Den 6. april var det 100 år siden, at den danske kort- og dokumentarfilmpionér Theodor Christensen blev født. Jubilæet fejres i den danske filmverden, hvor filmtidsskriftet Kosmorama online blandt andet har lavet et særnummer om den kommunistiske filminstruktør, se http://kosmorama.org,
Han producerede som fotograf, instruktør og manuskriptforfatter en række fornemme kortfilm, og blandt dem flere for store danske erhvervsvirksomheder - men altid med mennesket og arbejderen på gulvet i fokus. Filmcentralen har lagt en række af hans bedste film ud til gratis download på http://filmcentralen.dk.
I 1946 kom så mesterværket "Det gælder din Frihed", som skarpt politisk-polemisk gjorde op med regeringens samarbejdspolitik frem til folkeopstanden i august 1943.
Filmhuset i Gothersgade i København har skabt udstillingen "Theodor Christensen - en handling af billeder", som på en halv snes skærme viser forskellige sider af hans liv og produktion. "Film skal være en handling af billeder, ikke billeder af en handling", var et af hans mottoer, og det levede hans store filmproduktion, 50 ialt, til fulde op til. Sekvens for sekvens kædede han sine holdninger sammen til handling.
Han var altid sin metode trofast, uanset om han lavede kortfilm for Toms Chokolade ("Besøg på en chokoladefabrik", 1952), F.L. Smidth (Ordre No. 95807", 1942) eller den nationale indsamling af metal under besættelsen ("Gammelt Metal - nye Varer", 1942 for Dansk Erhvervs Jern- og Metalindsamling eller debaterede datidens idrætsfolks vilkår i "Enden på legen" fra 1960.
Thorkild Christensen var under besættelsen cheffotograf for den danske modstandsbevægelse. Han deltog som aktiv modstandsmand i en række spektakulære sabotageaktioner, som han filmede og som dokumenterede over for De Allierede, at danskerne kæmpede mod den nazistiske besættelsesmagt. I 1946 kom mesterværket "Det gælder din Frihed", som skarpt politisk-polemisk gjorde op med samarbejdspolitikken frem til folkeopstanden i august 1943.
Ud over at instruere og skrive manuskripter var Theodor Christensen engageret i film på andre måder. Han ledede et par år efter krigen UNESCO's filmafdeling i New York, var ekspert på et undervisningsprojekt i det nordlige Ceylon og boede i tre perioder fra 1962 til 1967 på Cuba, hvor han var kunstnerisk rådgiver ved det cubanske filminstitut ICAIC.
I 1967 blev Theodor Christensen pædagogisk leder på Den Danske Filmskole. Året efter døde han uventet. Han blev 53 år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278