Penge taler højere end FN, end det palæstinensiske folks råb på hjælp, endda højere end den store del af verdensopinionen, som i disse dage forgæves forsøger at råbe USA op, for at få dem til at trække deres støtte til Israels folkemord.
Israel er selv forlængst udenfor hørevidde, og så længe det er rentabelt at lade Israel fortsætte sine ødelæggelser, vil landets støtter blive ved med at vende den høremæssigt udfordrede side af hovedet til.
Israel gemmer sig bag registreringsadresser - led altid efter produktionslandet på varens etiket.
I mange medier kan man regelmæssigt læse advarsler imod boykot af Israel; at det jo ikke er Sydafrika, at ikke alle israelere er bosættere, at man skal bevare en åben dør. Men sandheden er, at et hårdt tryk på landets økonomiske nerve vil virke, og at mange aktører bare er bange for selv at komme til at mærke trykket. Der er derfor ingen grund til at holde sig tilbage.
Vi hjælper dig her med at blotlægge Israels økonomiske nerve, og så er det ellers bare om at gå igang med at trykke!
Boykot Israel
Du kan starte med at boykotte de ting, der bliver produceret i Israel. Jaffa-appelsiner, Soda-Stream, Brugsens friske dadler og en række andre ting kommer direkte fra Israelsk jord til dit bord, og pengene ryger i israelske lommer og landets statskasse.
Uden de israelske producenters skattekroner er der mindre at købe våben for. Se en liste med mærker du skal undgå i faktaboksen til højre.
Før i tiden kunne man gå ud fra, at en stregkode der startede med 729 betød, at varen var produceret i Israel. Men ændringer af reglerne om mærkning har betydet, at varens stregkode nu viser det land, varen er registreret i, og ikke hvor den er produceret. Derfor kan man finde 57, Danmarks nummer, på stregkoden under de israelske dadler i Super Brugsen. Led derfor altid efter produktionslandet på varens etiket.
Du kan gøre en vigtig indsats ved at opfordre din egen dagligvarebutik til at lade være med at indkøbe varer fra Israel - Coop-kæden er for eksempel notorisk for ikke at kunne tage stilling til et boykot, så længe der ikke foreligger et direktiv fra EU. Den reklamerer med sin ansvarsbevidsthed, selvom den uden tøven lægger israelske varer frem i butikken.
Opfordr Coop til boykot her.
Opford Coop til boykot via Samvirke her.
Opfordr Punkt 1 til at droppe SodaStream her.
Få Magasin til at droppe Ahava her.
Boykot af virksomheder virker
Det er ikke kun israelske firmaer, der bidrager til at holde bombestrømmen gående. Mange udenlandske firmaer ejer større eller mindre dele af israelske selskaber, og bidrager ikke kun med eventuelle skattekroner, men stiller også med deres blotte tilstedeværelse en støttende skulder under Israels slatne moral.
Det er præcis det store problem med boykot. Når regeringer tager en beslutning, kan vi henvende os til dem. Men når det er en virksomhed, er vores hænder bundne. Talsmand fra Israels udenrigsministerium til Times of Israel
Boykot er et frygtet våben - det vidner reaktionen på, at Danske Bank tidligere i trak sig år fra at investere i en bank på Vestbredden, om.
En talsmand fra Israels udenrigministerium måtte i den forbindelse indrømme, at når først en virksomhed er ude, er der ikke noget de kan gøre ved det.
-Det er præcis det store problem med boykot. Når regeringer tager en beslutning, kan vi henvende os til dem. Men når det er en privat virksomhed, er vores hænder bundne.
Her er nogle firmaer, som du kan gøre en indsats ved at boykotte - og gerne også fortælle, at du gør det.
Israels største støtter
- Nestlé - ejer mere end 50% af Israels fjerdestørste fødevareproducent Osem, og har også eksport-produktionsvirksomhed i Israel. (Red. Hjem-Is var tidligere ejet af Nestlé og opført på denne liste, men ejes idag af Premier Is, som ikke har forbindelse til Israel, og er derfor fjernet fra listen).
- Danone - ejer 20% af Strauss Group, Israels næststørste fødevareproducent
- Volvo - leverer udstyr til bosætterbulldozerne, der rydder palæstinensisk jord, og ejer 27% af virksomheden Merkavim, der transporterer palæstinensiske fanger.
- MacDonald's - støtter United Fund, som arbejder for at bevare amerikansk militær, økonomisk og diplomatisk støtte til Israel.
- Starbucks - kaffekædens grundlægger, Howard Schultz, betegner sig selv som aktiv zionist, og støtter Israel med mange penge, som han flere gange har fået israelske priser for.
- Motorola - står for overvågningsudstyr til israelske bosættelser og krypterede telefoner til israelske soldater.
- Intel - har produktionsvirksomhed i en bosættelse, som beskæftiger mere end 4000 israelere.
- L'Oréal - har produktionsvirksomhed i Israel, og har også modtaget priser for sin støtte til landet. L'Oréal dækker over mange mærker, blandt andet Lancôme, Redken, Biotherm, Vichy og Maybelline. Se dem alle her: >> L'oréals mærker.
- Coca Cola - støtter aktivt Israel og er blevet rost af Israels regering for sin støtte. Læs meget mere om Coca Colas meritter her: >> Boykot Coca Cola
Du kan læse mere om, hvem der tjener penge på at støtte Israel her. >> Hvem profiterer.
Interfaith Peace Initiative udgav i 2009 denne meget lange liste over virksomheder, som opererer i Israel. >> Læs meget mere her
Israelboykot er også grøn logik
Det kan virke som om, der ikke er meget tilbage, som det er sikkert at købe uden direkte eller indirekte at komme til at støtte Israel.
Men vil du gøre boykot af Israel til en del af din livsstil, kan du nå langt ved at fokusere på at købe ting, der er produceret lokalt. Hvis du for eksempel får dine grøntsager fra det lokale Fødevarefællesskab, er de med garanti ikke fløjet ind fra Israel. Og så får du også en CO2-besparende sidegevinst ovenikøbet.
Som boykot-aktivist kan du hente meget mere viden og inspiration hos Boykot Israel, Danmarks boykotorganisation og hos BDS Movement, som er dens engelske forbillede. Du kan også bestille boykotklistermærker og andre materialer. Læs mere her:
>> BDS Movement
Boykot Israel - det virker!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278