopskrift

Chili con dådyr

Foråret myldrer med arrangementer, og efterhånden som kalenderen fyldes op, bliver pengepungen gerne mere slatten - så er det godt med en opskrift der både kan bruges til festmad og restemad. Få inspiration til din næste chiligryde i denne weekends madklumme.

Ikke helt den chili con carne du kender - læs med og få opskriften med kaffe, chokolade og skært dådyrkød.
FOTO: Søren Kjær Nielsen
1 af 1

På fredag er det både fridag og 1. maj. Sædvanen tro betyder det, at der i Socialisternes Hus her i Aalborg bydes på morgenmad med fællessang, taler og lotteri.

Da 1. maj i år falder på Store bededag, starter det først kl. 9. Senere på dagen bliver der faneborg bagerst i LO demonstrationen, og kl. 18 åbnes dørene til fest med mad og musik samt kampdagstaler. Ønsker du at kende hele programmet, kan du følge med på www.socialisterneshus.dk 

udover at kunne klappe et får og lugte til en gris, får man også mulighed for at malke en høne.

Der er en fast aftale om, at det er Folkebevægelsen mod EU der står for 1. maj-lotteriet, og i år er det tilfaldet mig at stå for det praktiske, hvilket vil sige at sørge for, at der er de 20 gevinster, vi skal bruge, at sætte lotteriet i system samt sørge for, at lodderne bliver solgt.

Da vi nærmest på ugebasis køber æg og til tider også andre varer såsom kylling og fisk hos Trine fra gårdbutikken Spirelyst, spurgte jeg hende, om hun ville donere et par gavekort til lotteriet. Jeg syntes det ville passe fint, da hendes jord pr 1. maj er godkendt som omlagt økologisk.

Trine donerede da også straks et par gavekort til en bakke æg til afhentning på gården, hvilket man passende kan gøre allerede om lørdagen d. 2. maj. Her er der fra 10-17 indvielse af den nu officielt økologiske gårdbutik. Der serveres smagsprøver på nogle af de mange varer, der er i butikken, og udover at kunne klappe et får og lugte til en gris får man også mulighed for at malke en høne. Så har man hørt det med.

Fest og 1. Maj forude

Jeg skal selv til indvielsen, og jeg skal passe på ikke at lade mig friste til at købe alt for meget med hjem af varer, der skal i fryseren. Maj måned er nemlig også den måned, hvor Søren fylder 40, og den 1. juli har han 20 års jubilæum i Pilegaards Antikvariat.

Vi har i den anledning budt godt 50 familiemedlemmer og venner til gilde den sidste lørdag i maj. For at spare mest muligt på udgifterne, har jeg jagtet og jagter fortsat gode tilbud. Der ligger derfor nu flere slags udsøgte grillpølser samt tyndskåret tørsaltet bacon og fylder op i fryseren.

For at få plads til mere og for samtidig at kunne spare på husholdningsbudgettet, så der bliver flere penge til festligholdelsen, kikker jeg nu i fryseren, før jeg laver en ugeplan for, hvad der skal på menuen. Forleden fik jeg øje på en pose kogte bønner og det gav mig inspiration til at lave chili con carne.

da der stadig var en rest kaffe i kanden, kom den også i retten.

Vi havde ingen oksefars, men jeg kom i tanke om, at en veninde havde fortalt mig, at hun havde lavet retten med skært oksekød. Det havde vi heller ikke, men vi havde til gengæld nogle poser med økologisk dådyrsmåkød. Nogle dage forinden havde vi haft gæster til tapas, så i køleren fandt jeg dels en skål med hakket grøn peber, dels en skål med grillet rød peber vendt i økologisk citronolie og tilsat frisk timian samt et par løgrester.

Den dag vi lavede retten, havde jeg om eftermiddagen haft Bente fra NOFO – Nordjysk fødevareoverskud – til kaffe, og da der stadig var en rest kaffe i kanden, kom den også i retten. Det samme gjorde et stykke mørk chokolade, vi havde liggende på chokoladehylden. Retten blev noget anderledes end den, vi plejer at lave, og Søren mente, at den manglede bacon. Når vi i aften skal have resten, rister jeg noget bacon, vi kan smuldre over, sammen med lidt reven gulerod.

Er du mere til den klassiske chili con carne, kan jeg hermed oplyse, at det er en del af 1. Maj-festmenuen i Socialisternes Hus. Der kommer også andet på menuen, og jeg selv har lovet at bidrage med dels at lave klassisk kartoffelsalat af fire kilo kartofler dels en god stor portion salat med cannellinibønner, soltørrede tomater i olie samt kapers. 

Vi lavede rigeligt til 2 dage og alle ingredienserne var økologiske.

Chili con carne med skært dådyrkød, kaffe og chokolade

½ kg skært dådyrkød

1 stort løg

2 store fed hvidløg

1 grøn peberfrugt

½ grillet rød peberfrugt

1 dåse tomater

1 skvis tomatpuré

1 kop kaffe

40–50 gram mørk 70% chokolade

1 spsk. mørk muscovado-sukker

1 stor portion chilikogte pintobønner

Salt og peber

Garniture

Cremefraiche 9%

Reven gulerod

Grillet rød peberfrugt

Sådan gør du

Svits løg og hvidløg en anelse inden kødet tilsættes og svitses med. Krydr kødet med salt & peber så snart det kommer på panden. Tilsæt de 2 slags peberfrugt, tomater, puré, kaffe og chokolade. Kog retten i ca. 1 time og tilsæt de kogte bønner. Hvis der er meget væde – det er der er ved mine bønner -  koges der videre uden låg. Lad det som minimum koge videre til kødet er mørt – jeg vil tro, vores sammenlagt kogte 1½ times tid. Smag til med muscovado-sukker samt salt og peber. Server retten i en dyb tallerken og garnér med cremefraiche og reven gulerod samt eventuelt lidt grillet rød peber.

Velbekomme og god 1. Maj

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2015 - 10:00   25. mar. 2020 - 09:40

livsstil

Af Jonna Kjær Nielsen
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Jonna Kjær Nielsen

Aalborgs røde madmor har i to årtier sat mad på bordet ved aalborgensiske arrangementer. Hun kokkererer gerne med årstidens grøntsager og henter inspiration fra hele verden, i særdeleshed Mexico. Kvalitet i maden og politisk bevidsthed præger menukortet, som du fremover vil få lov at læse med på her på arbejderen.dk.