30 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kærlighed og klassekamp!

Fodbold for fællesskab

Kærlighed og klassekamp!

Der er dømt fodbold, fest og stemning, når FC St. Pauli og Frem mødes søndag.

Frem er en ægte københavnerklub i et arbejderklassekvarter. Det er budskabet på transparenten, som Peter og Asbjørn er i gang med. Den skal ophænges bag det mål, hvor Paulis Rødder holder til.
FOTO: Arne Lennartz
1 af 1

– Vi er den første klub i verden, der har gjort dét her, det må du godt citere mig for. Det er et sjovt koncept! 

Ordene er Peters. Han taler om, hvordan kampen mellem Hamborg-klubben FC St. Pauli og Valby-klubben Frem blev til. De to klubber tørner sammen i Valby Idrætspark søndag, og der forventes et rekordstort publikum, heriblandt et stort kontingent fra St. Pauli.

– På et bestyrelsesmøde for tre-fire måneder siden foreslog Kasper at bruge crowd-funding for at rejse penge til for eksempel en kamp mod St. Pauli. Fans blev spurgt og var med. Så tog vi kontakt med St. Pauli. De var også med på ideen. Det aftaltes, at når et vist beløb i forsalg af billetter var nået, så var kampen en realitet.

Og det er den blevet. Begge klubber har – eller har fået – et socialt, anti-racistisk og anti-fascistisk image. Og fans og aktivister i Frem har siden udfoldet og brugt deres forskellige evner og kontakter for fuld damp for at virkeliggøre projektet.

Vi sidder bænket med tre kolde pilsnere i sommersolen foran den hyggelige restaurant ved Frems klubhus – med udsigt til en hoben glade unger, der fiser omkring med én eller flere bolde.

Frem ER København

Vores mødested var faktisk selve det stadion i Valby Idrætspark, hvor weekendens store begivenhed skal finde sted. Her er Peter og Asbjørn i sving med at lægge sidste hånd på en kæmpetransparent, der skal pryde tribunen bag det ene mål, hvor Paulis Rødder (opkaldt efter den legendariske Frem'er Pauli Jørgensen) holder til.

På banneret står nu i rødt og blåt – Boldklubben Frems farver – med kæmpebogstaver: KØBENHAVN.

– Ja, ha. Se her, siger Peter. Han peger på et logo for enden af transparenten, hvor Københavns byvåben med det tre tårne er sprayet op:

– Det er jo sådan en lille finte. FCK har jo ansøgt kommunen om at få lov at bruge det, men fået nej, fordi det er et officielt logo. De fine herrer vil gerne være københavnere, men de og det gamle KB hører jo til på Frederiksberg og B1903 i Gentofte. Så med deres mange penge er de misundelige, siger han og peger ud over dét, der så langtfra er Parken, og som kan trænge til en kærlig hånd, men har sin egen identitet og bæres af engagerede medlemmer og fans.

– Frem er fodbold og fællesskab, siger Asbjørn, der ligesom Peter er sidst i 20'erne. Mens Peter har været Frem'er siden barneårene, er Asbjørn kommet til.

– Når man flytter til havebyerne i Sydhavnen, er Frem en uundgåelig del af dagligdagen, siger han om sit engagement.

Frem er simpelthen en forening. Siden 2010 har klubben måttet udvikle en helt ny identitet, begynde helt forfra uden prof-tilstande. Med en ung, aktiv bestyrelse, der holder åbne møder og til stadighed involverer fansene, fortæller Peter, som har talt sig varm:

– Vi sagde nej til FCK og nej til Brøndby. Det har kostet os to konkurser, men vi er ikke dit hold på rådhuset. Vi er en arbejderklub. Sådan er det bare, og det er vi stolte af. Vi står for nye ting og ideer, selv om andre kalder os old school. Dem om det! Politik og fodbold hænger sammen. Selvfølgelig gør det dét. De, der siger det modsatte, har skeletter i skabet. Kærlighed og klassekamp!

– Ja, det er vores motto, siger Asbjørn, mens Peter, som faktisk har kreeret tørklædet med denne poesi, taler sig selv lidt ned på jorden. Alle skal jo med: – I alt fald ét af dem!

– Og denne kamp er jo også en gave fra fansene til vores førsteholdsspillere. Det vil være første gang, at de kommer til at spille for så mange tilskuere. Mindst 4.000 forventes, og der er stadig billetter til salg.

>> BILLET

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jul. 2015 - 13:18   02. jul. 2015 - 14:48

Fodbold for fællesskab

Af Arne Lennartz