04 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jubilæum og planer om fornyelse

Besættelsesmuseet 35 år

Jubilæum og planer om fornyelse

Besættelsemuseet i Aarhus er klar til at satse på sanseoplevelsen sammen med de historiske facts.

Duplikatoren har tilhørt DKPs Aarhus afdeling og blev brugt til trykning af illegale blade under besættelsen. Mon man får lov at trykke lidt selv i det nyindrettede Besættelsesmuseum?
FOTO: KB
1 af 1

Den 4.maj i år er en særlig dag for Besættelsesmuseet i Aarhus. Samtidig med at man fejrer 72-året for Danmarks befrielse, kan museet også fejre sit 35-års jubilæum. Og det med planer om fornyelse.

Du kan sætte dig i den slidte lænestol og høre nyheder fra BBC London.

Den store samling af illegale blade, rationeringsmærker, våben, identitetskort, personlige breve, madopskrifter fra hverdagen i det besatte Aarhus 1940-45, skal ind i en mere moderne museumsverden.

Kan du forestille dig en lille stue fra 1943, hvor du kan sætte dig i den slidte lænestol og høre nyheder fra BBC London? Sådan vil museumsinspektør Søren Tange Rasmussen gerne skabe nye muligheder for museets besøgende.

Inspirationen kommer fra den nyligt åbnede udstilling "Aarhus fortæller" i Den Gamle By i Aarhus, som Søren Tange Rasmussen har været med til at opbygge. Her har man satset på sanseoplevelsen sammen med de historiske facts.

I Besættelsesmuseets nye rammer skal man også kunne fordybe sig i enkelte emner ved at udnytte digitaliseringen. Tryk på en knap og hør en optagelse fra en sabotage, en radioavis, en husmors bekymring over rationeringen af mad, en modstandsmands beretning fra kz-lejren eller historiske facts.

Besættelsesmuseets prioritering er stadig hverdagen, undertrykkelsen og modstandskampen i Aarhus By.

I de senere år har museet haft stigning i antallet af besøgende. Efter 35 år er der slidt grundigt på bygningen, så der er også planer om renovering. Og den trænger grundigt, fortæller museumsinspektøren, der er i gang med at skaffe penge til projektet.

Bygningens historie er tæt knyttet til besættelsestiden som arresthuset i Aarhus. Mange modstandsfolk har berettet om tæsk fra dansk politi og tortur udført af gestapofolk i bygningens celler.

Besættelsesmuseet åbnede i 1982, drevet af frivillige kræfter. De mange genstande i museet er doneret af folk, der har gemt ting fra besættelsestiden 1940-45.

Befrielsesdagen og museets jubilæum fejres med et stort program i samarbejde med Kvindemuseet. Gratis adgang både 4. og 5.maj. Se programmet: besaettelsesmuseet.dk

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. maj. 2017 - 07:00   04. maj. 2017 - 07:10

4.maj

kb@arbejderen.dk