24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enzenberger kritiserer EU

Enzenberger kritiserer EU

Torsdag, 04. februar, 2010, 00:00:00

Der hersker et demokratisk underskud i EU, fordi beslutningerne bliver taget bag lukkede døre

Det mener den tyske forfatter og samtidsanalytiker, Hans Magnus Enzensberger (født 1929), som i tirsdags modtog Danmarks største kulturpris, Sonningprisen, der uddeles af Københavns Universitet, skriver Information.
Hans takketale for prisen var et langt angreb på EU:
- Kommissionen har en monopollignende stilling, når det gælder lovgivningsinitiativ. Den forhandler og udarbejder sin politik bag lukkede døre. Kontrollen fra Europaparlamentet er svag, sagde Enzenberger.
Han kritiserede også, at de 15.000 lobbyister i Bruxelles har større indflydelse end alle parlamentsmedlemmer.


Dansk film styres af tv-stationer
I løbet af 2010 skal Folketinget forhandle en ny aftale på plads for danske film. Det Danske Filminstitut skyder allerede nu debatten i gang med 35 siders gennemgang af en branche i krise, skriver DR.
Mens antallet af solgte biografbilletter aldrig har været højere, så er andelen af billetter til danske film faldet. Samtidig flyttede aftalen fra 2007 støttekroner til tv-stationerne.
- Filmaftalen 2007-2010 betød, at en betydelig del af filmstøtten medfinansieres fra de to offentligt ejede tv-stationer, TV2 og DR. Begge har også i tidligere filmaftaler bidraget, men med den nye aftale fik tv-stationerne de facto vetoret over, hvilke film der kan produceres i Danmark, mener Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen.


Vil skabe debat om krigsindsats
Forfatteren Carsten Jensen, som i fredags modtog Olof Palme-prisen i Stockholm, er i gang med at dramatisere et stykke om krigen i Afghanistan, målrettet børn på 14-16. år. Det sker i samarbejde med Bornholms Teater.
- Om nogle år vil nogle af dem selv stå i Helmand, så jeg synes, at det er vigtigt at de tænker over, hvad det er for en krig. Der er jo ikke noget, der tyder på, at deres forældre tænker over krigen, siger Carsten Jensen, som i fire omgange har været i Afghanistan.
I første scene bliver publikum præsenteret for en ung dansk soldat, en danske journalist, en afghansk tolk, en lokal bonde og en Taliban-kriger. Hver især bliver de spurgt, hvorfor der er her, og om det er værd at dø for, skriver DR.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur