Hvis multinationale firmaer tromler menneskerettigheder ned, så knurrer Danwatch højt ved havelågen. Arbejderen har mødt ”vagthunden”, der bider fra sig.
Når kulminearbejdere i Colombia dør af stenlunger, eller når europæiske minegiganter smadrer Ghanas regnskov i jagten på guld, så får de multinationale firmaer ikke lov til at gøre det uforstyrret.
I nogle simple kontorer på Nørregade i København sidder en lille flok ildsjæle, der går de multinationale efter i sømmene.
Og det sker ofte, at store danske og multinationale firmaer ser stort på de mest basale rettigheder.
Ifølge organisationen Danwatch, som i år er på Roskilde Festival, betaler det sig at være på vagt, når store virksomheder jagter profit rundt om i verden.
Som dengang de hovedsageligt frivillige i Danwatch gravede dybt i danske bankers og pensionsselskabers investeringer i de berygtede klyngebomber, som spreder død og lemlæstelse blandt civile år, efter de er blevet kastet over et område.
– Dér kunne vi virkelig mærke, at vi ramte en øm tå. Her var der virkelig en blind plet. Vi blev ved med at skrive artikler om sagen. Og efter to års pres havde de alle valgt investeringer i klyngevåben fra, siger Anne Skjerning, sekretariatschef i Danwatch, til Arbejderen.
Støtte fra roskilde
Roskilde Festival donerede på dette års Roskilde Festival 300.000 kroner til Danwatch’ afslørende arbejde i projektet Out of Africa, og organisationen har også fået en stand på festivalen.
– Med Out of Africa kaster vi lys over det faktum, at mange af Afrikas naturressourcer ender som forbrugsvarer hjemme hos os, og at Afrika ikke nødvendigvis får det ud af det, som de burde få, fortæller Anne Skjerning videre.
Og vagthundens ihærdige arbejde ser ud til at give pote. De fleste større banker i Danmark har i dag fået lavet ”sortlister” over de firmaer, som de ikke vil investere i.
– De lister eksisterede stort set ikke, da vi startede. Der er sket en kæmpe udvikling på meget kort tid, fortæller Anne Skjerning entusiastisk.
Etik exit
De multinationale firmaer har opdaget, at den kritiske forbruger og de kritiske medier har en vis magt. Derfor bruger de mange kræfter på at kommunikere til omverdenen, at de har et højt etisk niveau.
Men man skal ikke stille sig tilfreds med firmaernes egne etiske guidelines, mener Danwatch.
– Virksomhederne ved godt nu, at der er noget, der hedder samfundsansvar – nu skal vi bare holde dem op på det. Når man trækker virksomhederne frem i lyset, så opper de sig. De er mere opmærksomme på, om det de siger, er rigtigt, og at det de gør, er i orden, siger Anne Skjerning, og fortsætter.
– Virksomheders samfundsansvar er blevet hot, og de arbejder hårdt og bruger mange ressourcer på at kommunikere deres ansvar ud. Det gør de blandt andet, fordi der findes vagthunde som os, siger Anne Skjerning.
Hun slår fast, at også politikerne har et stort ansvar for, at virksomheder ikke får lov til at se stort på blandt andet menneskerettighederne.
Anne Skjerning og resten af Danwatch-holdet på Roskilde Festival har masser at lave i fremtiden, for der dukker hele tiden nye sager op, i takt med at virksomhederne udvider deres domæner.
Blandt andet går den danske vagthund snart i gang med at undersøge forholdene for migrantarbejdere i Europa.
– Målet er selvfølgelig, at jeg skal være arbejdsløs, men det bliver ikke foreløbigt, siger Anne Skjerning med et smil, inden hun forsvinder i mylderet af aktivister og festivalgæster.
Læs mere om Danwatch på: www.danwatch.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278