Sidste fredag havde vi forårsjævndøgn og solformørkelse, og her natten mellem lørdag og søndag er det atter tid til at stille uret en time frem til sommertid.
I forbindelse hermed har der i Aalborg i den forgangne uge været afholdt en solfestival. Det er en festival for lyskunst, der har til formål at fejre lyset i kunstnerisk og kosmisk forstand. Der har været installationer, performances, workshops, debatter og fester, og det har udspillet sig i området ved Karolinelund, hvor Platform 4 har til huse.
900 canapéer til Platform 4
Det var her den officielle indvielse fandt sted, og i den forbindelse var jeg blevet spurgt om, om jeg ville hjælpe til med at lave canapéer til åbningen. Det ville jeg gerne, men da jeg blot en uge før ikke havde fået nogen endelig udmelding, troede jeg sådan set ikke, at det blev til noget.
Niels Peter, den ene af de to ansatte på Platform 4, har boet hos os siden november, og han havde hele tiden regnet med min hjælp. Inden han tog på et par dages ferie hen over weekenden forud for festivalen, sagde han, at tanken var, at der skulle laves 900 canapéer og at han gerne ville, jeg stod for de 300 af dem. Dyb respekt for unge, der selv ved et så stort arrangement kan tage det så cool.
det er dejligt og livsbekræftende at arbejde sammen med de unge...
Søren holdt ferie i den kommende uge – altså også på forårsjævndøgnsdagen – så jeg måtte have ham med indover. Jeg ville fortsat gerne hjælpe til, men satte han sig imod, måtte jeg springe fra.
Vi snakkede os frem til, at vi begge gerne ville give en hånd med, så jeg påtog mig opgaven at finde frem til to slags canapéeer, hvor der skulle laves 150 af hver slags. Da vi både kalder vores hjem for Cafe Anna og Cafe Mexicanna valgte vi at lave en forårsfristelse samt en mexicansk inspireret canapé.
Den ene var en krustade fyldt med ørredpaté med stenbiderrogn og med en topping af mere af den gode forårsbebudende stenbiderrogn. Den anden serverede vi på en tortillachips, og fyldet her var kyllingestrimler vendt i chipotlemayonnaise toppet med en en halv stegt frisk mini-chorizopølse.
Begge slags tog kegler, så vi vil med garanti lave dem begge igen og igen og… i påsken er vi fire vennepar, der tager nogle dage i sommerhus, og her bliver ørredpateen noget af det, vi tager med til påskefrokosten.
Canapéer på hyggeligt samlebånd
Fyldet lavede vi hjemmefra, men for at undgå at krustader og chips blev bløde blev canapéerne først samlet på Platform 4. Heldigvis havde vores gode veninde Ane sagt ja til at give en hånd med, så det gik som smurt i olie. Vi havde oven i købet både tid og overskud til at hjælpe med tillavningen af de resterende canapéer, der mest af alt bestod af ostetern med forskellig topping.
Vi anrettede dem så tern med én slags topping blev formet som et hjerte omkranset af tern med en anden slags topping. Det så godt og indbydende ud. Da det hele var overstået fik hele køkkenholdet et glas cava, mens vi smagte på herlighederne. Vi gav samtidig hinanden håndslag på, at det havde været et både godt og givende samarbejde. Som Ane sagde, er det dejligt og livsbekræftende at arbejde sammen med de unge.
Inden I får opskrifterne på de to canapeer skal jeg lige nævne, at festivalen også fandt sted på KUL (et kultursted for unge), Teglgårds Plads, Musikkens Hus, Kunsthal Nord samt på Utzon Centeret.
Vi var ikke med til meget, men torsdag aften tog vi Köira, der er den hund, vi passer fortiden, med hen og så Facadeprojektion på Musikkens Hus, og fredag aften tilbringes på opfordring fra Niels Peter i KarolineLund, hvor der kommer til at ske en masse spændende.
Her kommer opskrifterne:
Ørredpaté med stenbiderrogn
2 dåser Larsen puré røget ørred i olie (nettovægt 110g)
Lidt af ørredolien
60g økologisk usaltet smør fra Thise
250g ricotta ost
Økologisk citronsaft
Stenbiderrogn i den mængde, du synes, der skal til
Små krustader eller mini toastbrød
Dild til pynt
Kom ørred, smør og ricotta i en blender og blend det til en glat masse. Smag til med citronsaft. Tag massen over i en skål og rør forsigtig stenbiderrognen i. Fyld krustader eller de små toast med paté, top med stenbiderrogn og pynt med en lille dildkvist. Du kan også anrette pateen i en skål og så pynte med lidt rogn og måske servere mere rogn ved siden af. Kan du ikke få fat på ørred i olie kan du også bruge de vakuumpakkede.
Chips med kylling i chipotlemayonnaise samt chorizopølse
Denne portion er det kvarte af den, vi lavede:
4 Kyllingeoverlår af en god kvalitet – gerne økologisk, men jeg bruger også hanekylling fra Gråsten.
½ glas økologisk mayonnaise - ca. 175 ml
røget chipotle chili i lage – det kan købes på dåse, men det skal bruges varsomt, så prøv dig frem
1 pakke friske mini-chorizopølser - jeg kan ikke huske mærket, men de er spanske og vi køber dem i Salling
1 pose økologiske tortilla chips fra Urtekram – til dette bruges dem uden chili
Frisk oregano
Vi brugte både brystkød og lår, men jeg synes der er mere saft og kraft i lårene, så fremover vil jeg holde mig til det, men det er jo en smagssag og måske også et spørgsmål om, hvad man kan få fat på til en ordentlig pris. I Salling bliver kyllingerne sat kraftigt ned flere dage før sidste salgsdag og dem fra Gråsten er også ofte på tilbud, men Salling findes vist kun i Århus og her i Aalborg.
Kog eller steg kyllingekødet og lad det blive koldt. Kan du bruge suppen, så kog kødet med masser af grønt, salt og peber samt et par laurbærblade.
Blend mayonnaisen med chipotle. Begynd med en enkelt chili samt noget af lagen. Er der for lidt power på, så spæd til, til den er, som den skal være. Striml kyllingekødet og bland det i mayonnaisen.
Fjern skindet fra de små chorizopølser, del dem på langs og steg dem på en tør pande. Kan du ikke få de små, så køb nogle større og del dem, så de passer i størrelsen. Alternativt kan man også bruge en tørret chorizo og her kan jeg anbefale økologisk chorizo med jalapeño fra Aalbæk-slagteren.
Sæt en skefuld kyllingefyld på chipsene, top med chorizo og et par blade frisk oregano. Koriander passer også godt, men det er ikke alle, der bryder sig om det, og jeg fandt ingen, der var friske nok til, at jeg ville bruge dem.
Så er det vist kun tilbage at sige velbekomme samt ønske jer alle en rigtig god påske.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278