I det nye magasin FOLK & ROOTS SCENEN kan man læse, at dansk folkemusik vækker interesse i udlandet, mens det kniber hjemme i Danmark. Er interessen bare mindre i Danmark eller hænger det sammen med iveren efter at spare på kulturområdet?
- Et lille land som Danmark lever på mange måder godt at omsætte nogle alternativer til det, som markedet kan.
- Der er ikke nødvendigvis en modsætning. Oven i købet kan man nogle gange opleve, at hvis man kan stimulerer den internationale interesse, så stiger interessen også herhjemme, siger Gunnar Madsen, daglig leder af Dansk Rock Samråd og ansvarshavende redaktør på ROSA Folks nye magasin. Han henviser til, at sådan er det gået indenfor popmusikken for Lukas Graham.
- Den type musik, stilarter og genrer, som dansk folkemusik omfatter, har naturligvis et begrænset publikum i Danmark, ligesom alle andre musikgenrer også har deres begrænsninger, argumenterer Gunnar Madsen.
Han vurderer, at der i Danmark er et publikum på omkring 10.000 til folkemusikken, mens der i Tyskland er omkring 100.000, der gerne vil høre folkemusik - også selv om det er dansk:
- Derfor er det naturligt at søge hen til de udenlandske markeder, så at de får kendskab til, hvad vi har at byde på fra Danmark, siger Gunnar Madsen, der gerne vil arbejde for de danske folkemusikeres ønske om at komme udenlands og præsentere deres musik.
Udfordring i nye miljøer nødvendig
Gunnnar Madsen mener dog, at folkemusikerne i Danmark er for tilbageholdende:
- En stor del af dem opererer indenfor en slags indre folkemusikmarked, hvor de servicerer deres eget publikum.
I ROSA Folk mener Gunnar Madsen sagtens, at man kan blive bedre til at få folkemusikken ud til publikum. Det vil dog kræve resurcer og enighed om hvordan, men han mener, at det skal prøves:
- Det er jo en udfordring for publikum og for musikerne, fordi det er noget andet at spille for fremmede end at spille for sine venner.
Lige nu tror Gunnar Madsen, at man kan få mere ud af at lade de forskellige grupper møde hinanden, og ikke "sulte de miljøer", der gerne vil høre folkemusikken. Hellere give noget mere støtte til spillesteder og arrangører, der vil præsentere folkemusikken.
- Vi har et kæmpe offentligt støttesystem for at høre klassisk musik. Der bruges milliardbeløb på det relativt lille segment, siger Gunnar Madsen, uden at han vil tages til indtægt for, at noget musik er bedre end andet. Han står heller ikke for et nationalistisk korstog. Impulser udefra er vigtige.
Alternativer til markedet
Danmarks Radio, som skattefinancieret public servicekanal, importerer og omsætter meget engelsk og amerikansk musik, pop og mainstream, men vi har muligheden for noget andet:
- Et lille land som Danmark lever på mange måder godt at omsætte nogle alternativer til det som markedet kan, via den beslutningskraft, der ligger i at kunne lave politiske løsninger, smiler han og kalder sig en varm fortaler for, at vi betaler skat i Danmark:
- Selv om vi er en lille befolkning, giver det os mulighed for, ikke kun at læne os op ad det markedet dikterer os, siger han og gør en pause:
- Vi kan faktisk definere nogle andre løsninger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278