07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tid til at vælge - is!

Madopskrift

Tid til at vælge - is!

Denne weekends madklumme byder på ønsker om et godt valg, inspiration til alletiders festmenu samt opskrifter på tre slags is. Tag forklædet på, chokoladen ned fra hylden, og læs med!

Is med citron, chokolade og hyldeblomstsaft.
FOTO: Søren Kjær Nielsen
Isen er lavet på rigtige økologiske æg.
FOTO: Søren Kjær Nielsen

Så kunne Helle ikke strække den længere. Valgkampen er nu langt om længe også officielt i gang.

Enhedslisten ønskes et godt valg

Den største forskel fra før i onsdags er vel, at nu hænger der valgplakater i gadebilledet og partiaktivisterne deler valgmateriale ud. Mediedækningen er naturligt nok skruet godt og vel en tand op, men her har valget i lang tid løbende fyldt mere og mere.

Tanken om, at vi igen får en blå regering med Lars Løkke i spidsen, får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig

Tanken om, at vi igen får en blå regering med Lars Løkke i spidsen, får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Godt nok er der desværre ikke meget forskel på de blå og de røde, men en rød regering er trods alt nemmere at få indflydelse på.

De enkelte partiers indflydelse har unægtelig også noget at gøre med deres størrelse, så lad mig også derfor her ønske ikke mindst Enhedslisten et rigtig godt valg. Når jeg siger ikke mindst, er det fordi jeg kan forstå, det også vil gavne os røde, hvis Alternativet når over spærregrænsen.

Jeg kommer ikke selv til at deltage meget i valgkampen, og på valgaftenen skal vi til en god vens 70-års fødselsdag. Skulle de sidste stemmer være talt op, inden vi bryder op og vender snuden hjemover, er der sikkert en i selskabet der ikke kan undslå sig for at følge lidt med. Så mon ikke vi der får resultatet lige så hurtigt, som hvis vi sad derhjemme eller alternativt var til valgfest i socialisternes hus.

Og så til festen

Valg tager vi mange af hele tiden. På lørdag skal vi festligholde, at Søren i tirsdags fyldte 40, og at han om en måned har 20 års jubilæum i Pilegaards Antikvariat. Hertil har jeg denne gang valgt en overkommelig menu, der sikrer, at jeg også selv kan tage del i festen i stedet for, som jeg ofte gør, at opholde mig i køkkenet. 

Vi håber til det sidste på godt vejr, så vi kan starte i gården. Her midt i ugen kom der imidlertid gentagne vejrvarsler om masser af regn, så vi begyndte så småt at planlægge at rykke festen op på 2. sal. Nu tror vi på godt vejr, men da vi håber på, at festen vil vare ved til langt ud på aftenen og for nogens vedkommende sikkert også til ud på natten, laver vi også plads til alle heroppe i lejligheden.

Jeg nævner hele menuen i håb om, at den kan give inspiration til andre, der står for at skulle holde fest.

Alle er 46, så for at finde siddepladser nok, skal der rykkes noget rundt på det hele. Heldigvis har vi masser af gode venner, der har tilbudt at give en hånd med både til det fysisk hårde arbejde med at fjerne de fleste af møblerne i karnapstuen og også nogle af dem vi har i spisestuen, og til at slæbe de borde og stole vi har lånt at vennerne.

Vi har også få hjælp til at køre, når der skulle handles ind, og et par venner og min svigermor sørger for bagværket, så der kommer både brød og marengs samt kransekage. De to sidstnævnte er til desserten, hvor vi skal have tre slags hjemmelavet is samt danske jordbær, marengs og kransekage. Hvilke is vi har valgt kan ses nederst i spalten.

Da det er Sørens fest, skal den være i hans ånd, så når festen går i gang kan man - udover et glas mousserende vin - også få sig en gin og tonic.  Til maden og resten af festen kan man udover vin, vand og økologiske safter få Limfjords porter og porse guld på fad fra Thisted bryghus og senere er det muligt at få sig en whisky  eller et glas mørk rom.

Når festen starter serverer vi udsøgte specialiteter fra et italiensk marked der - som ud af den blå luft - i sidste uge dukkede op henne på Gammel Torv. Her købte vi kæmpestore oliven, en hel fennikelpølse samt nogle gode små pølser, vi vil skære ud sammen med nogle ølpølser fra slagteren på torvet. Så har vi som det eneste selv bagt tre slags grissini.

Anton steger lammefrikadellerne og Louise og jeg steger de to andre slags... Tilbehøret derudover bliver Lars' grydebrød og Anes flutes.

Det med tre slags går igen i hovedretten. Hertil har vi købt tre slags udsøgte og, må jeg indrømme, ikke helt billige pølser, men der er jo fest. Pølserne skal på grillen og mens man venter på, at de bliver færdige, kan man tage sig en delle. Her er der også tre slags, hvilket er kalv, lam og gris med frisk chorizo.

