23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En families historie

Køge-trilogien

En families historie

Katrine Marie Guldagers Køge-trilogi skildrer i foreløbig tre bind en ikke helt almindelig families liv fra tiden før Anden Verdenskrig.

FOTO: Isak Hoffmeyer

Den dejlige danske forfatter og digter Katrine Marie Guldager har kastet sig ud i en fortælling om en ikke helt almindelig families tilblivelse i et pænt villakvarter i Køge. Projektet, der omfatter otte bind, har fået navnet "Køge-krøniken", og foreløbig er de første tre bøger udkommet.

Bind 1: Ulven

"Ulven", der foregår i tiden omkring Anden Verdenskrig, er en fortælling om en families tilblivelse med datteren Leonora og hendes familie som de centrale personer. Leonora er født under besættelsen, hvor det onde hersker. Den 11-årige Leonora med det lyse sind starter med det fromme ønske – at slå sin bror Henry ihjel! Han, på sin side, er en knægt med et mørkt sind, tilsyneladende født uden samvittighed.

Men intet er kun lyst eller mørkt. Heller ej de to søskende, der - på trods af at de begge er ønskebørn - ikke er elsket lige meget. Læseren præsenteres også for tvillingsøstrene Frk. Mørk og Frk. Lys, der skiftes til at overskrider normerne for rigtigt og forkert, hvilket får den konsekvens at den ene efter befrielsen i 1945 bliver stemplet som tyskertøs og må finde sig i pøblens straf.

En form for magisk realisme, a la Isabel Allende, møder man i form af en engel i haven, en ulv på loftet og et spøgelse i huset. Med denne metode skaber Guldager en alvidende fortæller, der ved at dykke ned i personernes liv skaber nuancer i vores billeder af dem.

"Ulven" er angsten og de mørke sider, som familien forsøger at skjule.

Bind 2: Lille hjerte

Vi er nået til 1950’erne og omdrejningspunktet er selve historien og forældrene Peter og Lilly og de to ønskebørn Leonora og Henry. Vi er fortsat i Køge, byen hvor "kaffe er med en stavelse og te med to".

Lilly og familiens efternøler "Lille-Ib", har forladt Peter og deres to børn Henry og Leonora, og er taget til København for at bryde med husmoderrollen og dyrke sin kunstnerdrøm og ’friheden’, og flytte sammen med sin gamle elsker, den velstående forretningsmand Ib, med efternavnet Bertelsen.

Det er halvtredserne og omgivelserne kunne forarges over en "kvinde kunne forlade sine børn for at dyrke sin kunst". Den sønderknuste Peter finder trøst hos sekretæren, der flytter ind hos ham med sine børn og sin fortid som offer for hustruvold.

Det ramler og hun må flytte igen, samtidigt det er tvivlsomt, om han kan holde sammen på resten af familien. Henry har vilde fantasier om krig og forfølgelse, mens Leonora stifter bekendtskab med det modsatte køn. Hele tiden lurer ulven i kulissen. Lilly og "Lille-Ib" må også forlade sin kultiverede elsker, som forsøger selvmord med de "tre pæne metoder", piller, druk og silkeslips.

Temaerne er familieforhold, kønsroller og 50’ernes livsvilkår, med det lidt dystre budskab, at selv om man er en del af en familie, så er man i sidste ende alene. En følelse som Guldager mestrer at fremstille. Dette bind er guf for elskere af magisk realisme og Guldager skal roses for sprog og fantasi. Bogens mange kampe mellem mor-datter, bror-søster, husmoderrolle-kunsterdrømme og forældrene er formidabelt skildret.

Bind 3: Den ny tid

Modsætningerne kæmper. De bliver ikke mindre i dette tredje bind, hvor omdrejningspunktet er forholdet mellem far Peter og sønnen Henry.

Vi er nået til 1967 – The summer of love – med "stoffer, Vietnamkrig, Steppeulvene, kosmisk kærlighed, Carmen Curlers og liveshow". Hippiernes jagt på sandheden og meningen med livet er startet. Trods de nye tider er forholdet mellem far og søn ved det gamle. "Han havde lyst til at omfavne sin søn, men i stedet blev det kun til et akavet klap på skulderen, en nikken og en stammen".

Henry har overstået sin militærtjeneste og bor sammen med sin halvbror Ulf i kollektiv i hovedstaden, hvor han diskutere filosofi, hører Dylan, deltager i Love-ins og gruppesex, prøver LSD og møder her igennem sine indre dæmoner samtidig med han oplever det spirende oprør.

Leonora, der får en illegal abort, bor barnløst i en lille kvistlejlighed med sin mand Klaus på femte år. Lilly, der nærmer sig de 50 år, tror Leonora nægter at give hende et barnebarn. De 50 år ønsker Lilly at fejre hjemme i Køge, hvor tiden står stille og småborgerligheden fortsat trives, med eksmanden. Hendes kunstnerdrømme eksploderer bogstaveligt talt, og imens lusker ulven rundt i Østre Anlæg, selv om ingen tror på, at den findes.

Vi møder Leonoras veninde, den forældreløse Nina, hvis opvækst på børnehjem sætter kernefamiliens rolle i perspektiv og hvis drømme får bogen til at eksplodere i en række fantastiske historier.

Et bind om en tid denne anmelder med glæde mindes.

Man kan vælge at læse bøger traditionelt eller som historier med store symbolske værdier. Begge dele fungerer fint. Og så glæde sig til de næste fem bind. Det fjerde bind i Køge-krøniken, "Peters Død", er fastsat til at udkomme medio august 2014.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2014 - 15:16   01. jul. 2014 - 14:24

Boganmeldelser

Bjarne Nielsen
Anmelder
Katrine Marie Guldager

Katrine Marie Guldager: Køge-krøniken. Foreløbig er udkommet Ulven (2010) - 255 sider, Lille hjerte (2012)– 208 sider, Den ny tid (2013) – 271 sider. Lindhardt og Ringhof.

Vurdering: 5 stjerner