19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad skal vi egentlig med Marx?

Det store spørgsmål

Hvad skal vi egentlig med Marx?

I forbindelse med filosofi-festivalen Philosophy Now! slår Arbejdermuseet i København 17. september dørene op for en hel dag med foredrag og debat om den moderne socialismes stamfader, Karl Marx, og hans betydning for verden og Danmark.

Der bliver indbudt til både debat og foredrag en masse, når Arbejdermuseet slår dørene op for Marx-maraton den 17. september.
1 af 1

Den 17. september slår Arbejdermuseet i København fra 13-18 dørene til Festsalen op og inviterer til Marx-maraton. Den gamle filosof, sociolog og økonom Karl Marx, der er stamfader til den moderne socialisme, er mere relevant end nogensinde, og i forbindelse med filosofi-festivalen Philosophy Now! afholder museet derfor en række foredrag fordelt ud over dagen i dag.

Den historiske Marx

Blandt andre kan du møde Andreas Beck Holm, lektor ved Institut for Kultur og Samfunds afdeling for filosofi på Aarhus Universitet. Med oplægget "Karl Marx: Manden, hans tanker og samtid" vil han give en indføring i Marx som historisk og teoretisk figur. Hvem hvar han, og hvilke teoretiske nybrud bød hans filosofi og tankeverden på?

Hvad kan vi bruge Marx til i lyset af den finanskrise, der har hærget siden 2008?

Gerd Callesen er historiker og redaktør på det såkaldte MEGA-projekt. Det står for Marx-Engels Gesamtausgabe, altså Karl Marx og Friedrich Engels samlede værker. Idéen er at udgive en historisk-kritisk version af samtlige Marx og Engels skrifter, fra hovedværker til personlige breve. Projektet har været igang, siden 1960'erne, hvor det blev startet af Østtyske og Sovjetiske forskere.

I dag udgives MEGA-bindene af IMES, Internationale Marx-Engels-Stiftung, som Gerd Callesen er medlem af. Han er bosat i Wien men kommer til Arbejdermuseet for at fortælle Marx indflydelse på den danske arbejderbevægelse. Det danske socialdemokratiske parti var blandt andre de første i verden til at udgive Marx hovedværk, Kapitalen, i en udgave, som var til at betale for almindelige arbejdere.

Også i 1970'erne spillede Marx en stor rolle i Danmark. Han påvirkede især de intellektuelle og de studerende, som gjorde oprør fra 1968 og frem, med studenteroprør, atommarcher og Vietnam-kommitéer. Den indflydelse er til debat, når Claus Bryld, professor i historie ved RUC, og David Rehling, journalist ved Information, debatterer Marx og 70'erne. Seniorforsker og arkivar ved Arbejderbevægelsens Arkiv, Henning Grelle, er ordstyer.

Filosofi-festival

Marx-maratonet er en del af filosofi-festivalen Philsophy Now! som foregår overalt i København i disse dage. Navnet dækker over dette års udgave af den historiske festival Golden Days, der har filosofi som tema i anledning af 200-året for nationalikonet Søren Kierkegaards fødsel.

- I Danmark er festivaler nærmest blevet synonyme med musik og fadøl. Men i udlandet er man ikke bange for at uddanne publikum, mens de har det sjovt. Det er også vores mål med årets festival; at støve filosofien af og invitere alle til at bruge den efter behov – i små doser eller store mængder, siger Ulla Tofte.

Festivalen byder på et væld af oplevelser i filosofiens tegn. Både under temaer som "Filosofi og politik", hvor man blandt andet kan høre om krigens filosofi, og "Filosofi for begyndere", hvor man kan få en basal indføring i, hvad filosofi overhovedet er for en størrelse.

Og noget tyder på, at Golden Days har ramt plet med årets fokus. I hvert fald har interesseren været massiv. Således har det været nødvendigt at stuve folk sammen og lade dem stå op til morgenmøder om filosofi i både den akademiske boghandel Atheneum og til de korte arrangementer Filosofi 2 Go, som man kan opleve hver morgen i Informations kantine for en flad 20'er.

Kan vi bruge Marx?

En del af idéen bag Philosophy Now! er også at gøre filosofien relevant for hverdagen. Og til Marx-maraton vil to forskere da også sætte fokus på Marx relevans i dag. Hans Aage, der er professor i nationaløkonomi ved Roskilde Universitet, vil give en vurdering af, om Marx analyser af kapitalismen kan bruges i dag.

Det var netop de dybe økonomiske kriser, som Marx oplevede i midten af 1800-tallets kapitalistiske samfund, som han mente ville føre til det kapitalistiske systems undergang. Det var krisen mere end noget andet, der ville indvarsle den socialistiske revolution. Så hvad kan vi bruge Marx til i lyset af den finanskrise, der har hærget siden 2008? Det mener Hans Aaage, men han mener også, at man må se i øjnene, at Karl Marx analyser umiskendeligt bærer præg af, at tænkeren af gode grund aldrig oplevede det 20. århundrede.

Også lektor Mikael Bolt, som er kunsthistoriker og ansat ved Københavns Universitet, forsøger til dagens foredrags-maraton sætte Marx tankegods i relation til det 21. århundredes virkelighed med et oplæg om Marx og den amerikanske Occypy-bevægelse.

Mange husker nok billederne af tusinder af protesterende mennesker, der under parolen "Besæt Wall Street!" slog sig ned i New Yorks gader for at forsøge at presse igennem, at finanskapitalens fyrster blev stilt til ansvar for finanskrisen. De trækker netop veksler på Marx oprindelige kritik af den politiske økonomi, mener Mikael Bolt, og med deres kritik genaktiverer de Marx revolutionære program.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. sep. 2013 - 12:30   13. sep. 2013 - 12:30

Filosofi

mz@arbejderen.dk
Philosophy Now!
  • Philosophy Now! er navnet på årets Golden Days-festival. Den har eksisteret siden 1993, hvor en række kulturinstitutioner i hovedstaden gik sammen om at arrangere en festival med fokus på Guldalderen i København. Siden er det blevet til årlige festivaler om række historiske emner, fra 1950'erne til det moderne gennembrud og Christian 4.'s København.
  • Festivalen finder sted 6. til 22. september 2013, og kan opleves i hele København samt i Egedal, Gentofte, Helsingør, Ishøj, Køge, Rødovre og Rudersdal.
  • Programmet byder på hele 253 arrangementer, der spænder over lette morgenmøder med introduktioner til filosofiens store skikkelser og til stort anlagte samtaler med nogle af den moderne filosofis store tænkere, som for eksempel franskmanden Jacques Rancière.
  • Læs mere og se programmet på Golden Days hjemmeside.