06 Jul 2022  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Jonas Eika modtog pris med skarp tale

Nordisk Råds Litteraturpris 2019

Jonas Eika modtog pris med skarp tale

Tirsdag aften modtog den 28-årige forfatter Jonas Eika Nordisk Råds Litteraturpris. Han rettede i sin takketale en skarp kritik mod Mette Frederiksen, som han mener kom til magten ved at overtage højrefløjens racistiske politik. Jonas Eika er et stort talent med et personligt og særpræget sprog.

Tirsdag aften modtog Jonas Eika Nordisk Råds Litteraturpris.
FOTO: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
1 af 1

Litteraturprisen 2019 gik til Jonas Eika. Han rettede i sin takketale en skarp kritik mod Mette Frederiksen, som han siger kom til magten ved at overtage højrefløjens racistiske politik. Han angreb skarpt ghettoplanen og flygtningepolitikken. Fremragende tale.

>> LÆS JONAS EIKAS TALE: "Ingen af os har valgt at leve i undertrykkende samfund"

Jonas Eika er et stort talent med et personligt og særpræget sprog.

For fem måneder siden skrev jeg dette på Facebook om Jonas Eikas bog:

Jeg fik endelig læst "Efter solen" af Jonas Eika, og jeg kan godt forstå, han er indstillet til Nordisk Råds pris og fik Blixenprisen. Han er et stort talent med et personligt og særpræget sprog. Bogen er blevet kaldt science fiction, og den er da også beslægtet med new wave science fiction – men ikke med den klassiske science fiction. Den er ikke-realistisk.

Mennesker flyder ud og gyder som fisk, verden er svampet og porøs. Det er snarere en præ- end en post-apokalyptisk verden, den skildrer – en verden der snubler og styrter ned i undergangen. Der er voldsomt inciterende billeder og en handling hinsides det, man før har set i dansk litteratur. Jonas Eika er en af de sjældne fugle, vi skal hæge om – et talent der myndigt sætter sit præg på samtidslitteraturen.

Bag i bogen skriver Eika, at han er inspireret af en del forfattere, der er fast inventar på Forfatterskolens pensum, som Clarice Lispector og Roberto Bolaño. Men jeg synes ikke, det er dem, han minder mest om. Som jeg læser bogen, er Eika mere i slægt med JG Ballard – der er den samme atmosfære af sammenstyrtninger, tilgroede sumpverdener og en handling og et sprog, der ligger uden for den verden, vi kender, et sted ude i anelsernes og angstens land. Og så optræder der endda en person, der hedder Travis – et af Ballards genkommende personnavne.

Men slægtskabet med Ballard betyder ikke, at Eika efterligner en anden. Han er helt sig selv. Han er bare groet op på samme måde og i samme retning som Ballard – og det er ikke det værste, der kan ske for en ung forfatter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2019 - 12:45   30. okt. 2019 - 15:53

Bøger

af Arne Herløv Petersen, forfatter
Rød bog: Jonas Eika
  • Jonas Eika (født 1991) er en dansk forfatter.

  • Han debuterede i 2015 med romanen "Huset. Lageret. Marie" (forlaget Lindhardt og Ringhof), som han modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for.

  • I 2019 modtog han blandt andet Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse samt Nordisk Råds litteraturpris for sin novellesamling "Efter solen" (forlaget Basilisk, 2018).

  • Jonas Eika tog afgang fra Forfatterskolen i 2015.

Kilde: Wikipedia / Foto: Hreinn Gudlaugsson/CC BY-SA 4.0