22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk dokumentarfilm festival går online som konsekvens af coronakrisen

CPH:DOX

Dansk dokumentarfilm festival går online som konsekvens af coronakrisen

En af Europas største dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX, har hurtigt skiftet fra fysisk festival til at være online. Arbejderens filmanmelder giver et par filmtip. Festivalen varer frem til 29. marts.

A Colombian Family.
FOTO: CPH:DOX
Jozi Gold.
FOTO: CPH:DOX
Wood.
FOTO: CPH:DOX

En af Europas største dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX, stod klar og parat til at indtage danske biografer i midten af marts med et program på over 200 film og arrangementer, forbundet af et tematisk fokus på politiske og folkelige bevægelser på global skala – fra De Gule Vestes aktivisme i Frankrig til paraplybevægelsens modstand i Hongkong.

Film der sætter spørgsmålstegn ved indretningen af fællesskaber, stiller sig kritisk overfor kapitalistisk plyndren og viser menneskets potentiale til at gøre oprør.

Men efter covid-19's spredning i Danmark i løbet af måneden er festivalens fysiske aktiviteter blevet nødt til at blive aflyst i sidste øjeblik, og måneders planlægning af, hvad der skulle have været en fejring af filmen som samlingspunkt for debat og samfundskritik, blev i stedet blot endnu et punkt på listen over arrangementer, der på grund af folkesundhedsmæssigt hensyn ikke kan afholdes.

CPH:DOX genopstår digitalt

Men i stedet for at lukke helt ned har CPH:DOX som konsekvens af umuligheden af at samles fysisk valgt at afholde festivalen digitalt. Det betyder, at debatter nu finder sted bag computere, at filmene skal opleves foran egne skærme derhjemme, og at programmet er nedskaleret til at udgøre knap 100 af de udvalgte film fra de oprindelige cirka 200. Det er en anderledes version af den klassiske filmfestival.

Men ikke desto mindre byder CPH:DOX stadig på nogle vigtige film, der sætter spørgsmålstegn ved indretningen af fællesskaber, stiller sig kritisk overfor kapitalistisk plyndren og viser menneskets potentiale til at gøre oprør. Herunder tre film som jeg vil anbefale til årets onlineprogram.

A Colombian Family

Da forhandlingerne mellem den kommunistiske oprørsgruppe FARC og den colombianske regering endelig viser sig at føre til en fredsaftale efter årtiers borgerkrig, tager 30-årige Yira hjem til Colombia for at besøge sin mor efter 10 års eksil i Cuba.

Her konfronteres moren med de konsekvenser, hendes politiske engagement i oprørsgruppen har påført datteren – som ikke forholder sig helt så positivt overfor sin mors beslutninger om at dedikere sit liv til en politisk kamp for de fattigstes vilkår. "A Colombian Family" viser det på nogle punkter uforenelige forhold mellem en kvindes ansvar som mor og behovet for at dedikere sit liv til en vigtig sag.

Se filmen her: A Colombian Familiy

Wood

En sindssyg aktuel film der dokumenterer den systematiske og ulovlige nedfældning af rumænske skove, styret af store virksomheder, som ved hjælp af mafialignende metoder skaffer træ til at profitere på.

I "Wood" går vi undercover og kommer helt tæt på korruptionens kerne, hvor magtfulde mænd mødes i skjul og lægger planer. Det er skjult kamera, som afslører den massive indifference og ligegyldighed hos de, som tjener penge på at ødelægge naturen, instrueret af en miljøaktivist med en klar agenda – at gøre en ende på illegal fældning af skove.

Se filmen her: Wood

Jozi Gold

En film der viser kapitalismens grimmeste ansigt, når virksomhedsejere i sin jagt på profit driver rov på et områdes ressourcer for herefter at pakke sammen og forlade skuden – uden det mindste ansvar for den tilstand, deres projekt efterlader lokalsamfundet i.

Det er historien i Fredrik Gerttens nye film, "Jozi Gold", hvor vi følger Erin Brockovich i sin mission for at holde guldmineindustrien ansvarlig for de liv, den har ødelagt (og stadig ødelægger), samt for de miljømæssige katastrofer, den har skabt.

Se filmen her: Jozi Gold

William Frost er filmanmelder hos Arbejderen og del af holdet bag årets CPH:DOX. – Arbejderen gør opmærksom på, at filmene ikke er gratis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2020 - 13:58   20. mar. 2020 - 14:51

Film

William Frost
Anmelder