Publikum stod i kø helt ude fra fortovet og ind gennem den lange gang hos Øst For Paradis, da biografen kunne fejre sin 40 års fødselsdag. Den 28.november 1978 åbnede Øst For Paradis som en art cinema-biograf. Navnet kommer af, at biografen ligger i Paradisgade i Aarhus, og den første film på lærredet hed Øst For Paradis.
I dag er Øst For Paradis den ældste biograf i Aarhus. Konkurrencen i biografverdenen har været hård.
Den ene af biografens direktører, Ditte Daugbjerg Christensen, bød velkommen til et stort program med bobler, kransekage og økologisk øl. I salene blev vist film og afholdt filmquizzer. Selv om biografen udvidede for få år siden, måtte det talrige publikum sno sig forbi hinanden under fødselsdagsfesten.
To generationer
Uffe Sloth Andersen og Ole Bjørn Christensen, som er biografens pionerer og tidligere ejere, havde meget symbolsk placeret sig i svinget øverst på vindeltrappen, der forbinder de to etager i Øst For Paradis. En biograf i fremgang. Foran i svinget stod de to unge direktører for biografen, Ditte og Line Daubjerg Christensen, begge døtre af Ole Bjørn Christensen og Nete Daugbjerg, også en af kræfterne bag biografen. Ingen tvivl om at det er et "familieforetagende".
I 2007 blev Line Daugbjerg direktør for Øst For Paradis og året efter trådte søsteren Ditte Daugbjerg også til som direktør. En stor opgave som kun har været mulig på grund af det hjerteblod, som Ole og Uffe i tidens løb har lagt i biografen, sagde Ditte Daubjerg. Dertil også et fantastisk personale og et publikum, der "må være verdens bedste", som hun udtrykte det.
Hjerteblod
Ole Bjørn Christensen og Uffe Sloth Andersens hjerteblod har rullet stærkt for Øst For Paradis alle 40 år, også i perioder med stort pres, kunne Ole Bjørn Christensen fortælle. Da biografen startede i 1978 var der ikke stor fidus til en art cinema. Desuden var der mange biografer i Aarhus at konkurrere med, og Øst For Paradis havde bare gamle slidte stole, gammeldags teknologi og indtil flere års underskud.
– Men vi, der har drevet biografen gennem alle årene, var aldrig selv i tvivl om, at det var en fremragende idé. Det kunne vi se på publikum, som elskede de lidt ofte skæve film, forklarede Ole Bjørn Christensen til de fremmødte gæster.
Ældste biograf i Aarhus
I dag er Øst For Paradis den ældste biograf i Aarhus. Konkurrencen i biografverdenen har været hård. Cinemaxx startede i Aarhus i 2003, og før den kom havde Nordisk Film overtaget Biocity og Palads på Trøjborg. I årene efter forhandlede Øst For Paradis med kommunen om fondsmidler. I 2006 udtalte kulturrådmand Flemming Knudsen(S), at biografen ikke havde nogen fremtid i Aarhus.
– Vi havde problemer, ja, men han tog grueligt fejl. Foreløbig har vi haft 12 års fremtid og mere er på vej. Kort efter hans udtalelse bevilgede Aarhus Byråd fondsstøtte til Øst For Paradis udenom rådmanden. Tak for det, sagde Ole Bjørn Christensen i sin tale.
Paradisets Engle
Men den store modernisering var ikke sket uden penge fra Det Danske Filminstitut og støttegruppen Paradisets Engle, der blev stiftet i 2006 og hurtigt samlede penge ind gennem salg af folkeaktier. Formanden for Paradisets Engle, Marius Lyhne-Knudsen, opfordrede i sin fødselsdagshilsen publikum til at købe de nye folkeaktier, der er lavet af Sune Engelund fra Creative Zoo.
Øst For Paradis kan rulle videre med aktiv støtte fra biografens publikum.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278