19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Copenhagen Catalogue of Good Practices - Det er ingen forbrydelse at være sig selv

Copenhagen Catalogue of Good Practices - Det er ingen forbrydelse at være sig selv

Onsdag, 05. august, 2009, 00:00:00

I den sidste uge har København været den seksuelle mangfoldigheds globale hovedstad. Nu spredes frisindet over hele verden med slutdokumentet, Copenhagen Catalogue of Good Practices

De har hoppet, sprunget, danset, spillet, grint og hygget sig - de mange tusinde bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, som har sat København på den anden ende i sidste uge.
Men dybest set er der ikke meget at grine af, når talen falder på retten til at udtrykke sin egen seksualitet.
Copenhagen World Outgames 2009 sætter fokus på, at en stor del af verdens lande diskriminerer og kriminaliserer ikke-hetero seksuelle og derved krænker disses universelle menneskerettigheder.
Under legene har de mange deltagere udvekslet erfaringer, dannet netværk, og nok så vigtigt: diskuteret den endelige udformning af The Copenhagen Catalogue of Good Practices.
Det er slutdokument for legenes internationale konference om LGBT menneskerettigheder, hvor LGBT står for 'lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle'.
Kataloget er udarbejdet af en arbejdsgruppe under det danske Institut for Menneskerettigheder. Det fortæller 24 'gode' historier - cases - fordelt på 10 forskellige temaer.
24 eksempler på mennesker, som er gået sammen og på lokalt, nationalt eller internationalt niveau har forsøgt at gøre en forskel i kampen for retten til at kunne vælge sin egen seksualitet.
Det giver konkrete anvisninger på, hvordan politikere, organisationer, virksomheder og NGO over hele verden kan skabe bedre vilkår. De 24 historier er indsamlet af konferencens internationale rådgivende organ og derefter sat til debat på menneskerettighedskonferencen.
Konferencen havde samlet 750 menneskerettighedsforkæmpere fra 80 forskellige lande
På konferencen præsenteredes desuden 24 indlæg om forskellige områder, hvor retten til fri seksualitet kolliderer med samfundets normer. Blandt talerne var Aksel Axgil, der for 20 år siden blev gift ved verdens første officielle homoseksuelle vielse på Københavns Rådhus.
De 24 cases i kataloget er desuden blevet debatteret livligt i konferencens 110 workshops

I er ikke alene!
Det var en stolt direktør Jonas Christoffersen, der fremlagde kataloget på et pressemøde i IT-Universitetet sidste onsdag.
- Internationalt forsøger vi at styrke og støtte organisationer, som arbejder med menneskerettigheder, også når det gælder seksualitet, for at give dem en følelse af at tilhøre et globalt netværk, sagde Jonas Christoffersen under præsentationen af kataloget.
- Det skal vise dem, at de ikke er alene i deres kamp, og at de har partnere og venner over hele verden, der kæmper den samme kamp. Det synes jeg i sig selv er vigtigt, understregede han.
Ifølge Jonas Christoffersen er katalogets største fortrin, at det fortæller om og fremhæver en række forskellige brugbare aktiviteter i kampen mod diskrimination og for seksuelle rettigheder.
- Sagerne kommer fra de seksuelle minoriteters manglen på synlighed i samfundet, manglende lovgivning og håndhævelse, antikverede samfundsnormer, voldelige overfald på folk, kriminalisering fra traditionalistiske grupper og så videre.
Han gør samtidig opmærksom på, at seksuel diskrimination ikke blot er en slags luksus menneskerettighed, men kan være direkte livstruende.
- Hvis du er hiv-smittet mand og homoseksuel, så er der mange lande, hvor du ikke kan få hjælp, og så dør du sådan set af, at det er strafbart at have den seksuelle orientering, som du har. I Kenya er det for eksempel strafbart at have et seksuelt forhold til en person af samme køn, siger Jonas Christoffersen til Arbejderen.
Ifølge de danske arrangører af Copenhagen World Outgames 2009 risikerer flere af deltagerne dødsstraf. Det gælder konkret de 23 deltagere i sportslegene fra Nigeria og to fra De Forenede Arabiske Emirater. Begge lande har dødsstraf for homoseksualitet.
Arrangørerne regner med, at yderligere 60 deltagere fra 24 lande risikerer hårde straffe, når de vender hjem fra arrangementet.

Mangler viden
Et af de største problemer i forbindelse med undertrykkelse af seksuelle minoritetsgrupper verden over er mangel på konkret viden.
- Vi ejer simpelthen ikke informationer, som kan dokumentere hvad der foregår, og derfor er det vanskeligt at tackle situationerne i en række forskellige sammenhænge, forklarer Jonas Christoffersen.
Derfor er det et lige så vigtigt formål med kataloget, at det sætter fingrene på en række af de vanskeligheder, som seksuelle undertrykte står over for til hverdag i deres hjemlande.
- Jeg tror, at et af katalogets vigtigste effekter er, at de 24 historier fortæller om det mod og den indædte tro på deres sag, som en masse mennesker har vist. I mange dele af verden er en sådan indsats både vanskelig og livsfarlig, siger Jonas Christoffersen.
Han fremhæver i den anledning, at det i et land som Danmark ikke på samme måde er livsfarligt at arbejde for menneskerettigheder som i andre lande, hvor aktivister kriminaliseres, forfølges og straffes.
Dermed ikke være sagt, at der stadig er ting som ikke kan forbedres herhjemme.
- Man skal se proportionerne på det, for selvfølgelig er det værre i Uganda end det er i Danmark, men derfor kan vi godt tale om problemstillingerne hos os. Vi kan ikke arbejde ud fra laveste fællesnævner når vi skal søge en standard, som vi synes er rimelig.
Det er Michael Steensgaard, der er ansvarlig for World Outgames menneskerettighedskonference, og han håber, at det positive fokus på LGBT-rettigheder ikke forsvinder, når legene er forbi.
- Det er nu politikerne skal tage over og vise, om der også er handling bag alle de flotte ord og den moralske opbakning, der er strømmet til arrangementet.

Bekæmper hate crimes
Københavns Politi har i forbindelse med World Outgames i København kørt en kampagne mod hate crimes, som ofte rammer homoseksuelle.
Politiet har hidtil nægtet at registrerede overfald som hate crimes, men det bliver nu lavet om. I fremtiden skal især gadevold undersøges for, om årsagen er racistisk eller seksuel diskrimination.
Ikke alle har desværre forstået budskabet. På legenes første nat gik to fulde mænd på 28 og 33 løs på tilfældige forbipasserende, som de mente var homoseksuelle.
Senere på ugen smed en 31-årig tidligere voldsdømt mand et kanonslag efter en amerikansk homoseksuel løber under et atletikstævne på Østerbro Stadion.
'Det er ingen forbrydelse at være sig selv' lyder mottoet for politiets kampagne, der er udarbejdet sammen med blandt andet Institut for Menneskerettigheder og Københavns Kommune.
Der blev anmeldt 354 tilfælde af hate crimes alene i Hovedstaden i løbet af de sidste 12 måneder.

www.copenhagen2009.org

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. aug. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:11

Kultur