10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politisk poesi forårsager får på forårsmenuen

Madopskrift

Politisk poesi forårsager får på forårsmenuen

Grøftekant og verdensmad mødes som lam i karrysovs med skvalderkål på toppen.

Karryen er en velintegreret indvandrer i det danske køkken - her hjælper den en ugleset etnisk dansker, skvalderkålen, ind i varmen igen.
FOTO: Søren Kjær
1 af 1

I samarbejde med Eske K. Mathiesen og Åse Rørdam udgiver Café Annas Forlag i disse dage bogen Miraklernes Tid. Bogen er med fem dyredigte skrevet af Eske K. Mathiesen og illustrativt broderet af Åse Rørdam. Da forlaget tilhører min mand Søren og mig, skal jeg undlade at anmelde den, men I slipper ikke for det digt, der har lagt navn til bogen:

Miraklernes tid 

Selvom de fleste får æder grønt græs, 
og nogle også gule blomster, og visse blå, 
så skider de alle sammen sorte lorte. 
Miraklernes tid er ikke forbi.

Regeringen siges at være rød, men med hensyn til mange af de lovforslag de fremlægger, så ser det ærligt talt sort ud. 

For nogle uger siden tog Eske og Åse den lange vej fra København her til Aalborg. De kom for at aflevere bogens broderier, så de kunne blive overladt til trykkeriet, der stod for reproduktionen. Efter middagen, da alle havde vasket hænder, kom broderierne på bordet. 

Da jeg havde genlæst digtet miraklernes tid, kunne jeg ikke undlade at sige dette: hvis nu fårene også havde spist røde blomster, ville det være nærliggende at få associationer til regeringen. Den siges at være rød, men med hensyn til mange af de lovforslag de fremlægger og desværre også får gennemført, så ser det ærligt talt sort ud. 

Jeg kan ikke huske præcis, hvor mange af forslagene, der er fremsat som konsekvens af, at vi er med i EU, men det er mange. Rigtig mange endda.

Alternativ til EU - ja tak

Lige nu raser debatten om, hvorvidt vi skal føje EU med hensyn til at yde sociale ydelser til de udlændinge, der kommer hertil for at arbejde, mens de lader familien blive i hjemlandet.

Det kan I alt sammen læse meget mere om her i avisen, og, vil jeg tro, i samfulde danske nyhedsmedier. Det korte af det lange er, at det her med al tydelighed viser, at vi skal ud af EU. Heldigvis har mange danskere da også fået øjnene op for, at den er ravruskende gal.

På forsiden af det nyeste nummer af Folk i Bevægelse, der er Folkebevægelsen mod EU's medlemsblad, lyder overskriften: "Stort flertal for alternativ til EU".

Jeg selv går varmt ind for, at vi styrker det nordiske samarbejde, og dermed bytter EU-medlemskabet ud med et nordisk forbund.

Jeg selv går varmt ind for, at vi styrker det nordiske samarbejde, og dermed bytter EU-medlemskabet ud med et nordisk forbund

IB Spang Olsen lavede i 1975 en plakat til Folkebevægelsen med teksten: Ja til verden - nej til EF-Unionen. Vi var venner med Ib og fik for nogle år siden plakaten af ham. Den hænger på indersiden af vores yderdør, og kan også ses fra spisestuen.

Jeg bruger af og til parolen, når jeg laver mad til mange, og menuen er en verdensbuffet. Selv om der på menuen er mad fra mange lande, og Mexico stort set altid er repræsenteret, så bruger jeg også at sætte danske retter på verdensmenuen.

Nu startede spalten med et digt om får, og da fårene i denne tid får lam, er det oplagt at slutte af med den gode danske klassiker boller i karry, men i en Café Anna-udgave, hvor der bruges lammefars.

Som der står i digtet, æder fårene græs, og jeg er sikker på, de også med glæde æder andet grønt grøde. Sæsonen for de gratis, grønne glæder er så småt i gang, og jeg har derfor valgt at krydre farsen med skvalderkål og brændenælde. Hvad man ellers kan lave af grønt fra naturens spisekammer, vender jeg tilbage til i næste spalte.

Lammeboller i karry

Lammeboller

500 g lammefars

2 små øko æg, eller ét stort

Ca. ½ dl økologisk speltrasp

½ - 1 dl mælk

1 stort økologisk fed hvidløg

Et stort økologisk skalotteløg

2 store håndfulde skvalderkål og brændenælde – mest skvalderkål

Skal af en økologisk citron

Et par spiseskefulde parmesan

(krydder)salt og peber

Karrysovs

Ca. 50-60 g økologisk smør

Ca. 4 spsk. økologisk speltmel

En passende mængede kødbollevand

En skvis økologisk minimælk

Madraskarry efter smag og behag – jeg brugte et par store spiseskefulde.

Sådan gør du

Kom farsen, og det blod der er trukket ud af farsen, – min fars havde været en tur i fryseren, så der var en del blod  – i en skål. Find stavblenderen frem og hak skvalderkål, brændenælde, hvidløg, skalotteløg, citronskal og parmesan. Tilsæt rasp, æg og mælk og rør farsen med en dertil indrettet farsrører eller grydeske. Smag til med salt og peber. Jeg brugte mit hjemmelavede kryddersalt med salvie. Er farsen for lind, tilsættes den mere rasp, er den for tør tilsættes mere væde.

Farsen formes til mellemstore boller – jeg brugte en dessertske – og koges i vand tilsat et laurbærblad, (krydder)salt og et par peberkorn. Når de er færdige, kommer de op til overfladen, jeg vil tro, det tager en 4 – 5 minutter. Gem kogevandet til sovsen.

Smelt smørret i en gryde og tilsæt derefter melet. Pisk til det samler sig. Er der for lidt mel, tilsættes mere. Tilsæt derefter kødbollevandet lidt ad gangen. Pisk væden i, inden du tilsætter mere. Hælder du det hele i på en gang, er der stor sandsynlighed for, at der kommer klumper i sovsen.

Når sovsen har den rette tykkelse, skal den koge i to minutter, ellers smager den af mel. Smag den til med salt og peber. Varm karryen på en tør pande og tilsæt den til sovsen. Er du i tvivl om styrken, så hold noget af det tilbage.

Smag sovsen til, så den har en karrysmag, der falder i din smag. Sovsen tykner, når den køler af, så gem gerne resten af kogevandet, så du kan spæde sovsen op. Pynt eventuelt retten med frisk skvalderkål og et drys karry.

God fornøjelse og velbekomme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2014 - 10:00   25. mar. 2020 - 09:52

Livsstil

Af Jonna Kjær Nielsen
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Jonna Kjær Nielsen

Aalborgs røde madmor har i to årtier sat mad på bordet ved aalborgensiske arrangementer. Hun kokkererer gerne med årstidens grøntsager og henter inspiration fra hele verden, i særdeleshed Mexico. Kvalitet i maden og politisk bevidsthed præger menukortet, som du fremover vil få lov at læse med på her på arbejderen.dk.