24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ulysses von Ithacia - Når helte bliver til idioter

Ulysses von Ithacia - Når helte bliver til idioter

Torsdag, 28. januar, 2010, 00:00:00

Mennesket har altid dyrket sine helte, men ikke til alles udelte begejstring. Som Ludvig Holberg, der gør grundigt grin med heltedyrkelsen på Det Kongelige Teater

af Gert Poder
Det vrimler med helte. Fortidens helte, nutidens helte, unge og gamle.
Dagens helte er Vilde med Dans, har X-Factor eller bliver Stjerne for en aften. Fortidens helte drog ud for at søge eventyret: de dræbte drager, hævnede uretfærdighed og erobrede nye lande.
Uanset deres motiv trak de altid et blodspor efter sig, og det huede ikke den norsk-danske forfatter og humanist, Ludvig Holberg (1684-1754), der var et ægte barn af den franske Oplysningstid.
I hans skuespil er kammertjenere og tjenestepiger, skønt ringe af stand og uddannelse, klogere end de herrer og helte, de tjener. De har deres gang på jorden, og kan derfor se problemerne i øjenhøjde.

Ulysses von Ithacia
Således også helten over dem alle, den ædle Odysseus, hyldet af Homer - måske - og millioner af friske drenges store idol.
Ludvig Holberg kaldte ham nedladende for Ulysses, som er Odysseus` romerske navn, og gør ham ikke blot dum som en dør, men til den største kujon, der kan gå på to ben.
Til overflod er han villig til at ofre sin tjener, Chilian, til guderne, hvis det kan give ham sejren over Troja.
'Ulysses von Itachia' blev opført første gang i 1724, den gang Det Kongelige Teater stadig lå i Grønnegade.
Stykket var for det første en fuldstændig ukærlig afsked med Den Store Nordiske Krig (1700-1721), der i tyve år havde forgiftet dansk samfundslivet og forhold til Svensken.
Der var dernæst en svidende parodi på datidens suppe-steg-og-is teater, der blev opført af hollandske og tyske teaternomader.
Disse Haupt- und Staatsaktionen var efter Holbergs mening 'tåbelige og vanskabte stykker', spækket som de Haupt- und Staatsaktionen var efter Holbergs mening 'tåbelige og vanskabte stykker', spækket som de var med ildsprudlende drager, mægtige guder, modige helte og dydige skønjomfruer.
Så Holberg blandede frejdigt Homers to heltekvad om Illiaden og Odysseen sammen med Vergils Æneiden og lod den vidtforgrenede rejsehistorie vare knapt 40 år!

Den europæiske helt
I stykket gør Holberg op med den europæiske selvopfattelse af helte som modige, ærefulde og hæderlige. Dette forvrængede billede har gjort hidsighed til mod og hævngerrighed til retfærdighed siden antikkens tid.
Resultatet er en historieskrivning, der er fyldt med forskruede æresbegreber og et romantisk syn på krig og ødelæggelse.
Det budskab har Det Kongelige Teaters husinstruktør, den unge Rune David Grue, gjort til sit i et grotesk morsomt karaktermord på guder, gudinder og jordiske helte.
Med en fuldstændig overraskende og logisk afslutning i Karin Betz` minimalistiske scenografi folder stykket sig ud, frodigt og frækt.
Der sker noget med danske skuespillere, når de rører ved Holbergs gamle tanker. Støvet forsvinder, gamle figurer får nyt liv, folder sig ud og bygger bro mellem dengang og nu.
Evigtgyldige meninger og sandheder får krop, stemme, mæle: Ethvert menneske dræbt i heltedåd er ét for meget - dengang i Troja, nu i Afghanistan og Irak.

Ulysses von Ithacia af Ludvig Holberg. Instruktion: Rune David Grue. Scenografi: Karin Betz. Skuespilhusets Lille Scene, København, til 6. marts. Derefter på turne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur