25 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den nye ordning for kombinatører bør forlænges

Støtteordning til kunstnere

Den nye ordning for kombinatører bør forlænges

Den nye ordning for kunstnere med både A- og B-indkomster kan hjælpe mange, men dækker ikke hele den periode, hvor regeringen har lukket for scenerne på grund af covid-19.

Danmark skal på den anden side af august, før sangere og musikere igen kan møde hinanden på gulv og scener. Indtil da har regeringen lukket scener og festivaler på grund af covid-19.
FOTO: Poul Nyholm
1 af 1

Mange sangere, skuespillere, musikere og cirkusfolk kan måske ånde lettet op, efter at kulturministeren har indgået en aftale om en støtteordning til kunstnere med en kombination af A- og B-indkomster.

Aftalen bør forlænges mindst tre måneder som konsekvens af, at scenerne er lukket henover sommeren.
Lene Brostrøm, Dansk Artistforbund

Kombinatørordningen gælder for perioden 9. marts til 8. juni 2020. Men da regeringen har lukket scenerne frem til september, bør støtteordningen forlænges, mener Lene Brostrøm, formand for Dansk Artistforbund.

"Detaljerne i aftalens rammer og længde er meget vigtige. Vi ser nøje på betingelserne og herunder selvfølgelig definitionen af kunstnerisk arbejde. Men her og nu mener jeg, at aftalen bør forlænges mindst tre måneder som konsekvens af, at scenerne er lukket henover sommeren", udtaler Lene Brostrøm til artisten.dk.

Kun indkomster fra kunstnerisk virke

Aftalen kom i hus før påskedagene, og indtil da var kunstnere henvist til at søge hjælpepakken om Kompensation for selvstændige og freelancere (19.3. 20), men den dækkede kun B-indkomst.

Desuden skulle ansøgeren præstere en B-indtægt på over 10.000 kroner om måneden i snit henover et år. Mange artister og musikere når slet ikke den gennemsnitsindtægt, så behovet for støtteordningen med både A- og B-indtægt var ganske stor.

"Den nye ordning retter sig mod kunstnere med både A- og B-indkomst og skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på mindst 8.333 kroner månedligt i gennemsnit. Opgørelse af indtægter og tab skal stamme fra det kunstneriske virke", skriver artisten.dk.

Kravet om, at begge indkomster skal komme fra kunstnerisk arbejde, betyder, at kunstnere, der supplerer B-indkomsten med for eksempel et job som handicaphjælper, ikke kan bruge kombinatørordningen.

Dækning af forventet tab

Kunstnere kan søge kombinatørordningen, hvis de forventer et tab i både A- og B-indkomst og skattepligtig overskud fra selvstændig virksomhed på mindst 30 procent. Ordningen vil kunne dække 75 procent af det forventede tab mellem 9. marts og 8. juni, men kun op til 23.000 kroner om måneden.

Kulturministeriet skriver i aftalen, at den nye støtteordning kun kan søges af kunstnere, der ikke har søgt andre ordninger. Aftalen forventes at koste 100 millioner kroner.

Dansk Musiker Forbund har også mange medlemmer, der er på kombinerede indtægter og kan søge den nye ordning. DMF oplyser på sin hjemmeside, at kombinatørordningen åbner for ansøgninger den 27. april 2020.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. apr. 2020 - 14:15   17. apr. 2020 - 16:03

Coronakrise

Af Karin Busk