Jo, nu er det forår. Man kan lugte det. Man kan se det, og man kan høre det. Erantis, vintergæk og hestehov fornøjer øjet. Myg og andre insekter svirrer rundt. Den første flue er ankommet, og den må man ikke dræbe. Heller ikke den sidste. Glenten fløjter og samler redemateriale. Forår og vågnende liv hører sammen.
Måske var det rød hestehov H.C. Andersen refererede til i sin historie om Tommelise.
Den røde hestehov er et af de større forårstegn. Man mener, den røde hestehov kom til landet med munkene, som brugte planter i deres medicinskab. Den blev også kaldt pestilensurt, fordi den blev brugt mod pesten, som hærgede landet i 1300-tallet. Mange kalder den også for skræppe, da den efter blomstring får nogle voldsomt store blade.
Man finder ofte rød hestehov langs vandløb. Måske var det rød hestehov H.C. Andersen refererede til i sin historie om Tommelise. Den er giftig, så man skal nok nøjes med at betragte den. Den formerer sig kraftigt med sine rødder, så det anbefales ikke at plante den i sin have, da den ofte breder sig voldsomt.
Rød hestehov kommer jo som en af de første blomster hvert år, så den giver pollen og nektar til de første bier der vover sig ud. Bierne skal have en temperatur på 10 grader i luften, ellers stivner de. Hvis man kigger på en bi, kan man se, hvilken plante den har besøgt, da den samler pollen med forskellige farver.
Social morgensanger
Stæren kommer også snart. Den kan vi lære af. Stæren lever gerne kollektivt og den har store sproglige og musikalske evner. Den har ikke sceneskræk, den vælger tit det højeste punkt som talerstol.
Man kan blive meget overrasket over at høre en vibe eller en regnspove synge uden at se dem. Så er det stæren, som driller ved at efterligne dem.
Stæren spiser gerne gåsebillelarver, som ødelægger græsplæner og fodboldbaner. Derfor er det en god idé at opsætte stærekasser.
I Norge er en anden slags ”stærekasser” meget almindelige. Altså langs vejene for at holde hastigheden nede. Her omkring Sæby har vi mange veje, som trænger til hastighedsbegrænsning. Særlig veje uden cykelstier. Men Frederikshavn kommune er fattig, så der er ikke penge til anlæg af cykelstier, hvilket gør, at børnene må hentes af skolebus, da vejene er for farlige for dem. Vores kommune vil jo gerne være en grøn kommune, men besparelserne spænder ben for udviklingen, så der bliver hverken lavet cykelstier eller andre grønne tiltag.
Cykelstier kan vi ikke anlægge på egen hånd, men stæren kan vi give en hånd. I højre side kan du se, hvordan du laver din egen stærekasse. Det er faktisk ganske nemt.
BNP stiger nok ikke voldsomt, men din livskvalitet øges - stæren kvitterer med dejlig morgensang fra en trætop i nærheden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278