Forskere observerer en lysende prik på himlen lidt over syv om morgenen. Prikken viser sig at være en gammastråle fra en gigantisk eksplosion 7,5 millioner lysår væk
Den 19. marts 2008 klokken 7:12 om morgenen dansk tid bliver Jorden belyst af den hidtil kraftigste eksplosion, der er observeret i universet.
Fænomenet er dog langt fra så dramatisk, som det lyder, og kun meget få almindelige mennesker opdager den lysende prik, som er synlig på nattehimlen i mindre end ét minut.
For forskerne på alverdens astronomiske laboratorier er der derimod tale om lidt af en sensation. Den lysende prik er nemlig en forvrænget gammastråle, udsendt fra en gigantisk kosmisk eksplosion, der er mere en 2,5 millioner gange stærkere end den størst kendte supernova-eksplosion.
Fænomenet, der får det uinspirerende navn GRB 080319B er et såkaldt 'gammasstråle-udbrud', som med jævne mellemrum kan observeres med specialbyggede teleskoper.
At GRB 080319B kan ses med det blotte øje, skyldes ikke kun eksplosionens voldsomhed. Det skyldes også, at universets konstante udvidelse har forvrænget den oprindelige gammastråle på dens vej mod Jorden til en bølgelængde, der kan opfattes af det menneskelige øje. Og strålen har været lang tid undervejs.
Astronomerne beregner afstanden fra Jorden til centret for eksplosionen til at være mindst 7,6 milliarder lysår, hvilket vil sige, at eksplosionen fandt sted for 7,6 milliarder år siden, længe før Jorden og Solsystemet blev til, på et tidspunkt da universet kun var halvt så gammelt som nu.
Astronomerne er ikke sikre på, hvad årsagen til det korte, voldsomme udbrud af stråling kan være, men det synes at have være relativt almindeligt tidligt i universets livsforløb.
Vi andre kan så forundres over det faktum, at vi for et kort øjeblik har været i stand til med vores egne øjne at se længere ud i universet end nogen sinde før og betragte en begivenhed, der fandt sted for milliarder af år siden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278