29 Mar 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ideen om en anden verden samler folk

Den Lille Røde Festival 2019

Ideen om en anden verden samler folk

På årets Lille Røde Festival i Nordjylland kunne aktivister fra forårets protester og demonstrationer puste ud og diskutere, hvordan en anden verden kan se ud, mens musikere og kunstnere kom med deres bud.

Will Varley fra Storbritannien på Den Lille Røde Festival 2019.
FOTO: Katrine Bregner Bromer
Fredsforsker Jan Øberg var inviteret til Den Lille Røde Festival af RIKO, den udenrigspolitiske tænketank.
FOTO: Katrine Bregner Bromer
Tanja Zabell styrede for tredje festival i træk både publikum og de optrædende gennem Den Lille Røde Festival.
FOTO: Katrine Bregner Bromer
Sanganee gav den hele armen med oldschool-hiphop og politiske tekster.
FOTO: Katrine Bregner Bromer
Scenebagtæppet er klar til næste år, siger Anne-Mette og Thomas Kruse.
FOTO: Katrine Bregner Bromer

Der manglede hverken solskin eller smil, da aktivister fra forskellige bevægelser og organisationer mødte hinanden til Den Lille Røde Festival i Nordjylland sidste weekend. Festivalens slogan "Spring kammerat – en anden verden er mulig" lå på alles læber, mens spørgsmålet om hvordan og hvorhen blev diskuteret ivrigt.

Almindelige mennesker, der lærer og udvikler sig, læser bøger, og det kan være med til at dæmme op for tomhjernede politikere.
Jan Øberg, fredsforsker

Ovenpå forårets mange begivenheder op til folketingsvalget, hvor mange mennesker har været i aktion eller demonstration for deres børns vilkår, velfærden, hospitalerne, for at beholde tillidsfolk, få tid til pauser under arbejdet, demonstrationer imod racisme og de store klimademonstrationer – kunne aktivister sammen med interesserede gæster puste ud på Den Lille Røde Festival på Moseby gamle skole.

De aktives festival

Aila Thorup Jensen og hendes moster giver en hånd med og sælger mad til festivalgæsterne. Aila er blevet opfordret af sin moster, der er tidligere aktivist mod skifergasboringerne i Nordjylland, til at tage med på Den Lille Røde Festival. Både musikken og debatterne trækker.

Den Lille Røde Festival er her i sit tredje år flyttet til landsbyen Moseby, som ligger 20 kilometer nord for Aalborg. Landsbyens gamle skole er helt traditionel med rødstensmure og fungerer i dag som kulturhus i landsbyen. Under festivalen dufter der af mad hele vejen fra skolens køkken gennem gangene ud til den store grønne plæne, hvor man kan snuppe sig en fadøl på vej ud til musikken og boderne.

På plænen kappes en lang række af boder om publikums opmærksomhed: Lopper mod EU fra Pandrup, Næstehjælperne Jammerbugt, Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland og fredsorganisationen Aarhus mod Krig og Terror samt Café Oskar fra Aarhus, smykkeboder med flere.

Den store plæne går videre ud i en sportsplads, hvor festivalgæster har slået deres telte op langs siderne. Sportspladsen er stor. Her er plads til at vokse.

Festival rækker hånden ud

Festivalen er i år gået et skridt videre i at invitere til fællesskab ved at opfordre aktive bevægelser til selv at stå for debatter. Den Grønne Studenterbevægelse, netavisen Arbejderen, foreningen Problema og Fredsaktivisterne fra Aalborg har taget udfordringen op og er dermed en del af festivalens program i år.

Fredsaktivisterne fra Aalborg kan glæde sig over et velbesøgt møde med fredsforsker Jan Øberg. Han var i Aleppo i Syrien, da ISIS blev drevet ud, og Arbejderen var den eneste avis, der skrev om det, fortæller Øberg.

Jan Øberg har en doktorgrad i sociologi og er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund, Sverige.

– At bombe for fred er som at kneppe for jomfruelighed, siger Øberg som kommentar til de trusselsbilleder og såkaldte løsningsforslag, NATO og USA har på banen. Senest har Trump været få minutter fra at angribe Iran.

Styrk din viden overfor magthaverne

– Fake news er ikke noget nyt, det har altid eksisteret – problemet er alt det, vi aldrig får at vide, konstaterede Øberg tørt til den fyldte sal.

Kundskabsniveauet i dag er ekstremt lavt, hævder Jan Øberg, især hos politikere. Derfor lyder hans opfordring til mennesker, der ønsker at forandre verden, at lytte til Greta Thunberg, den unge svenske klimaaktivist, og til at læse bøger.

– Alle bør læse og styrke deres viden om krig. Almindelige mennesker, der lærer og udvikler sig, læser bøger, og det kan være med til at dæmme op for tomhjernede politikere, opfordrer Jan Øberg.

Arbejderen har også en debat om fake news. Indlandsredaktør Birthe Sørensen slår til lyd for, at alternative medier er vigtige, hvis man vil en anden verden. De sidste ti år med sociale medier og internettet har givet os en tro på, at informationer kan flyde frit og gratis. Men Facebook og forskellige regeringer vil gerne begrænse det og gøre sig til dommere over, hvilke holdninger man må give udtryk for. Så der er brug for kritiske medier udenfor magthavernes konsensus.

