Nævn "Jesus Christ Superstar" og det meste af den ældre generation er helt med på noderne. For nogen er det rockoperaen over alle rockoperaer, og dens perlerække af hits spilles stadig. Teksten var af Tim Rice. Musikken af Andrew Lloyd Webber. Det var i 1970.
Makkerparrets dukkede atter op med "Evita", der udkom som et såkaldt koncept dobbeltalbum i 1976. Ideen blev skabt af The Beatles med den legendariske "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band", og snart vrimlede det med koncept-lp'er. Evita fik premiere i 1978 som musical og på Broadway året efter, begge steder som en prisvindende kæmpesucces.
Tim Rice havde hørt historien om Eva Perón i en radiomontage i 1973. Han blev fascineret af historien om den smukke bastardtøs, der havde knaldet sig op gennem samfundslagene for at ende som Argentinas førstedame, og som var kendt for sit ubændige had til det argentinske aristokrati og højere middelklasse.
Ydermere havde hun i dén grad reddet røven for sin mand, diktatoren Juan Perón. I 1945 mobilerede hun landets arbejdere til en kæmpedemonstration i hovedstaden Buenos Aires for at få ham løsladt fra fængslet og væltede dermed det militærstyre, der havde bragt ham til magten året før.
Storslåede musicals er guf for Danmarks musicalscene nummer et, Det Ny Teater på Vesterbro i København. I hænderne på den argentinsk fødte instruktør Daniel Bohr folder historien om ambition og magt, undertrykkelse og fordomme, kærlighed og had sig smukt ud, ikke mindst på grund af Charlotte Guldbergs smukke Eva, Jesper Lohmanns brutale diktator og Thomas Ambt Kofods fine fortæller Ché.
En afgørende faktor for musicals er scenens opbygning, og Paul Farnsworths scenografi bygger på en dekoration med mere end 500 kvadratmeter patinerede spejle. De computerstyrede flader kan gøres både gennemsigtige og fungere som lærreder, og de bringer sammen med mange sceneskift - over 35 - handlingen fra en søvnig provinsby til den brølende hovedstad og verden rundt over rampen.
Dybest set er historien om den kynisk golddigger Eva Perón , der nåede tinderne og døde ung, hamrende usympatisk. Men det er fandeme underholdende!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278