En af DKP’s væsentligste kongresser fandt sted i september 1976. Partiet var i december 1973 igen kommet i folketinget, og havde fået mange nye medlemmer. I 1974 blev det besluttet, at der skulle udarbejdes et nyt partiprogram, og efter to års omfattende diskussion blev "Kommunisternes Program" vedtaget på kongressen. For at skabe en festlig åbning, havde Anders Ahnfelt-Rønne samlet et kor, der optrådte med et Brechtprogram, og det kom til at hedde Oktoberkoret.
Hvis alt går vel drager koret til Berlin næste år.
Året efter sang Oktoberkoret ved Knud Jespersens begravelse, og i 1979 sammen med 250 sangere ved DKP’s store 60-årsjubilæumsfest i Brøndby Hallen. Ahnfelt-Rønne trådte tilbage som dirigent i 1989, men koret fortsatte med forskellige dirigenter. Igennem de sidste 8 år har Jørgen Allan Christiansen været dets dirigent.
Sange om fred og solidaritet
Til at begynde med sang koret især røde sange, men repertoiret blev hurtigt udvidet med solidaritets- og fredssange, som man optrådte med ved demonstrationer.
Et af korets højdepunkter var på Land og Folk-festivalen i 1988, hvor det optrådte med kompositioner af Mikis Theodorakis, som selv dirigerede kor og orkester for en ti tusindtals stor forsamling. Et andet var i 1994 ved et stort møde i Falkonercentret, hvor Fidel Castro talte. Interessen for arrangementet var så stor, at der var sat en storskærm op, så de ca. 5.000 mennesker, der stod udenfor, kunne være med.
I 2005 deltog en del af korets medlemmer i en musiksommerlejr ved Svendborg og blev der præsenteret for den svenske komponist Håkan Carlssons kantate bygget over Brechts "Svendborger Gedichte", og herefter indledtes et samarbejde mellem komponist og kor, som mundede ud i en koncert i 2007 med Håkan Carlsson som dirigent. Nogle af digtene findes på CD’en "Til Hjertets Rod", som blev udgivet i 2015 (anmeldt i Kommunist nr.9-2015).
Under et besøg i Potsdam i 2007 fik kontoret kontakt med Ernst Busch-koret og dermed indledtes et samarbejde, som har betydet, at Oktoberkoret har optrådt i Berlin og Ernst Busch-koret i København. Hvis alt går vel drager koret til Berlin næste år.
Fastholder sit socialistiske grundlag
På dansk plan har man samarbejdet med Røde Horn og i 2013 havde de en fælles koncert i Koncertkirken, Blågårds Plads. Her fejres også korets 40-års jubilæum fredag den 30. september med et stort program. I første afdeling vil man synge et uddrag af de mange sange, som de har sunget i tidens løb, suppleret med kommentarer og lysbilleder. - Anden afdeling består bl.a. af værker af Theodorakis, Scharnberg, Halfdan Rasmussen, Victor Jara og Mikael Wiehe, og der afsluttes med den nye suite "Kender du dette" af Jørgen Allan Christiansen.
Koret har fastholdt sit socialistiske grundlag, som det fremgår af dets vedtægter samt tilføjet, at det vil "videreføre og udvikle den kulturradikale tradition for sang og musik", hvilket også betød, at det medvirkede i arrangementet "Musik og kulturradikalisme" på Det kgl. Bibliotek i 2015.
Som en hyldest til korets jubilæum fik Oktoberkoret i år en af priserne fra Carl Scharnbergs Uofficielle Fond. Tidligere har det modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig prisen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278