20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Marx er blevet verdensarv

UNESCO anerkender

Marx er blevet verdensarv

Med optagelsen af to vigtige marxistiske dokumenter på FN's liste over bevaringsværdig litteratur, anerkender verdenssamfundet betydningen af Det Kommunistiske Manifest og Kapitalen.

Det ene af de to nye stykker verdenshistorie er et håndskrevet manuskript, der siges at være det eneste overlevende fra dengang i 1848, da den tyske filosof og økonom Karl Marx skrev "Det kommunistiske Manifest".
1 af 1

Efter indstilling Tyskland og Holland har komiteen for FN-organisationen UNESCO's Memory of the World Register optaget to vigtige marxistiske dokumenter.

Begrundelsen for at indstille de to dokumenter var, at de er blandt de mest indflydelsesrige manuskripter i verdenshistorien, og at de har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af såvel socialisme og kommunisme som andre revolutionære bevægelser.

Uden Marx havde verden været et anderledes sted.

Det ene af de to nye stykker verdenshistorie er et håndskrevet manuskript, der siges at være det eneste overlevende fra dengang i 1848, da den tyske filosof og økonom Karl Marx skrev "Det kommunistiske Manifest".

Det andet værk er første bind af den første udgave af "Das Kapital" fra 1867, skrevet af Karl Marx i tæt samarbejde med Friedrich Engels, og i margen forsynet med håndskrevne rettelser.

De to dokumenter har siden 1938 været opbevaret i det internationale institut for socialistisk historie, IISG, der ligger i Amsterdam. Instituttets direktør Henk Wals betragter optagelsen af de to dokumenter på listen over Verdens litterære arv som et skulderklap til den betydning, som instituttet og dets medarbejdere har lagt på at indsamle og konservere sociale og økonomiske kilder. Instituttet forsker i arbejdets globale historie, forbindelsen mellem arbejde og arbejdere, og dens samling omfatter materiale, der repræsenterer forskellige skoler og ideologier på området.

- Uanset om vi personligt er enige med Marx' ideer så er det et videnskabeligt faktum, at de har efterladt sig et uafviskeligt fingeraftryk på vor opfattelse og tanker omkring arbejderforhold og økonomi og stadig er med til at skabe den daglige virkelighed for milliarder af mennesker den dag i dag. Uden Marx havde verden været et anderledes sted. Derfor er vi så stolte over UNESCO's beslutning om af medtage disse dokumenter i registret over verdens litterære arv, siger Henk Wals i en pressemeddelelse.

Memory of the World (Verdensarven, red.) er et UNESCO-program, der gør det muligt for lande at indsamle og bevare dokumenter løbende for at bevare dem for eftertiden. Registret fungerer som en vifte af eksempler ved at opbevare dokumenter som Anne Franks Dagbog.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jul. 2013 - 09:00   15. jul. 2013 - 11:18

Kulturpolitik

gp@arbejderen.dk