Anton steger lammefrikadellerne og Louise og jeg steger de to andre slags. Vi har købt pølsebrød, så man kan lave sig en hotdog med det hele inklusiv hjemmelavet agurkesalat. Tilbehøret derudover bliver Lars' grydebrød og Anes flutes, vores torvehandleres hjemmeavlede grønne asparges, bacon til at lave pølser- eller asparges i svøb, samt tre slags salater.

Vi laver en klassisk kartoffelsalat, en solskinssalat med pasta, appelsin, gulerod, rød peber, frisk basilikum, pinjekerner og parmesan. Det hele skæres småt og en del af dressingen er friskpresset appelsinsaft. Der er et par af gæsterne, der ikke spiser ost, så da den sidste salat primært består af ost, skal man selv sørge for at få parmesan i salaten.

Den sidste salat er en tapas salat med manchego ost, soltørrede tomater i olie, små spanske oliven, brødcroutoner, jeg laver med olien fra tomaterne, samt god oregano, jeg også købte på det italienske marked, samt rucola.

Fælles for det hele er, at det meste kan laves i forvejen og at der ikke er noget af det, der er særligt tidskrævende. Jeg nævner da også hele menuen i håb om, at den kan give inspiration til andre, der står for at skulle holde fest.

Vores forhold til EU bør og skal have en central plads i valgkampen, og apropos EU fejrer Folkebevægelsen her i byen sædvanen tro grundlovsdag med et storslået arrangement på Egholm gammel skole. Her er det igen i år min opgave at sikre, at vi kan tilbyde en stor og forskelligartet kagebuffet.

Fødselsdagsflødeis

Jeg har for længst besluttet, at jeg i år vil bage frugttærter og cookies, men da jeg i torsdags lavede is af 24 æg og min svigermor kun skulle bruge otte hvider til marengs til festen, besluttede jeg, at jeg også vil bage marengs til buffeten. Hviderne er smidt i fryseren, og jeg har ladet mig fortælle, at når de har været frosset, er de nemmere at piske stive. 

Her kommer opskriften på de tre slags is. Jeg begyndte at bruge den, da jeg arbejdede som pædagog, så det er en opskrift jeg har brugt igen og igen siden slutfirserne.

2 æggeblommer

2 spsk sukker

2½ dl fløde

½ Tahitivanillestang eller ca. 60 g Valrhona chokolade 66%, eller en skvis koncentreret hyldeblomstsaft og fint hakket skal af ½ citron.

Sådan gør du

Pisk æg og sukker sammen så det bliver luftigt – jeg pisker det som minimum i et par minutter.

I en anden skål piskes fløden stiv.  Bland derefter fløden i æggesnapsen. Sørg for at få rørt al æggesnaps ud i fløden.

Til vanilleisen blander jeg først en del af sukkeret med vanillekornene, og tilsætter derefter en del af det i skålen med æg og sukker og den resterende del i fløden. Når jeg husker det, kommer jeg den tømte vanillestang i fløden og lader derefter fløden trække, så den tager smag fra vanillestangen.

Til chokoladeisen smelter jeg 50 gram af chokoladen og vender den i iscremen, og derefter vender jeg den resterende finthakkede chokolade i isen. Du kan også bruge andre chokolader og selvfølgelig også øge mængden. Valrhonachokoladen har imidlertid en så koncentreret smag, at det ikke er nødvendigt at bruge mere end de angivne 60 gram.

Til hyldeblomst-citronisen tilsætter jeg det meste af den finthakkede citronskal i ægge-sukker blandingen og den resterende del i fløden. Den koncentrerede hyldeblomstsaft tilsættes efter at fløden er vendt i æggesnapsen. Jeg bruger min egen hjemmelavede hyldeblomstsaft, og hvad angår mængden, smager jeg mig frem. Man skal imidlertid passe på med ikke at hælde for meget i, for så bliver ismassen for tynd.

Når isen er rørt sammen, er det bare at hælde det i en form og så sætte den i fryseren. Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg pisker min æggesnaps så længe, som jeg gør, at min is ikke skiller, men fakta er, at jeg dårligt kan huske, hvornår det er sket.

Så er der vist kun tilbage at sige god fornøjelse, god grundlovsdag og, ikke at forglemme, god valgkamp.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2015 - 10:00   25. mar. 2020 - 09:39

Livsstil

Af Jonna Kjær Nielsen
Dit liv

De fleste medier har en livsstilssektion. Arbejderen.dk er ingen undtagelse, men her kan du ikke læse om dyre ferierejser, drømmeboligen til fem millioner eller den nyeste bilmodel.

Vi sætter fokus på de mange alternative ideer til at få et godt liv - i stort og småt - som findes blandt Arbejderens læsere.

Jonna Kjær Nielsen

Aalborgs røde madmor har i to årtier sat mad på bordet ved aalborgensiske arrangementer. Hun kokkererer gerne med årstidens grøntsager og henter inspiration fra hele verden, i særdeleshed Mexico. Kvalitet i maden og politisk bevidsthed præger menukortet, som du fremover vil få lov at læse med på her på arbejderen.dk.