I går slog 28 af hovedstadens biografer, hoteller, kirker, kunsthaller og andre kulturinstitutioner dørene op for en af verdens største årlige hyldester til dokumentarfilmen.
Fælles for filmene i DOX:AWARD er et stærkt personligt udtryk, filmiske kvaliteter og en insisteren på dokumentarfilmens berettigede plads i biografmørket.
Da festivalleder Tine Fischer i 2003 introducerede CPH:DOX kom der 14.000 doku-nørder. Sidste år var gæstetallet steget til 83.000 filmelskere, der sammen udforsker mediet.
Den 13. udgave af CPH:DOX tilbyder over 200 af de bedste dokumentarfilm fra hele verden, herunder 60 verdenspremierer, 18 europapremierer og 14 internationale premierer samt en masse koncerter, skæve events, spørgsmål & svar-møder, fester, et demokratimøde, laboratorier, to konferencer og gang i hovedstaden.
Filmfestivals hovedkonkurrencen DOX:AWARD er et bud på årets bedste internationale dokumentarfilm. En jury har udvalgt 15 film til konkurrencen. Fælles for disse er et stærkt personligt udtryk, filmiske kvaliteter og en insisteren på dokumentarfilmens berettigede plads i biografmørket.
Demokrati og klimakritik
Blandt de 15 konkurrenter er danske Anne Regitze Wivels smukke portræt af maler, billedhugger og poet Per Kirkeby, "Mand Falder" og den mørke mexicanske "The Letters" om et politisk justitsmord. Skræmmende er også Friedrich Mosers "A Good American", en doku-thriller om William Binneys program "Thintread", der kunne have forhindret angrebet på Word Trade Center den 11. september, men blev bremset af det amerikanske sikkerhedspoliti, NSA.
Den politiske dagsorden har langsomt, men sikkert fundet sin faste plads på CPH:DOX, og i år er ingen undtagelse. Initiativet "Megatrends" fra 2014 er i år blevet udviklet til konceptet REALITY:CHECK sammen med festivalens sponsor Politiken. Det er et tre-dages demokrati-laboratorium, der gennem samtaler, workshops, debatter, film og fester tager pulsen på virkeligheden.
Denne afprøvning af demokratiet, som det ser ud i 2015 er blevet skabt ved at sammensmelte Politikens gamle live-scene og filmfestivalens debatprogram. Det nye initiativ har til huse i det 60 meter lange specialdesignede TELTET, der er blevet slået op i Kongens Have, selvfølgelig lige over for Cinemateket.
I forlængelse af det har aktivist og forfatter Naomi Klein sammen med filminstruktør Avi Lewis udvalgt 10 bud på, hvordan politisk engagement, filmkunstnerisk originalitet og stærke fortællinger gør en forskel. Blandt dem er canadiske Mark Achbar og Jennifer Abbotts 145 minutter lange "The Corporation, der præsenteres som "den ultimative film om de multinationale selskabers historie – underholdende, rystende og evigt aktuelt.
De to politiske kuratorer deltager selv med klimafilmen "Intet bliver som før" i FACT:AWARD, der er den anden af filmfestivalens fire konkurrencer. Her finder man 12 film, der alle er dedikeret til det smalle, men tæskesvære felt mellem dokumentarisme og graverjournalistik.
Der er yderligere to konkurrencer. Den ene er NEW:VISION, hvis 14 film viser grænsesøgende eksperimenter mellem dokumentarisme og kunstnerisk reflektion. Den anden er NORDIC:DOX, der præsenterer noget af det bedste inden for nordisk dokumentarfilm lige nu. De 12 deltagende film spænder fra det politiske til det poetiske, og prisen er sponseret af Producentforeningen.
Verden ifølge DANWATCH
Den danske politiske vagthund DANWATCH har udpeget fem film, der fokuserer på felterne miljø, konflikt og menneskerettigheder. Blandt dem skal nævnes tre.
Den ene er "They Will Have to Kill Us First" af Johanna Schwartz. Den sætter fokus på den konflikt, der lige nu raser i Mali, som den ser ud gennem en række kendte maliske musikeres øjne.
Den aktivistiske amerikanske duo The Yes Men har sammen med Laura Nix lavet "The Yes Men Are Revolting". The Yes Men, der med et glimt i øjet i 20 år har sat fokus på klimaforandringer og de store virksomheders lobbyisme, diskuterer her med ironisk distance, om det har været umagen værd.
Den tredje er Farid Eslams undergrundsfilm "Yallah! The Underground" om det vækstlag af unge kunstnere, der er en del af det såkaldte arabiske forår. Den følger en række kunstnere og deres arbejde med musik, film og forfatterskab.
CPH:DOX er naturligvis meget mere end det. God fornøjelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278