Oscar værten, Chris Rock, leverede en historisk skarp og velskrevet åbning til dette års åbning. Han kom også med et slag for ligestilling, da han stillede spørgsmålstegn ved opdelingen af mandlige og kvindelige skuespillere i seperate katagorier. For som han sagde: "Det jo ikke fordi det hårdere at spille skuespil, fordi man er kvinde!". Og han fortsatte kækt: - "Skulle man så ikke lave kategorier for de sorte? Så man jo sikker på de kommer med!"
"Jeg tager ikke denne planet for givet! - Jeg tager ikke denne aften for givet!"
Mad Max blev topscoreren med seks Oscars og snuppede, som forventeligt, specielt de tekniske priser, mens Revenant tog fire priser og satte flere rekorder.
Fotografen Emanuel Lubezki vandt, som den første, en Oscar for tredje år i træk. Og instruktøren Inárrítu nappede en Oscar for Bedste instruktør. For andet i træk. Det er ikke sket siden halvtredserne. Desuden er det meget sjældent at en film, der vinder disse priser, ikke også snupper Bedste film. Intet tydede på at Spotlight skulle ende med at vinde, som showet skred frem...
Velforberedt politisk takketale
DiCaprio, der endelig fik en Oscar, benyttede lejligheden til en velforberedt politisk takketale. Han gik fra almindeligt tak til instruktøren med flere, til at slutte af med en opsang til finansverdenen og klimaudfordingerne. Man må sandelig sige han brugte ventetiden fornuftigt, til at skrive bred, solid og stærk takketale.
Hør selv talen, som DiCaprio sluttede med: "...Jeg tager ikke denne planet for givet! - Jeg tager ikke denne aften for givet!"
De store overraskelser
Bedste film gik stik mod alles forventninger nemlig hverken til The Revenant med DiCaprio i hovedrollen, eller til Mad Max med Hardy. Den gik i stedet til en helt tredje, som dog var en outsider, nemlig Spotlight, om de katolske præsters misbrug af børn i Boston. Der var mange eksperter og kloge hoveder, (undertegnede inklusiv), der blev snydt og tabte kæben, da Morgen Freeman kiggede på den gyldne konvolut og sagde navnet "Spotlight".
>> Læs også: Da den dystre sandhed kom frem
Oscar'en for Bedste mandlige birolle gik til teater skuespilleren Mark Rylace, i koldkrigsdramaet Bridge of Spies, som alle ellers troede ville gå til Sylvester Stallone for Rocky Balboa i Creed.
Derudover var prisen for bedste sang en overraskelse, da den gik til sangeren Sam Smith for hans sang til James Bond filmen, Spectre. Sam Smith brugte sin meget rørende takketale til at gøre opmærksom på rettigheder for bøsser og lesbiske, og at han i øvrigt er den første bøsse der vinder en Oscar. (Så vidt han var orienteret i hvert fald.) For det er nemlig, trods alt, ikke tilfældet.
Og endelig gik vinderen af bedst special effects til den lille indiefilm, Ex Machina, i stedet for store Star Wars eller Mad Max.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278