23 Oct 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Theodorakis fejret for de 90 år

Oprørets musikalske gigant

Theodorakis fejret for de 90 år

Da den græske komponist og frihedskæmper Mikis Theodorakis fyldte 90 år, blev han hyldet af det græske kommunistparti KKE ved en stor koncert.

Det store Petras Teater i det vestlige Athen var fyldt til bristepunket den 3. juni, da det græske kommunistparti KKE fejrede komponisten og frihedskæmperen Mikis Theodorakis i anledning af hans 90-års fødselsdag den 29. juli.

Mikis Theodorakis er om nogen symbolet på kunstens og kulutrens betydning i kampen mod fascisme.

At det var KKE, der hyldede Grækenlands største internationale kunstner, er ikke tilfældig. Mikis Theodorakis er om nogen symbolet på kunstens og kulutrens betydning i kampen mod fascisme.

– Mikis Theodorakis musikalske genialitet var et afgørende bidrag til Grækenlands kulturelle genfødsel efter krigen. Men hans indsats var altid viklet sammen med vort folks kampe og udfordringer, sagde generalsekretæren for det græske kommunistparti, KKE, i sin hyldest til komponisten og partikammeraten.

– Jeg har levet mine mest intense og skønne år i KKE. National modstand, borgerkrig, forfølgelsen af Den demokratiske Hær efter nederlaget, under jorden i Athens bymidte i 1944. Senere dannelsen af EDA, etableringen af Den Patriotiske Front 10 dage efter juntaens magtovertagelse, kandidat som Athens borgmester og valget til parlamentet i 1981 og 1985, sagde komponisten i sin takketale.

I Danmark begyndte Theodorakis-bølgen i midt-60'erne. Alle lo og græd alle med den fuglefri Zorba, der dansede til Mikis Theodorakis' ørehænger i "Zorba Grækeren". 1969 kom filminstruktøren Costa-Gavras' politiske thriller "Z" om mordet på politikeren Grigoris Lambrakis i 1963.

Da filmen kom, havde en junta af græske oberster taget magten ved et kup i 1967. Som medlem af det græske parlament for det venstreradikale parti EDA blev Mikis Theodorakis smidt i husarrest og senere fordrevet til bjergfængslet Zatouna med sin familie. Hans musik blev forbudt, og bare det at lytte til den blev gjort strafbart.

Kampen mod nazisterne

Mikis Theodorakis blev født i 1925 på øen Chios. Han er klassisk uddannet komponist med en stor produktion bag sig. Han er især kendt for sine korværker med poetisk oplæsning i et tydeligt, græsk melodisprog, men Theodorakis har i hele sit liv været politisk aktiv kommunist. 

Han kæmpede mod nazisterne under Anden Verdenskrig, blev fængslet, torteret og efter løsladelsen medlem af den græske partisanbevægelse EAM, der blev stiftet af kommunisterne i 1941, og han tog del i den græske borgerkrig frem til nederlaget i 1949.

Blandt hans mest folkelige værker er "The Struggles of the Greek People" fra 1970, udgivet på Folkway Records.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2015 - 12:20   03. jul. 2015 - 12:53

Theodorakis 90 år

gp@arbejderen.dk