24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et loft af Richard Mortensen

Et loft af Richard Mortensen

Tirsdag, 26. januar, 2010, 00:00:00

Der var en gang et enestående loft, skabt i 1946 af den dengang unge, lovende billedkunstner Richard Mortensen

Det enestående loft kom til verden efter en konkurrence, udskrevet til børneinstitutionen på Smørumvej i Husum.
Men børn er nu en gang børn, og det havde aldrig været meningen, at der skulle tages speciel hensyn til loftets malerier. Så trods en gennemgribende restaurering i 1972 er loftet nu fortid, myrdet af boldspil, et utæt tag og mangel på penge til at flytte det, mens tid endnu var.
Fotografen Peter Bak Rasmussen nåede inden sin død at forevige loftet til Peter Olesens sikre forklaringer.

Et loft af Richard Mortensen. Af Peter Olesen, foto af Peter Bak Rasmussen. 44 sider. Samvirkende Boligselskaber.


Vrøvlevers med mening
Ved første blik virker både ordene og deres opstilling fuldstændig meningsløs, ja nærmest gagak i 'det dada'.
Men skinnet bedrager. Der er masser af mening gemt i Ole Perregaards 32 dadaistiske stavelsesvrøvlevers. Den lille bog læses fra hver sin ende og er opdelt i to spalter, bortset fra 'digte i snak', der er en anvisning på, hvordan bogen læses. Løjerne er desuden indspillet på en medfølgende cd.
Hvis man kan bære over med en smule karlekammerhørm, rummer 'det dada' en masse relevant samfundskritik og finurlige kommentarer til tilværelsen.

Ole Perregaard: det dada. 20 dobbeltsider. CD: musik: Kim Christensen, piano og Mogens Sandberg Andersen, trommer. Udgivet af Det Poetiske Bureaus Forlag, 2009.


Erindringer fra et slidsomt liv
Karen og Søren var begge født på landet omkring 1900. De fandt sammen trods modstand fra begges familier, og sled sig gennem tilværelsen med en stor barneflok på Silkeborg-egnen, han som ufaglært daglejer, hun som husmor.
Deres slidsomme tilværelse er skildret af Ester Strunge Folkmann. Hun sætter deres kamp for føden i en ramme med den lovgivning, der udviklede velfærdssamfundet.
Det er historien om livet som det formede sig for sin tids laveste proletariat, men også en erindring om to ukuelige mennesker, hvis største kapital var glæde og kærlighed.

Esther Strunge Folkmann: Lykkeligst at hvile på er fuldendt gerning. 212 sider, illustreret. 188 kroner. Poul Kristensens Forlag i Herning, 2009

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur