¤¤Kvinder bærer halvdelen af himlen¤¤, har kinesiske Mao Zedong sagt. Men tilsyne-ladende har danske medier fjernet arbejderklassens kvinder fra denne himmel. Eller også var alle kvinderne på arbejde, da de skulle interviewes...
af Birthe Sørensen, redaktør, Arbejderen
I mandags var det 8. marts, kvindernes internationale kampdag, og det har domineret medierne i denne uge.
P4`s quiz-program, Danmarksmester, som kommer hver eftermiddag, har således handlet om 'stærke kvinder fra Thit Jensen til kronprinsesse Mary'.
Thit Jensen er født i 1876 og var som forfatter og foredragsholder aktiv fortaler for kvinders ligeret, børnebegrænsning og frivilligt moderskab. Og hun var helt sikkert en stærk kvinde.
Men hvordan den tidligere Mary Donaldson kommer med i det selskab er lidt tåget. Eller også er det netop udtryk for en tendens i tiden. At der sættes fokus på de kvinder, som fremstår som stærke individer i en eller anden (ligegyldig) sammenhæng. Men ikke på de kvinder, som ser kvindekampen som en fælles kamp for rettigheder.
Derfor sættes der fokus på Thit Jensen, som kæmpede sin helt egen kamp. Hun var netop ikke en del af den socialistiske arbejderbevægelse, som i 1910 indstiftede den internationale kvindedag. Her var den mest fremtrædende danske kvinde Nina Bang, som blev Danmarks første kvindelige minister i Staunings regering 1924-1926.
Minister satser på bestyrelsesposter
Hvis vi ser nærmere på, hvordan de danske dagblade har angrebet kvindekampen, er der heller ikke spor af socialistiske kvindekamp eller for den sags skyld af fagbevægelsens kvinder.
De stod ellers i spidsen for en demonstration i København i mandags, hvor kravet lige løn, lige ret og lige vilkår. Flere tusinde deltog i demonstrationen, mænd, kvinder og børn, men i medierne var det en helt uinteressant begivenhed.
Langt større opmærksomhed var der omkring et arrangement på den Sorte Diamant i København, hvor KVINFO og Goethe Instituttet i København afholdt en international konference. Fra Danmark deltog blandt andet Susanne Brøgger og den nye ligestillingsminister, Lykke Friis.
Der gentog hun sikkert det, som hun har sagt i talrige interview i forbindelse med sin udnævnelse til minister for ligestilling. I Ugebrevet A4 opsummerer hun således, hvad hun ser som det vigtigste:
'Flere kvinder i bestyrelser. Universitetsområdet vil jeg satse på, for vi skal have flere kvindelige professorer og institutledere og flere kvinder i forskerverdenen'.
Og på spørgsmålet, om hun vil gå ind i ligelønskampen, svarer hun:
'Jeg ved ikke om jeg vil gå ind i kampen, men jeg vil selvfølgelig diskutere det med beskæftigelsesministeren.'
Talent og Nato
Ingen af fagbevægelsens kvinder blev inviteret ind i dagbladenes spalter til at kommentere kvindekampen. Det var i stedet politikere, mediefolk, kulturfolk og universitetsrepræsentanter, som løb med det hele.
Og hvis man ser på, hvem som skrev kommentarer og kronikker den 8. marts, er det ikke spor bedre.
I Berlingske Tidende blev kronikken skrevet af pressechef Anne Sophie Hermansen, som til daglig er blogger på berlingske.dk om 'en karrierekvindes bekendelser'. Hun indrykkede en dødsannonce for kvindedagen, og hvad kvinder kæmper for i dag aner hun ikke. Det kunne skyldes, skriver hun, 'at jeg som veluddannet storby-kvinde i 30`erne mærker det samme samfunds-beat som mange af mine jævnaldrende medsøstre, nemlig det, at vi har en enestående mulighed for at trykke den max af, hvis vi vil og har talentet'.
Og i Jyllands-Posten blev kronikken skrevet af Stefanie Babst om 'Nato og kvindekampen'. Hun er Natos højst rangerende kvinde og roste generalsekretær Anders Fogh Rasmussen for at støtte, at der kommer flere kvinder i Nato.
Halvdelen af kvinder
'Kvinder bærer halvdelen af himlen', har kinesiske Mao Zedong sagt. Men tilsyneladende har danske medier fjernet arbejderklassens kvinder fra denne himmel. Eller også var alle kvinderne på arbejde, da de skulle interviewes...
I efteråret 2006 gennemførte medieanalytiker Søren Schultz Jørgensen en undersøgelse af 700 kilder, som optrådte i den skrevne dagspresse. Undersøgelsen fik ham den gang til at konkludere, at han var 'meget forundret over, så ekstremt elitært kildebilledet er. Det er mildest talt forstemmende. Avisen vender ryggen til den almindelige hverdag.'
Der er tilsyneladende intet nyt under himlen.
Så kan det i øvrigt også nævnes, at Ugebrevet A4 har gennemført en undersøgelse op til årets 8. marts. Hele 57 procent mener, at vi har for lidt ligestilling på arbejdsmarkedet. Og 55 procent mener, at den nye ligestillingsminister hovedsagelig skal bruge sine kræfter på at sikre ligeløn på det danske arbejdsmarked. Og kun 17 procent mener, at Lykke Friis skal arbejde for at få flere kvinder i lederstillinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278