Danmarks designskoles præsentation af det nye kuld designere, 2010/faq, er en flertydig vandring i en verden af fantasi, form, farve, lys og materialer.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/07b-design-lumiere-140.jpg)
af Gert Poder
75 afgangselever fra Danmarks Designskole er nu klar til at forlade skolens trygge rede og springe ud i et stadig mere kommercielt designmarked.
Skal man tro skolens rektor, Anne-Louise Sommer, udgør det næppe det store problem for de fleste.
– I er en kanon årgang, forsikrede hun de mange afgængere, der var samlet i de rå industrirum på sjette etage af en Carlsberg-bygning.
Det er tredje år i træk, at det store bryggeri lægger lokaler til designskolens afsluttende udstilling.
– De rå rammer skal inspirere publikum og designerne til at mødes. Uformelt og gerne i dialog, sagde skolens rektor. Og hun sluttede:
– Her viser vi, hvor forskelligt fremtidens designere forholder sig til design. Fra de personlige materialeeksperimenter til projekter, der forholder sig til økonomiske, sociale, miljø- og sundhedsmæssige udfordringer, og til bæredygtighed og livskvalitet.
Pressen var inviteret til en særlig rundvisning blandt de 75 projekter på afgangsudstilling. De spændte fra modetøj som budbringer af indianske ritualer til fremtidens loftstuk, belysning og et patienthotel, som skal forøge livskvalitet og helbredelsen efter sygdom.
Skolen havde samlet otte projekter, som blev fremlagt af designeren – en glimrende idé der kun blev overskygget af larmen i det højloftede rum.
For højt til loftet er der i enhver forstand på 2010/FAQ, som ikke bare er en udstilling, men en hel proces, der har bragt projekterne rundt til det virkelige liv, blandt designere, tegnestuer, hos folk på gaden.
– Hvad vil du med dit projekt? Og hvor er design på vej hen?Verden stiller spørgsmål og krav til design, forklarede Anne-Louise Sommer.
2010/FAQ er absolut et besøg værd for alle, der interesserer sig for nye løsninger på moderne og gamle problemer.
Det er ikke nogen nem udstilling at besøge. Dertil er sanseudtrykkene for overvældende. Man overser nemt noget, der senere kan vise sig at være vigtigt.
De unge designere besvarer spørgsmål som, hvordan får vi unge til at elske SKAT, hvordan kan vi præsentere fremtidens Røde Kors, hvordan ser fremtidens kreative computerspil ud – nu også med lim og saks.
Det er et blik ind i en fremtid, der ligger lige om hjørnet. Og dansk design er klart til at løse udfordringerne.
2010/FAQ. Danmark Designskoles afgangsudstilling, Pasteurvej 4, 6. sal, Carlsberg, gratis, til 31. august.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278