Tove Marie Petersen, som døde i foråret, arbejdede gennem hele sit liv med en glødende kærlighed til det grafiske håndværk. Nu mindes hun af kollegerne på Havarthigaard i Holte
af Gert Poder
Trykværkstedet på Havarthigaard fremstår enkelt og uden dikkedarer. Her fremstilles grafik, og sådan skal det være.
Og sådan har det været, siden grafiker og tegner Tove Marie Petersen (1932-2009) sammen med sin mand, litografen Ole Meinertsen, i 1979 lånte 50.000 kroner i Bikubens Holte-afdeling til at etablere et værksted for grafisk teknik.
Det blev oprindelig til Grafisk Værksted Nærum, hvor afdøde Nielsens enke udlejede det nedlagte tømrerværksted for 2000 kroner om måneden.
De grafiske maskiner havde Ole Meinertsen gået og købt op i al stilhed, efterhånden som den tekniske udvikling havde gjort dem urentable.
Som den dygtige fagmand han var, indså han at der måtte gøres noget, hvis ikke det gamle grafiske håndværk skulle drukne i den tekniske udvikling og gå fuldstændig i glemmebogen.
Det er 40 år siden, og værkstedet eksisterer stadig - nu som kollektiv på den selvejende institution Havarthigaard, engang en kendt ostefabrik.
Tove Marie Petersen er ikke mere. Hun døde i foråret efter lang tids svær sygdom, og af sorg over at have mistet sin datter Marie.
Til minde om denne ildsjæl, der viede sit liv til den grafiske kunst, har kollegerne gravet sig gennem hendes bunker med tegninger, akvareller, fotos, forlæg, skitser...
Resultatet kan nu ses frem til 17. december på Havarthigaard i Holte.
Moder grafik
Tove Marie Petersen var trods det ærkedanske navn indvandrerdatter. Hendes mor, Julie Sobolta (1899-1989), kom i 1913 til Bornholm for arbejde sig ud af fattigdom og undertrykkelse i den del af Polen, som i dag er Ukraine.
Moderens liv har Tove Marie Petersen senere skildret i bogen 'Anastazia - et liv' gennem 30 tegninger med tilhørende tekst.
Det er, som alt andet hos kunstneren, på én gang prunkløst og samtidig resultatet af en ypperlig teknik. Der er noget enkelt, værdigt og livsbekræftende over både streg og fremstillingsmetode.
For Tove Marie Petersen brændte for det grafiske fag og dets talløse muligheder. Selv var hun uddannet på det, der engang hed Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder, og nu bedre er kendt som Danmarks Designskole.
Efter yderligere fire år på Det Kongelige Danske Kunstakademi i begyndelsen af 50`erne blev det til en lang karriere som illustrator og - nok så vigtigt - Moder Grafik for en perlerække af danske kunstnere.
>En pædagogisk bedrift
Tove Marie Petersen har medvirket som illustrator på over 40 danske bøger, herunder Lystige Viser, Politikens Familiesangbog, samt sine egne to bøger om tegnekunsten.
Hun nåede også at skrive og redigere en bog om Grafisk Værksted og dets overflødighedshorn af grafikere og kunstneriske eksperimenter. Det er et katalog over en altfavnende kærlighed til den grafiske udtryksform.
Bogen kom i 1999 og her skrev hun beskedent om sit pædagogiske arbejde med at bevare kunsttrykning som en levende kulturform, først sammen med sin mand, siden i et fællesskab med flere af de kunstnere, som de gennem årene havde undervist.
Tove Marie Petersen lagde heller aldrig skjul på sit politiske engagement. Det kom også dagbladet Arbejderen til gode, hvor hun i et par år før sin død skrev om billedkunst med stort engagement og viden.
Som et sidste hilsen bringer vi her et lille udvalg af de mange, små kunstværker som Tove Marie Petersen efterlod sig.
Mindeudstilling. Tove Marie Petersen. Havarthigaard, Holte. Til 17. december, kl. 10-15, lørdag/søndag kl. 11-16.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278