Mange unge er mødt frem til foreningen Problemas debat på Den Lille Røde Festival. Problemas formål er at hjælpe folk med at få diskuteret emner, de selv tumler med. Rasmus Bro fra Problema tager fat i sloganet: En anden verden er mulig. Han mener, at venstrefløjen ofte er imod noget frem for at være for noget. Den efterfølgende debat kommer vidt omkring. Får vi et bedre klima ved at slukke for bruseren, spise mindre kød, flyve mindre, eller er det bare at lægge et stort samvittighedspres på den enkelte? Er det i stedet de højere magter som staten, man skal lægge ansvaret på?

Rap, rock og folk af høj kvalitet

Ved musikscenen kan man styrke sin viden om krig ved at lytte til "Digte fra Aleppo. Digte fra Aalborg" med Nader Alkasem og Claus Nivaa. Digtene bliver læst op, mens Erik Michaelsen væver sørgmodige toner ind mellem ordene med sin trompet. Næsten som at stå på sletten ved Aleppo og se den grå spøgelsesby efter krigen.

Nogle festivalgæster synes, det er en lidt barsk start fra musikscenen, men der viser at være tænkt stor variation fra arrangørernes side med rap, rock og folk af høj kvalitet og politisk indhold i løbet af dagen.

Så kører de rytmiske dunk fra Sanganee, der leverer samfundskritisk, revolutionær oldschool-rap. Oldschool er 90'er-hiphop-lyd, kaldet Den Gyldne Periode indenfor hiphop.

Sanganee er 26 år, og makkeren Masta JLJ er produceren, men de er sammen på scenen også. Begge kommer fra Esbjerg. Masta er ud af fiskerfamilie. De fortæller, at de er ved at være anerkendt i hiphop-miljøet. Her på festivalen tager publikum dem til sig med deres tekster og sceneshow.

Will Varley storyteller

I sommeraftenen trækker festivalgæsterne helt op foran scenen, da Will Varley, singersongwriter fra Storbritannien, spiller med sin lidt hæse sangstil, som lydmanden fremhæver sammen med Varleys velklingende guitar.

Det er tredje gang, englænderen turnerer gennem Danmark med sine satiriske tekster om den herskende verdensorden. En sand storyteller. Brexit får også bemærkninger med på vejen, og til Arbejderen siger Will Varley efter koncerten, at han vil ikke græde over at komme ud af EU, men at han er mere bekymret for fascismen, der presser sig frem.

Taler allerede om næste års festival

Flere festivalgæster har i dagens løb ytret, at de er nysgerrige efter at komme igen til næste år. Sloganet "Spring kammerat – en anden verden er mulig" har sat gang i mange tanker.

Malingen på scenebagtæppet til næste års festival er tørt og parat. Plakatkunstner Thomas Kruse og hans kone, Anne-Mette Kruse, har malet sammen med flere festivalgæster, siden festivalen åbnede midt på dagen. Nu er det op til arrangørerne, "Venner af Arbejderen, Nordjylland", hvad der skal ske.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jul. 2019 - 15:00   08. jul. 2019 - 11:02

Reportage

Af Karin Busk
Louise Andersen, Den Grønne Studenterbevægelse

Louise Andersen, 21 år, fra Den Grønne Studenterbevægelse (DGS) i Aalborg. Læser "by-, energi- og miljøplanlægning" på Aalborg Universitet. Med i arbejdsgruppen der har forberedt DGS’ debat på festivalen.

– Rigtig mange rækker hånden ud til os. Det handler om at skabe samarbejde og gøre opmærksom på os selv. Jeg føler, at Den Lille Røde Festival forsøger at gribe det momentum, der er her efter valgkampagnen, hvor mange var aktive, prøver på at styrke det og give det retning. 

Louise deltager gerne på en ny festival næste år.

Aila Thorup Jensen, festivalgæst

Aila Thorup Jensen, 27 år, læser til kandidat i anvendt filosofi på Aalborg Universitet. Aila er første gang på Den Lille Røde Festival, inviteret af sin moster, som har været aktiv mod skifergasboringer i Nordjylland.

– Jeg er begyndt at interessere mig mere for politik, og hvad venstrefløjen står for. Jeg er ikke selv så rød, men vil gerne udfordres. Jeg har snakket meget med andre om, at en anden verden er mulig, men hvordan? Jeg tænker, at den ikke skal være så individualiseret, men med mere fællesskab blandt mennesker.

– Jeg vil helt sikkert komme til festivalen næste år. Jeg vil gerne støtte op om politiske arrangementer, der åbner op for en mere åben debat som den, Problema stod for her på festivalen.

Esben Obeling, festivalgæst

Esben Obeling, 30 år og sidder i styrelsen for Internationalt Forum. Gæst på festivalen fordi han kender mange blandt arrangører og festivalens gæster.

– Jeg har hørt meget godt om de to første års Lille Røde Festival, og i år skulle jeg ikke til Roskilde Festival. Sloganet om at "en anden verden er mulig" har både noget nostalgi i sig og noget handlingsorienteret og giver lyst til at være sammen om forandring. Jeg synes, det inspirerer til, at der er andre måder at tænke samfundet på.

– Jeg kommer helt sikkert igen til næste år, hvis det ikke kolliderer med Roskilde, griner Esben.