Så kom vi ind i marts, som efter kalenderen er den første forårsmåned. Men vi skal først hen til forårsjævndøgn, før vi rigtig kan snakke om forår. Marts i 2016 har på ingen måder været speciel. Der har både været varme dage, men også nætter med nattefrost. Ifølge DMI havde marts måned et overskud af varme, men underskud af vand og sol. Her i Roskildeområdet har det dog været koldere end i det øvrige land.
Skærtorsdag flyttede vi ud i haven. Så nu er havesæsonen rigtig startet.
De første planter er godt i gang
Trods den manglende varme og sol, så er havearbejdet gået i gang. Det startede allerede i begyndelse af måneden i vindueskarmen. Der blev sået porrer og salat, som skal plantes ud i haven i løbet af april og maj. Også mine hvide prydtobaksplanter er sået. Det er så små frø, så man knapt kan se dem. Tankevækkende at de bliver til planter på over en halv meter.
I slutningen af marts var endevæggen i drivhuset lige pludselig helt lyserød og duftende. Det var ferskentræet, der blomstrede med flere hundrede små blomster.
Haveselskabets magasin Haven bragte i januar/februar 2014 en lille artikel om, hvordan man forkultiverer planter. Der var 7 gode råd om såning, som jeg hermed giver videre til Arbejderens læsere:
Sådan gør du:
1. Fyld potter eller bakker med let fugtig så- og priklejord, og pres det lidt sammen så det får en jævn og fast overflade.
2. Spred frøene over jorden
3. Pres frøene let ned med fingeren, hvis de er store. Eller drys blot et tyndt lag jord over (brug eventuelt en si). Der skal ikke være mere jord over frøet, end frøets diameter. Erstat eventuelt det øverste lag jord med et tyndt lag perlite.
4. Sæt bakken/potten i et minidrivhus, eller dæk med plastikpose for at holde på fugten.
5. Supplér med kunstlys, eller dyrk frøene i et solrigt vindue eller frostfrit drivhus.
6.Tjek jævnligt, at overfladen ikke tørrer ud, og vand om nødvendigt med en vandforstøver. Plasker du vand i foroven med vandkanden, risikerer du, at de små spirer bliver revet op med rode og skyller rundt i jordoverfladen.
7. Når frøene har spiret, skal du fjerne overdækningen og sænke temperaturen.
Kartofler og drivhus er klar
Det er ikke kun i vindueskarmen, at der er kommet gang i havearbejdet. Den 20. marts blev kartoflerne lagt. Jordtemperaturen var nu oppe over 12 grader efter at jorden havde været dækket med plastik en månedstid. Nu er det bare at vente til de kommer op, så de første er klar til gryden i slutningen af maj. Der blev samtidig sået spinat i det bed, hvor der i slutningen af maj eller begyndelsen af juni sættes bønner. Det passer fint med spinat som forkultur i bønnebedet. Når spinaten er spist eller frosset ned, så er jorden varm nok til bønnerne.
Drivhuset er blevet gjort rent. Så det i begyndelsen af april kan bruges til at sætte de mere eksotiske planter som nerie, oliven og laurbær ud i, inden de skal helt ud i haven. Hvis der er fare for lidt nattefrost, så skal de bare dækkes til med fiberdug, I begyndelse af april kommer også pelargonier og de nye planter, som blev sået i vindueskarmen, ud i drivhuset.
I slutningen af marts var endevæggen i drivhuset lige pludselig helt lyserød og duftende. Det var ferskentræet, der blomstrede med flere hundrede små blomster. Da bierne endnu ikke er på vingerne, og slet ikke inde i drivhuset, så gik jeg i gang med bestøvningen. Jeg bruger en vatpind og føre den fra blomst til blomst. Alle blomsterne skal helst igennem denne proces mindst et par gange. Så er det bare at vente til ferskenen sætter frugter, så de er klar til at blive spist, syltet og henkogt omkring 1. august.
Fuglene er også godt i gang
Fra midten af marts er fuglene også kommet i forårshumør. Solsorten flintrer rundt i haven. Den er sikkert i gang med at finde en god plads i tjørnehækken til reden. Blåmejse og musvit kikker på de forskellige redekasser. Nu er det bare at vente på at de begynder at bygge rede og lægge æg. Sidst på måneden kom stærehannen og gik i gang med at rense redekassen. Nu venter han bare på at hunnen også kommer sydfra og slår sig ned, så der også kan kommet et kuld stæreunger igen i år.
Herudover har vi også rødhals, gråspurv, skovspurv og jernspurv i haven. Ude på marken er tårnfalken ved at bygge rede i redekassen på højspændingsmasten. Og i en af påskedagene så jeg en lille flok traner trække henover haven med retning mod østnordøst. De var på vej mod Skåne. Et sjældent syn.
De næste måneder fyldes haven med fuglesang - særlig morgen og aften. Så er foråret og forsommeren rigtig på vej.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278