25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gammelfestivalen - Livet er så kort - døden er så lang

Gammelfestivalen - Livet er så kort - døden er så lang

Tirsdag, 05. januar, 2010, 00:00:00

Med Gammelfestivalen vil Michael Svennevig vise, at det aldrig er for sent at blive gammel. Den består af syv arrangementer og en bog med tekster om livet før døden

Med Gammelfestivalen 'Det sidste suk' sætter forfatteren og dukkeføreren Michael Svennevig et af den vestlige civilisations største tabuer på spidsen.
- Det handler om levet liv, og om, hvordan vi forholder os til livet og døden. Om at være i live og på vej, og så pludselig ikke længere at være det, skriver han i invitationen til festivalen.
Den varer fra den 6. til den 10. januar og omfatter syv forskellige arrangementer med kendte og ukendte kulturpersonligheder.
Åbningen finder sted i morgen på Teatret ved Sorte Hest på Vesterbro i København. Den indledes med en samtale mellem forfatterne Anne Marie Ejrnæs og Kirsten Thorup samt skuespiller Jesper Klein. Dernæst læser Cay Kristiansen og Nonny Sand fra Kirsten Thorups roman 'Ingenmandsland'.
Arrangementet afsluttes med lanceringen af 'Gammelbogen', udgivet på Michael Svennevigs forlag Epigraf. Bogen indeholder 24 bidrag af forfattere, fortællere, digtere, skuespillere og ganske almindelige mennesker.

Liv og alder
En af ældreforskningens seneste erkendelser er, at når folk dør, så dør også viden om den tid, de har levet i.
Et middel til at bevare denne viden er de såkaldte erindringsværksteder, hvor mennesker med livet bag sig kan fortælle om deres tid. Torsdag eftermiddag rykker festivalen derfor ind på plejecentret Plejebo i Saxogade på Vesterbro, hvor fem beboere vil fortælle om deres oplevelser.
Senere samme dag sætter festivalen fokus på, hvordan det er at blive gammel i andre kulturer, og om hvornår man overhovedet er det. Det sker i Mødestedet, Valdemarsgade på Vesterbro, hvor mennesker fra forskellige lande beretter om deres liv, og om hvad alder betyder for dem.

Dødens alligevelhed
'Husk at du skal dø' - Mementi Mori - er en af kunstens allerældste dogmer. I romertiden blev det hvisket af en slave i ørene på de sejrrige generaler, når de i triumf drog gennem byen, pyntet med laurbær.
Derfra er ikke langt til vor egen Hamlet, der med sin gamle gøglers hovedskal i hånden proklamerer 'At være eller ikke at være'.
Kristendommen overtog villigt momenti mori, og folk med lyst til det meditative kan få sig en rejse langs den ydre grænse i Apostelkirken i Saxogade om fredagen.
Arrangementet er tænkt som 'en hjælp til at opsøge det fortrængte, før det opsøger os. Stilhed, musik og ord til modig eftertanke', hedder det i optakten.
Lørdag eftermiddag fortsætter festivalen i Vester Vov Vov i Absalonsgade på Vesterbro. Her vises filmatiseringen af Herman Bangs gribende novelle 'Irene Holm'.
Her kan man møde Anne Marie Helger, som på lærredet personificerer den lille, fallerede, nedslidte ballerina, der rejser rundt i provinsen og underviser bønderne og deres børn i holdning, dans og bevægelse.
Festivalen slutter søndag på Teatret ved Sorte Hest, først med samtaler med forfatterne Hanne Marie Svendsen og Marie Thøger, tidligere overrabbiner Bent Melchior og skuespiller Palle Kjærulff-Schmidt.
Endelig giver 'fire halvgamle dramatikere deres bud på en afslutning' med fire monologer om huller i tiden, hjemmehjælpere, afbrændte engle, faldne fjender og og gangstativer, der kan holdes fra at køre skævt ved at fylde dem med vin.
Alle arrangementer er gratis, undtagen filmaftenen i Vester Vov Vov., der koster 100 kroner.

Læs mere på http://forlaget-epigraf.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jan. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur