19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Musikeren og fredsagitatoren

John Lennons 75 års dag

Musikeren og fredsagitatoren

Lennon var ikke alene musiker i verdens måske mest betydningsfulde band, han udviklede sig også til at være et kreativt symbol på dele af ungdomsoprøret og en fredsagitator.

John Lennon og Yoko Ono i en happening, en "bed-in" i Amsterdam 1968.
FOTO: Sunshine/Scanpix
Tusinder deltog i at forme et gigantisk fredssymbol i Central Park, New York, den 6.oktober for at fejre John Lennons 75 års fødselsdag. Begivenheden var arrangeret af Yoko Ono.
FOTO: Mike Segar/Reuters/Scanpix
Bjarne Nielsen, forfatter til dagens artikel om Lennon, ved siden af Lennon-statuen i Havanna, Cuba.
FOTO: Helle Kirk

Den 9. oktober ville medstifteren af The Beatles være fyldt 75 år, hvis ikke han var blevet myrdet i december 1980. Lennon var ikke alene musiker i verdens måske mest betydningsfulde band, han udviklede sig også til at være et kreativt symbol på dele af ungdomsoprøret og fredsagitator i en tid med Vietnamkrig og massiv atomvåbenoprustning.

Barndom – ungdom

John Winston Lennon kom til verden den 9. oktober 1940 midt under Slaget om England. Hans far forlod familien, og hans mor magtede ikke opgaven med barnet, hvorfor han blev overdraget til hendes søster Mimi. Tante Mimi opdrog ham, mens moderen kom og gik men dog fik et forhold til sønnen og gav ham interessen for musik.

Fidel Castro udtalte, at han og Lennon ’drømte om de samme ting’.

Lennon, der var ordblind og svært nærsynet, havde det svært i skolen, og da han mistede moderen som 17-årig, var han lidt af en rod og dumpede i skolen.

Tante Mimi fik ham ind på Liverpools kunstskole, hvor han mødte sin første kone Cynthia, med hvem han fik sønnen Julian. Musikken trak i ham, og han begyndte at spille i skifflegruppen Quarry Men, der hurtigt blev til The Silver Beatles, der blev til The Beatles i 1960. Da bestod gruppen af Paul McCartney, bas og sang, Ringo Starr, trommer, George Harrison guitar og sang samt Lennon med guitar og sang. Hovedparten af deres sange var komponeret af McCartney og Lennon. 

The Beatles perioden

Beatles var en kæmpesucces i Liverpool blandt andet på Cavern Club, men søgte hurtigt til Hamburgs berygtede Reeperbahn-kvarter, og optrådte i Kaiserkeller, Top Ten Club og Star Club for at tjene penge og "leve livet".

Ud over musikken, som var rock’n roll efter forbillederne Buddy Holly og Elvis Presley, blev de kendte på deres efter datiden lange hår, lædertøj og støvler. Herefter talte man om den hysteriske 'Beatlemania'.

The Beatles debuterede i 1962 med singlen Love Me Do/P. S. I Love You. Musikken var beat men udviklede sig hurtigt, og der kom ballader som Yesterday og symfonier som Eleanor Rigby på repertoiret. I 1964, da gruppen for første og eneste gang var i Danmark, havde den de første fem sange (og syv af de første ti) på top ti listen. I 1966 satte Lennon USA på den anden ende med sin udtalelse om, at gruppen var mere populær end Jesus. Da oplevede landet både plade og merchandise afbrændinger, der vakte mindelser om Tyskland i 30’erne.

Allerede i 1966 stoppede Beatles med at turnere, og deres albums blev mere og mere avancerede med Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) som det mest overskridende og skelsættende. Som noget nyt var teksterne trykt inden i omslaget, hvad der herefter dannede skole, ligesom deres måde at lave omslag på med Revolver (1965) gjorde det. Albummet blev fulgt op af den fantastiske Magical Mystery Tour der indeholdt de vidunderlige Strawberry Fields Forever, Penny Lane og All You Need Is Love. 

Ungdomsoprøret var startet og Beatles flirtede med såvel stoffer som transcendental meditation i Indien, men ikke mere end at Lennons engagement i kampen mod Vietnamkrigen voksede. Det betød, at han og Ono arrangerede to legendariske "bed-in". Da havde parret udgivet deres album Unfinished Music No. 1.

The Beatles dannede pladeselskabet Apple, der gav muligheder for en lang række kunstnere, men gruppen var langsomt ved at vokse fra hinanden, især var Lennon og McCartney uenige. Personligt og musikalsk.

Lennons musik var på dette tidspunkt totalt forbudt i Sydafrika.

Efter at have indspillet filmen Let it be (1969) spillede gruppen en afskedskoncert på toppen af Apple-bygningen i London. Deres sidste album var Abbey Road (1969) med slutnummeret The End. Lennon giftede sig med den japanske avangardekunstner, Yoko Ono, og skiftede mellemnavnet Winston ud med Ono. Dette er beskrevet af Lennon i sangen The Ballad of John and Yoko. The Beatles blev officielt opløst i 1970.

Ono og Lennon gik herefter i primalterapi. En terapi der skulle hjælpe med at genoleve barndommen følelsesmæssigt.

Solokarrieren

Lennon optrådte ofte på andres plader under pseudonymer som Dr. Winston O’Boggie eller Mel Torrment. Men storhedstiden var i Plastic Ono Band som blandt andet også havde Eric Clapton, Yoko Ono og Ringo Starr som medlemmer. Deres debutalbum var det fantastiske Live Peace In Toronto (1969) og de udgav hurtig de tre vigtige singler Give Peace a Chance, imod krigen, Cold Turkey, imod stofmisbrug samt Instant Karma.

I januar 1970 var Lennon-Ono parret en måned i Danmark på "Verdensuniversitetet" i Thy, og samtidig blev de klippet korthåret af en frisør i Aalborg.

Så kom John Lennon/Plastic Ono Band (1970), der tydeligt bar præg af Lennons terapiforløb. Det indeholder de fine Mother, God, Isolation, Remember, My mummy’s Dead’ og Working Class Hero. Kampen mod Vietnamkrigen var i centrum, da Lennon lavede undertegnedes favorit-julesang Happy Xmas (War Is Over).

I 1971 spillede Lennon og Ono ved en række solidaritetskoncerter for fængslede politiske fanger i USA og fik samtidigt et verdenshit med Power To The People. Lennons musik var på dette tidspunkt total forbudt i Sydafrika.

Power to the people blev fulgt op med albummet Imagine og Sometime In New York City(1972), der flyttede Lennon lidt fra det hippieagtige til det mere politiske. Det omhandler emner som hans problemer med opholdstilladelse, fængselsoprørene i USA, racisme, konflikten i Nordirland og topnummeret Woman Is The Nigger Of The World.

Efter en række fine albums kom i 1975 Rock’n Roll med coverversioner fra hans ungdom. Han trak sig derefter tilbage for at være familiefar og den 9. oktober 1975, på hans fødselsdag, fødtes sønnen Sean. Comeback albummet Double Fantasy, der handler om parforhold, kom i 1980 kort før hans død.

Den 8. december blev Lennon myrdet foran sit hjem i Dakota-bygningen i New York af en sindsforstyrret fan.

Eftermælet  

I 1995 udkom det første album i en triologi The Beatles Anthology med to ikke tidligere udgivne Lennon sange, Free as a Bird og Real Love.

Den 9. oktober 2000 åbnede verdens første John Lennon Museum i Tokyo, Japan.

Den 8. december 2000 afslørede Fidel Castro i Havanna en statue af Lennon. Fidel Castro udtalte, at han og Lennon ’drømte om de samme ting’.

Lennon har engang sagt, at "en drøm du drømmer alene, er kun en drøm - en drøm, du drømmer sammen, er virkelighed".

Lennon er en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige komponister, musiker og lyriker. Derfor mener undertegnede, at det er det hele menneske Lennon, man bør mindes. Hans indsats for en ny tid og freden bør ikke undervurderes.

Kilder:

Per Wium: ’Beatles for alle 2’. 2015

Karsten Jørgensen: ’Mennesket, musikeren og myten John Lennon. En biografi’. (1979)

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. okt. 2015 - 18:30   14. okt. 2015 - 18:40

Portræt

Bjarne Nielsen
Anmelder