20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Smuk Fest for hjemløse og gadebørn

Soveposer, telte og flasker får nyt liv

Smuk Fest for hjemløse og gadebørn

Kings of Leon lukkede og slukkede søndag aften af på Bøgescenen på Smuk Fest i Skanderborg - men nu sikrer overskuddet uddannelse og en varm nattesøvn til gadebørn og hjemløse.

Fasziska Nielsen og Jeanette Kusk, der begge er 18 år, er to af de i alt mere end 12.000 frivillige, der i år var med til at få Skanderborg Festival til at lykkes.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Danmarks Smukkeste Festival - Skanderborg Festival - er slut, og nu kan frugterne af festivalen høstes. Det kan hjemløse, Walthers Musikcafé og børnene i slumkvarteret i det fattige område af Santo Domingo, hovedstaden i Den Dominikanske Republik, nu nyde godt af.

Kombi af fest og solidaritet 

To af de mere end 12.000 frivillige, der i år gav liv til fesitvalen, er 18-årige Franziska Nielsen og 18-årige Jeanette Kusk. Det er deres første Smuk Fest festival. Arbejderen møder dem foran en stor blå container. Det er her, de opmagasinerer de tusindvis af dåser og flasker, som bliver samlet ind i løbet af festivalen.

Med deres arbejde er de med til at holde festivalen ren. Og - måske endnu vigtigere - deres arbejde skraber tusindvis af kroner sammen, så fattige slumbørn får mulighed for at komme i skole.

- Jeg kan godt lide kombinationen af at være med til en kæmpe fest og samtidig gøre noget godt for andre mennesker. Og så møder vi en masse forskellige mennesker, når vi kommer rundt til teltene, fortæller Jeanette Kusk, gymnasieelev fra Fredericia til Arbejderen.

Når de kommer hjem, vil de følge med i, hvor mange penge, der er blevet samlet ind, og hvad de bliver brugt til.

- Jeg kan sætte mig i deres sted. Derfor vil jeg gerne bruge en del af min festival på at være med til at sikre, at andre børn og unge kan få en uddannelse. Det er befriende at bruge tiden på noget fornuftigt i stedet for bare at drikke sig i hegnet hvér dag. Og vi har et fedt sammenhold internt blandt pantsamlerne. Vi har hurtigt lært hinanden at kende, og vi spiser sammen, uddyber hendes veninde Franziska Nielsen

Plancher og klasselokaler

Flaske- og dåsesamlerne mødes hvér dag klokken to. Og så deler de sig i hold á tre og tre og drager afsted med en stor trækvogn i gule veste og med grå arbejdshandsker. De knokler indtil klokken 18, og tager så ud i Smuk Fests vilde natteliv og giver den gas og sover længe og mødes så igen.

Festivalgæsterne tager godt imod pantsamlerne.

- Teltene får poser, som de kan samle ind i. Der er mange, der samler dåser og flasker ind til os, så det er nemt for os at smide op i vores trækvogn.

Pant fra dåser og flasker er ikke den eneste måde at støtte gadebørnene. De fleste af de mere end 53.000 festivalgæster tænker måske ikke over det. Men hvér gang de køber én liter øl, støtter de projektet med to kroner. Det gav sidste år 400.000 kroner. Pengene går til at bygge klasselokaler, og i år fortsætter projektet. Rundt om på festivalen hænger der plancher, som i tekst og billeder fortæller om projektet.

Også de hjemløse får en hjælpende hånd af festivalen. Så snart Smuk Fest er slut, bliver festivalens campingområde indtaget af hundreder frivillige skraldefolk, der samler efterladte soveposer og telte ind til hjemløse.

Festival-liv

Og så er der dem, der bare er kommet for at høre god musik, møde gamle venner og feste i skoven. Bøgeskoven lidt uden for Skanderborg danner den perfekte ramme om en festival, der bød på både sol og regn. Træerne skyggede for den skarpe sol og fungede som grøn kæmpeparaply mod de regnbyer, som med jævne mellemrum skyllede festivalen igennem og sørgede for, at støvet ikke tog alt for meget over.

Festivalen var udsolgt to måneder før start. Det er måske ikke uden grund: Med det største musikbudget i mands minde var der fra start lagt op til en ordentlig en på opleveren: Billetten gav i år adgang til bands som Kashmir, Savage Rose, Prince, Von Dü, Kings Of Leon og Roben & Knud.

Imellem musikken er der fodboldturnering, skattejagt og nøgenkano-roning. Og midt på festivalen er der kørt et ordentligt læs sand ind. Så hvis du droppede billetten sydpå for at tage på Skanderborg, kan du alligevel lugte lidt til de varme breddegrader. Og hvor ellers bliver du mødt af en bus med chauffør iklædt julemands-kostume og med bjældeklang bragende ud af højtalerne?

Når musikken på livescenerne dør hen, tager DJ's og hverdagens guitar-helte over i teltlejrene. Og så bliver der ellers sunget Kvinde min og anden skønsang til den lyse morgen, eller indtil folk dejser om på den festilvalstol eller det græs, de sidder på.

Kameraer i træerne 

De færreste lægger mærke til, at der er ophængt kameraer i de store bøgetræer og ved alle scenerne, så politiet kan holde øje med "usædvanlige situationer".

I Vagtbase 1 hænger en stor fladskærm, som viser et kort over hele festivalpladsen. Kortet er overvågningssystemets hjerne, og det er her, festivalens operatører kan zoome ind på specifikke punkter for at se aktuelle overvågningsbilleder.

Og ved hjælp af GPS-udstyr kan de følge med i, hvor livreddere og sikkerhedsvagter befinder sig. Døgnet rundt sidder vagter og holder øje med tv- og computerskærmene, der viser, hvad der sker her og nu på festivalen, for at sikre, at alt forløber roligt. Og at pantsamlerne kan samle penge ind til Santo Domingos fattige børn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2013 - 09:15   16. aug. 2013 - 11:19

Festival

ml@arbejderen.dk